Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
jullie maken een scherpe bedrijfskundige analyse. Ook een orthopedagogische metafoor past hier als een oude voetbalschoen.
Verwennende verwaarlozing van kinderen betekent compenseren van het ontbreken van emotionele betrokkenheid met materiële weelde. Van top tot teen in merkkleding maar papa en mama zijn er niet op jouw verjaardag.
Er lijken geen normale sociale relaties meer te bestaan bij Ajax: alles draait om reputatie en geld.
De spelers gaan dus ook geen binding meer aan.
Volgens de theorie zou je Ajax het beste kunnen opheffen en helmaal opnieuw moeten beginnen...
Des te meer een organisatie draait om excellente professionals des te meer is vrijheid en vertrouwen voor deze sleutelfiguren noodzakelijk.
De rol van het management was de laatste 10 jaar eerder te groot dan te klein - mede ten gevolge van de beursgang wellicht.
Ajax, een mooie voetbalclub, nog steeds ook in mijn hart. Sportief hobbelt het al jaren achteruit, er wordt naar mijn inzien teveel gekeken naar direct resultaat. Waar is de strategie van de jeugdopleiding en de scouting naar jonge spelers?
Nu heb ik weinig hier over te zeggen natuurlijk, ik heb de competitie niet echt kunnen volgen door een verhuizing naar Antwerpen. Wel ben ik blij dat de NOS volgend jaar weer de eredivisie heeft (is mij verteld in ieder geval), dan kan ik namelijk weer zeuren over Ajax. Hopelijk stapt Van Basten af van het 4-3-3, een systeem dat achterhaalt is zoals de nederlandse clubs er nog mee spelen, dit heeft hij goed gezien bij het Nederlandse elftal, al kwam het besef wat laat.
Wat moet er in mijn ogen gebeuren om Ajax op de rails te krijgen? Plezier in het voetballen is belangrijk, zorg voor een binding van de spelers met de trainer en Ajax, dit zorgt er namelijk veel meer voor dan ze dikke salarissen te geven. Intrinsyke motivatie is belangrijk voor de spelers, zorg dat ze er voor willen gaan. Als er eenmaal sportief succes komt dan komt er ook vanzelf resultaat wat betreft geldmiddelen...
Ik ben eerlijk gezegd wel blij met de fifa-regel, dit zorgt ervoor dat er meer Nederlanders zijn bij Ajax die wellicht ook een betere band hebben met Ajax... Al denk ik dat het voor de meeste Nederlandse spelers nog altijd zo is dat ze als ze echt goed zijn in Nederland snel klaar zijn en naar het buitenland moeten om te groeien. De regel van de uefa, over een minimaal aantal jeugdspelers lijkt me ook niet verkeerd. Misschien ligt daar wel 'de toekomst' voor Ajax, de jeugd...
Tot zover dit gekrabbel van mijn kant, ik lees het terug en zie vooral mijn eigen mening zonder harde feiten, sorry daarvoor...
Jack Feijen
student bedrijfseconomie
In mijn woordenboek zijn control en verantwoordelijkheid elkaars tegenpolen. Ik geloof niet zo in "strakker" organiseren, tenzij we het hebben over een "lopende band bedrijf". Voetballen lijkt mij creativiteit op het veld, voortdurend zorgen voor verjonging en stabiliteit in de ondersteuning. "Ajax" is dus denk ik niet 1 bedrijf, maar meerdere bedrijfsjes die allemaal om een andere aanpak vragen. Indien mensen verantwoordelijkheid nemen willen ze ook graag zien dat hun inspanningen zich vertalen naar een goed gemeenschappelijk resultaat. Dat is alleen mogelijk indien wordt geinvesteerd in versterking van het onderling begrip. Dan heb ik het niet over samen een borrel drinken, maar over elkaar in een goede sfeer aanspreken op de individuele bijdrage aan het eindresultaat.
De theorie over "High Performance Organization"(o.m. Karl Weick) geeft aan dat er als eerste een duidelijke focus moet zijn op de uitvoering (het voetbal), vervolgens moet er een cultuur worden gecreeerd waarin men fouten erkend om daar van te leren, voorts moet creativiteit worden aangemoedigd en tot slot moet voortdurend worden geinvesteerd in versterking van het vakmanschap (van de spelers in dit geval). Zie ook artikel: http://www.nov-officieren.nl/Carre/Carre%202007/Carre%20januari%202007/ca070146.pdf
Ben benieuwd of Cruijff ze wel uit kan voeren..