De 5 ontwikkelingsfasen van een team

Actueel

Weet u nog wat er veranderde door de komst van een nieuw teamlid? Vaak veranderen de bestaande relaties tussen teamleden. Ook het vertrek van een teamlid geeft beweging in het team. De onderlinge taakverdeling kan bijvoorbeeld veranderen. Verder kunnen de verhoudingen binnen het team veranderen door invloeden van buitenaf, zoals een verandering van het organisatie beleid. Er moet bijvoorbeeld met andere afdelingen worden samengewerkt.

In het volgende model zijn vijf ontwikkelingsfasen van een team beschreven met per fase de bijbehorende kenmerken die een team kan doorlopen. U kunt dit model gebruiken om te beoordelen in welke fase uw team zit. Verder kunt u uw eigen team gericht ondersteunen bij het goed doorlopen van deze fasen. Het goed doorlopen van de ontwikkelingsfasen zorgt voor een ...

jaap Reijling
Naast een oordeel over het functioneren van het team is naar mijn overtuiging van groot belang te weten of het team juist is samengesteld om de organisatie te kunnen leiden.
Hiertoe dient allereerst te worden vastgesteld of de teamleden hun afdelingen/deelorganisaties adequaat vertegenwoordigen, overigens zonder dat ze het organisatiebelang uit het oog te verliezen. Voorts moet het team voldoende divers van samenstelling zijn om de organisatorische problemen aan te kunnen pakken. Op basis van mijn ervaring in overheidsorganisaties is een positief antwoord op beide deelvragen niet vanzelfsprekend. Vaak worden individuele belangen nagestreefd en kan sprake zijn van "groupthink", waardoor vertegenwoordigers van deelorganisaties die feitelijk deel uit zouden moeten maken van het managementteam worden geweerd.
Toch iets om in de gaten te houden

Meer over Team ontwikkeling