Veranderingen mislukken grotendeels, of zo moeten we steeds maar blijven geloven. Waarom ze niet brengen wat is beoogd blijft in het ongewisse. En dat is opmerkelijk. Want iedereen heeft hier ervaring mee en weet drommels goed waar de schoen wringt. Kijk maar eens naar de volgende beproefde manieren om het veranderen vakkundig te torpederen.
Manier 1: Veranderen doodlullen
Veranderen is mensen betrekken, meningen polsen, werkgroepen bijeen brengen en zaken laten uitwerken. Allemaal onder het mom van verbinden en goed voor het draagvlak. Maar wat gebeurt er zonder duidelijke kaders en veranderdiscipline? Dan is de kans groot dat betrokkenen oeverloos het eigen gelijk blijven uitwisselen en vastklampen aan bestaande werk- en zienswijzen. Of dat men bij elke bijeenkomst de vooruitgang en stan...
ik ben het geheel eens met de schrijver van dit artikel, dat herstructureren van de organisatie vaak als de oplossing van functioneringsvraagstukken wordt beschouwd.
ten aanzien van het negeren van het ontbreken van verandervermogen door het management vraag ik mij toch wel af, hoe lang dit kan duren. immers, als deze disfunctionele situatie maar voortduurt, dan is het m.i. toch wel duidelijk dat zelfs de leiding van de organisatie ronddobbert op de golven van onwetendheid. negeren van gebrek aan veranderingsvermogen werkt dan tegen deze personen zelf. ja, een soort vicieuze cirkel, de baas ziet het tekort van anderen om te veranderen, maar beseft dan zelf niet dat hij zelf ook de spil in dit probleem is. ja, dan is elke poging tot veranderen bij voorbaat gedoemd te mislukken. managers missen zelf vaak ook de potenties tot gerichte veranderingen in arbeidsorganisaties
Dank voor je reactie. Hoe lang kunnen managers weg komen met ontbrekend verandervermogen? Heel lang, zeker als ze na een paar jaar weer verkassen. Onderdeel van de vicieuze cirkel. Hoeven ze ook geen verantwoording af te leggen over de chaos die ze hebben aangericht. Daarnaast zijn er genoeg organisaties die veel bewegen maar nergens naartoe, mede omdat het ook niet hoeft om te overleven. Zolang professionals maar gewoon lekker het werk blijven doen is er dan geen vuiltje aan de lucht.
Groet, Hugo