Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Naast een case over leiderschap is er hier wel wat meer aan de hand. Vooral de discussie stichting B.V.; IJZ zou het tweede ziekenhuis worden dat in private handen komt.
En ja, ondernemers zoals Aysel hebben een visie waarmee ze wel wat kunnen bereiken, maar de hele situatie rondom het ziekenhuis zit nog behoorlijk politiek in elkaar. Ik heb nu niet alles gelezen, maar ik zag dat Achmea problemen had met de ondernemer de Winter (is het daar op afgeketst?).
Ik zou me zo voor kunnen stellen dat zorgverzekaars liever niet al te veel ondernemende ziekenhuizen zien. Die zien de bui al hangen. Zij waren de partij die konden "shoppen" en zo ziekenhuizen onder druk konden zetten. Als er allemaal b.v.'s komen wordt dat speletje een stuk lastiger.
Welke zorgverzekeraar was het die korting geven als mensen hun donor-codicil opstellen? Dat zijn aardig ondernemende acties die het speelveld ardig doen veranderen.
De vraag is dan ook: wil men al nieuw leiderschap? Denk aan de weerstand bij veranderingen. Waar zou die van vandaan moeten komen?
Bedankt voor je reactie. Twee nadere toelichtingen.
1. Jij vraagt: "Wil ‘men’ al nieuw leiderschap?"
Met deze concluderende vraag sluit jij jouw reactie af.
Mijn eerste antwoord is dat de huidige machthebbers niet om nieuw leiderschap heen kunnen en dat het eraan zit te komen.
Wie niet luistert, zal voelen.
Mijn tweede antwoord is dat de vraag: "wil ‘men’ al nieuw leiderschap?" vooral interessant is voor Aysel Erbudak. Vanuit het nieuwe type leiderschap dat ik haar toedicht, zal zij deze vraag ongetwijfeld goed kunnen en ook moeten kunnen beantwoorden.
Dit is de kern van de les onder punt 4. in mijn column.
2. Jij zegt: "er is wel wat meer aan de hand dan leiderschap"
Er is in en rond de IJsselmeerziekenhuizen inderdaad veel aan de hand, waarover ook veel is te zeggen.
De kern van de zaak is echter ook nu weer eenvoudig. Wie wat wil doen om uit de aanhoudende malaise te komen, zal uit een ander vaatje moeten tappen!
Of in de terminologie van mijn column: wat we nodig hebben, is een reddingsactie die niet aan dezelfde kwaal lijdt als waar de ziekenhuizen al jaren onder gebukt gaan.
Ook wat we nu in en rond de ziekenhuizen in steeds kortere herhalingscycli zien, is in de kern van de zaak zeer eenvoudig. Telkens weer komt Aysel Erbudak in beeld, die 'samenzweert' met belangrijke medewerkers.
Het goede nieuws daarbij is dat dit tot zichtbare ergernis leidt bij degenen die nu formeel aan zet zijn met hun reddingsoperatie.
Dit is om twee redenen goed nieuws.
(a) Zo'n allergische reactie van de huidige machthebbers is in een situatie als deze altijd gericht op het bezweren van wat juist nodig is. Het is dus een betrouwbaar en voor mij
bevestigend signaal in welke richting we een goede oplossing kunnen zoeken.
(b) Zolang er sprake blijft van deze herhalingen, neemt de geloofwaardigheid van degenen die nu nog aan zet zijn, steeds verder af en is de goede oplossingsrichting nog beschikbaar.
Evenals in mijn vorige column, zeg ik daarom opnieuw: het is ‘erop of eronder’.
Mooie casus, nietwaar? Jammer alleen van het vele leed. Mijn geduld raakt nu echt op.
Volgende keer beter!
Om de volgende redenen kan ik mij hier wel iets bij voorstellen:
1. De gespannen situatie in en rond de ziekenhuizen gaf mij op 12 december weinig reden tot het schrijven van een luchtige column
2. Omdat mijn column van 12 december de derde is in een reeks, heb ik informatie bekend verondersteld, die Henk Twilt misschien heeft gemist
3. Bovendien heb ik d.m.v. enkele weblinks verwezen naar bronnen waarop ik mij in deze en eerdere column’s heb gebaseerd
Naar aanleiding van een vraag van Hans Bool heb ik de kern van mijn betoog over de situatie bij de ziekenhuizen nog eens samengevat in mijn reactie van 15 december: “De kern is twee keer simpel”.
Licht verteerbare leeskost over de IJsselmeerziekenhuizen heb ik Henk Twilt waarschijnlijk niet te bieden. Als hij echter wil weten hoe het zit bij deze ziekenhuizen, beveel ik hem graag de onderstaande weblinks aan.
Met name de interviews met Aysel Erbudak in Pauw & Witteman en Nova (resp. weblinks 4. en 5.) zijn de moeite waard. En licht verteerbaar trouwens ook! Het grote verschil tussen haar optreden en dat van de door minister Klink e.a. aangestelde onafhankelijke adviseur Léon Lodewick (ook te zien via weblink 5.) spreekt boekdelen.
Over onderbouwing en lichtverteerbaarheid gesproken.
AANBEVOLEN WEBLINKS
1. Reactie ManagementSite: “De kern is twee keer simpel”
http://www.managementsite.nl/columns/1455/Zieltogende-IJsselmeerziekenhuizen-reddingsaanpak-kwaal-ipv-medicijn.aspx
2. Column ManagementSite: “Online leren van Aysel Erbudak”
http://www.managementsite.nl/columns/1402/Online-leren-van-Aysel-Erbudak-.aspx
3.Column ManagementSite: “Aysel Erbudak en de IJsselmeerziekenhuizen…...”
http://www.managementsite.nl/columns/1422/Aysel-Erbudak-en-de-IJsselmeerziekenhuizen-erop-of-eronder-.aspx
4. Pauw & Witteman (17.10.2008): Gesprek aan tafel met Aysel Erbudak
http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-detail.113.0.html?&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1555&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=f0609d27d0
5. Nova (28.10.2008): Interview Aysel Erbudak; Reportage n.a.v. de persconferentie door Léon Lodewick
http://www.novatv.nl/novaplayer/player169.html?bw=bb&player=wmp&id=rep-6437-0&x=22&y=7