Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Met je conclusie (ik vat het in mijn woorden samen: managers, laat je niet bedotten.) ben ik het natuurlijk eens, maar je argumentatie kan ik niet volgen. Je verbindt je waarschuwing voornamelijk aan de gevaren van zelfsturing die je ook nog eens als een mode, zo niet religie typeert.
Bepalend in je betoog lijkt me het incident bij Cordaan. Dat vond plaats onder de vigeur van een zelfsturend regime, maar is daarmee de oorzaak gegeven? Jij en ik kunnen moeiteloos een lange lijst van traditioneel bestuurde organisaties opdreunen waar vergelijkbare incidenten plaatsvonden. En dan heb ik het niet zo zeer over misbruik van verstandelijk gehandicapten, maar over teams die een compleet eigen koers gingen varen, tegen het bedrijfsbelang en zelfs tegen het fatsoen in, en die leidinggevenden om de tuin wisten te leiden.
En zou het hebben geholpen als het management er bovenop had gezeten? Jij en ik weten dat dit type leidinggeven vaak leidt tot apathie en ziekteverzuim, maar ook tot zelfisolatie en tot 'anarchie' (lees het zoeken van een eigen optimum).
Waarom verbind je het incident bij Cordaan (je noemt overigens geen andere, voor zelfsturing typerende voorbeelden) met het veronderstelde modieuze of zelfs religieuze karakter van het nieuwe organiseren? Zie jij oorzakelijke verbanden, bij Cordaan en breder bij het gros van de andere zelfsturende organisaties? Ik kan me er niet veel bij voorstellen. Inderdaad zitten onder de 'nieuwe organiseerders' overdreven en dwingelandachtige types, maar breek me de bek niet open over soortgenoten aan de andere kant van de scheidslijn. Jij kent ze ook.
Kortom, leg me eens uit wat ik over het hoofd zie?
Paul Verburgt
De resultaten zijn te zien aan twee kanten. Cordaan wordt uitgebreid en redeljk positief beoordeeld door de Nederlandse Patiëntenfederatie en er zijn ook veel goede reviews van de kwaliteit van het werk door medewerkenden. Zie:
https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/thuiszorg-cordaan-sector-thuiszorg-amsterdam-735/locaties
En:
https://www.indeed.nl/cmp/Cordaan/reviews
Maar er is natuurlijk wel wat aan de hand. Interessant is het stuk van Freek Hermkens op Managementsite die er op wijst dat een organisatie goed moet kijken naar en rekening moet houden met de vereiste condities en bekwaamheden bij de vorming van zelfstandige teams: zo ontstaat een passende schaal van autonomie.
Het door Van der Veer aangehaalde citaat van Homans slaat eigenlijk op andere situaties: het inrichten van zelfstandige teams komt te vaak neer op het eenvoudig weghalen van managers - en middenmanagementfuncties! – zonder dat te compenseren. Het behoud van een verticale structuur levert dan onzelfstandige teams op die het zelf maar uit moeten zoeken. Bij Vernet, dat de verzuimcijfers bijhoudt in de zorg, zie je dat deze quasi zelfstandige teams hoog scoren op verzuim. Aan het stuk van Hermkens zou kunnen worden toegevoegd: bij de vorming van autonome teams moet eerst in kaart worden gebracht welke managementfuncties (en ondersteunende functies) die nodig hebben en in welke mate die teams daarin zelf kunnen voorzien. Wellicht komt dan een gulden middenweg in zicht.