Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Leuk stuk, dat bij diverse gelegenheden tot vele verhitte gesprekken zal leiden.
Maar het stuk raakt de kern niet. Het gaat m.i. niet over taalkundige correctheid, maar over
twee verschillende facetten van communicatie: content en vorm. Bij content praten we over goed en niet goed. Bij grammatica over juist en onjuist.
Er zijn 4 mogelijke combinaties:
1) Content goed, grammatica juist (++,+)
2) Content goed, grammatica onjuist (++,-)
3) Content niet goed, grammatica juist (- -, +)
4) Content niet goed, grammatica onjuist (- -,-)
Mijn rating is “Content goed” krijgt twee plussen, grammatica goed slechts één plus.
Nummer één behoeft geen commentaar
Nummer twee vergeef ik de voudschjes (mochten ze me al opvallen)
Bij nummer 3 haak ik af, grammatica zal me een worst zijn
Bij nummer 4 verdwijnt het wrochtsel in de prulle(n)bak
Over content: herken je het olgende . .
.
(man) Schat, waar is de citroenpers?
(vrouw) In het kastje
(man) daar hebben we er drie van
(vrouw) de linker
(man) als ik met m'n hoofd richting raam sta?
(vrouw, nu met wat hogere stem) Huh?
enzovoorts
In Amerika hebben ze daar een uitdrukking voor: Peach is NÒT a color
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing Consultant
Voor wat betreft het voorbeeld met "aantal" zou ik alleen "hebben" gebruikt hebben als er meerdere rapporten geschreven zouden zijn. Als een aantal kollega's samen 1 rapport schrijft zou ik "heeft" gebruiken.
Bij de instinkers is de 1e (de helft) enkelvoud. De 2e lijkt me helder omdat media meervoud is. De 3e is weer enkelvoud en de laatste vind ik heel lastig. Als er 50% zou staan, kun je dat vervangen door "de helft" en daar zou ik dus voor enkelvoud kiezen. Maar als het in procenten uitgedrukt wordt, weet ik niet zeker hoe het zou moeten.
Overigens besef ik heel goed dat mijn taalgebruik ook niet geheel aansluit bij "hoe het heurt". Volgens mij moeten 1e, 2e, 3e etc uitgeschreven worden, maar daar ben ik te veel beta en te lui voor. Bij de spelling ben ik mijn eigen weg gegaan toen bij een van de laatste spellingsaanpassingen er een uitruil is geweest tussen de Vlamingen die minder c's wilden gebruiken omdat het anders op het Frans zou gaan lijken en de Nederlanders minder k's wilden omdat het anders te veel op het Duits ging lijken. Er is toen een kompromis ontstaan waarbij inhoudelijke argumenten verlaten is en de logika en vooral de konsistentie in de spelling verdwijnen. Ik schrijf nog geen "sgool", maar misschien komt dat nog een keer.
Zie : https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/50-procent-betalen-betaalt