‘En desnoods leg ik het ze nog een keer uit’ zegt de bestuurder na afloop van de bijeenkomst met het personeel dat in verwarring achterblijft. Niet omdat ze het voorstel niet begrijpen, want dat begrijpen ze donders goed. Maar omdat ze zich grote zorgen maken over de consequenties van de plannen voor hun eigen positie.
Gebrekkig inzicht in dynamiek. Niet kunnen zien waarom het beweegt zoals het beweegt en daarop dus ook niet goed kunnen inspelen. Oorzaak en aanjager van veel gedoe. Dat ligt niet aan gebrekkige vaardigheden maar aan de programmering, de optelsom van vanzelfsprekendheden die bedoeld en onbedoeld na verloop van jaren het handelen bepalen. In deze optelsom springen drie oorzaken van onhandigheid in het oog:
- overschatting maakbaarheid van sociale verbanden
- eenzijdige kijk op d...
Met name de maakbaarheid van verandering, velen wensen dat het zou kunnen, ik ben blij dat het niet zo. We zijn allemaal mensen, met allemaal onze sterktes, ons vermogen om te leren en te verbeteren. Creëer de condities, en verbaas je erover wat er mogelijk is, in plaats van klagen dat "ze niet doen wat gezegd hebt".
Dank Jan voor dit inspirerende artikel!
@BenLinders
De reflectie vind ik een mooi punt. Dat afstand nemen betekent niet automatisch verantwoordelijkheid nemen voor de uitkomsten, vaak ligt het toch aan de ander als iets niet lekker loopt. Lekker makkelijk.
Ik gebruik vaak voorbeeld van ruziende kinderen, die erom strijden wie begonnen is. Uiteindelijk kom je als ouder vaak tot de conclusie dat ze allebei wat gedaan hebben. Dat leg ik de manager - die het probleem vooral bij de ander ziet - voor en vraag hem dan wat de overeenkomst is tussen de ruzie en het organisatie probleem. Interessante antwoorden krijg ik dan...
Dank voor dit artikel! Ik onderschrijf het uitgangspunt van harte dat veranderen draait om betekenisgeving. De termen die je noemt onder 'organisatieontwikkeling' omarm ik dan ook! Vanuit het communicatievak geef ik dat vorm als facilitator van sessies met afdelingen: in interactie en dialoog betekenisgeven aan de (nieuwe) werkelijkheid. Rond missie en visie, branding of positionering en rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik stuit dan vaak op 'gedoe', waar je als facilitator terdege (liefst vooraf!) bewust van moet zijn, en op moet kunnen sturen. De geschetste drie paradigma's : logica, invloed en chemie bieden een een goede bril om naar de realiteit in organisaties en bedrijven te kijken. En dynamiek te begrijpen. Maakt me heel nieuwsgierig naar de cases in 'Dynamiek doorzien'.
Hartelijke groet!
Zelfs voor een Angelsaksisch georiënteerde strateeg is hier veel te halen.
Van sommige boeken is het leuk dat ze zijn geschreven, het is vooral goed dat dit boek is geschreven.
Boeiend en goed om weer een artikel van jouw hand te zien. De driedeling van logica, invloed en chemie vind ik herkenbaar en zeer bruikbaar. Je artikel verleidt me zeker om in je boek te duiken!
Hartelijke groet,
Ed Grubben
Hendrik Beelen
voorzitter RvB OCK het Spalier
De aanpak begint met de eigen "aandelen in groene stroom" te verhogen.
Ontwikkelingsgericht coachen kan hiertoe een gerichte en gestructureerde ondersteuning bieden.
Ik wil dan ook graag het boek van Jan Bultsma lezen. Ik haalde zelf veel inspiratie uit het boek van Guus Hustinx "Ecologisch veranderen van organisaties"
Groeten,
Stien Schoemans
Prof.Coach/trainer -Candra
Jan van der Ploeg
Ploegwerk Consultancy