Zelfuitbuiting of vrijblijvendheid?

Soms zet men de eigen boodschap zeer scherp neer om een duidelijk tegengeluid te laten horen ten opzichte van 'de grote massa die het verkeerd ziet'. Zo ook lijkt het geval met de Duitse Judith Mair, die pleit voor een radicale terugkeer naar strakke werkdiscipline. De boodschap is enigszins diffuus, maar de kern is dat werknemers zichzelf uitbuiten (veel en hard werken) doordat ze door toegenomen onzekerheid niet meer weten wat er van hen verwacht wordt. Moderne managementgoeroes en -concepten, zoals soft skills, empowerment, teamwork en motivatiemanagement dragen hier volgens Mair voor een groot deel aan bij. Ook in Nederland staat ze de laatste tijd in diverse bladen, is haar boek vertaald ('Uit met de pret') en komt ze binnenkort voor een seminar deze kant op. Kortom, haar boodschap wo...

Prof.Dr. Hans Luijten
Het is verheugend dat de heer Van den Eshof in ieder geval niet spreekt in de traditie van"de "jaren-zestig"en suggereert,dat er te hard gewerkt zou worden. Natuurlijk zij generalisaties uit den boze,maar we hebben allemaal de nadelen van äangeleerde hulpeloosheid "mee mogen maken.
Het positieve nieuws is dat met name kenniswerkers en/of professionals keihard werken -zonder sturing en control- wanner de taak inspirerend en uitdagend is en men voldoende vrijheid heeft het op de eigen manier te doen en afgerekend wordt op de output en niet op de throughput.Hoe hard men dan werkt dient anders gedefinieerd te worden. Werk is voor velen hobby en ontspanning. Werken is een onderdeel van de identiteit,dus levert meer bevrediging en lol op dan dat het als een belasting gezien wordt. De rol en inbreng van leidinggevenden verandert in die situatie ook uiteraard.

Meer over Organisatiecultuur