Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Met name de maakbaarheid van verandering, velen wensen dat het zou kunnen, ik ben blij dat het niet zo. We zijn allemaal mensen, met allemaal onze sterktes, ons vermogen om te leren en te verbeteren. Creëer de condities, en verbaas je erover wat er mogelijk is, in plaats van klagen dat "ze niet doen wat gezegd hebt".
Dank Jan voor dit inspirerende artikel!
@BenLinders
De reflectie vind ik een mooi punt. Dat afstand nemen betekent niet automatisch verantwoordelijkheid nemen voor de uitkomsten, vaak ligt het toch aan de ander als iets niet lekker loopt. Lekker makkelijk.
Ik gebruik vaak voorbeeld van ruziende kinderen, die erom strijden wie begonnen is. Uiteindelijk kom je als ouder vaak tot de conclusie dat ze allebei wat gedaan hebben. Dat leg ik de manager - die het probleem vooral bij de ander ziet - voor en vraag hem dan wat de overeenkomst is tussen de ruzie en het organisatie probleem. Interessante antwoorden krijg ik dan...
Dank voor dit artikel! Ik onderschrijf het uitgangspunt van harte dat veranderen draait om betekenisgeving. De termen die je noemt onder 'organisatieontwikkeling' omarm ik dan ook! Vanuit het communicatievak geef ik dat vorm als facilitator van sessies met afdelingen: in interactie en dialoog betekenisgeven aan de (nieuwe) werkelijkheid. Rond missie en visie, branding of positionering en rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik stuit dan vaak op 'gedoe', waar je als facilitator terdege (liefst vooraf!) bewust van moet zijn, en op moet kunnen sturen. De geschetste drie paradigma's : logica, invloed en chemie bieden een een goede bril om naar de realiteit in organisaties en bedrijven te kijken. En dynamiek te begrijpen. Maakt me heel nieuwsgierig naar de cases in 'Dynamiek doorzien'.
Hartelijke groet!
Zelfs voor een Angelsaksisch georiënteerde strateeg is hier veel te halen.
Van sommige boeken is het leuk dat ze zijn geschreven, het is vooral goed dat dit boek is geschreven.
Boeiend en goed om weer een artikel van jouw hand te zien. De driedeling van logica, invloed en chemie vind ik herkenbaar en zeer bruikbaar. Je artikel verleidt me zeker om in je boek te duiken!
Hartelijke groet,
Ed Grubben
Hendrik Beelen
voorzitter RvB OCK het Spalier
De aanpak begint met de eigen "aandelen in groene stroom" te verhogen.
Ontwikkelingsgericht coachen kan hiertoe een gerichte en gestructureerde ondersteuning bieden.
Ik wil dan ook graag het boek van Jan Bultsma lezen. Ik haalde zelf veel inspiratie uit het boek van Guus Hustinx "Ecologisch veranderen van organisaties"
Groeten,
Stien Schoemans
Prof.Coach/trainer -Candra
Jan van der Ploeg
Ploegwerk Consultancy