Toen we deze uitspraak twitterde vorige week riep dat een hoop ‘yess’ reacties op (en een enkele gefronste wenkbrauw). We geloven er heilig in. Hier wordt het verschil (naast alle geweldige overeenkomsten die er zijn) tussen antropologen en psychologen/bedrijfskundigen/organisatiekundigen misschien wel het meest in zichtbaar. Want antropologen… die doen gewoon niet aan de bullshit van weerstand.
Zomaar wat definities van weerstand opgezocht:
“Weerstand is een intense, prikkelende toestand. Iemand met weerstand is emotioneel, koppig en enigszins irrationeel. Het komt voor bij organisatieveranderingen, onderwijssituaties of gedragsveranderingen”. Carrièretijger.
“Weerstand is het proces waarbij een patiënt het goede verloop van een proces hindert”. Aldus Freud.
“Het is de nachtmerrie van ...
In de praktijk heb ik ervaren dat de respectvolle, open, ontspannen benadering het meest oplevert - voor iedereen. Juist door weerstand negatief te benaderen loop je vast - in het "goede verloop" van het proces, want wie bepaalt dat eigenlijk?
En wie roept de weerstand eigenlijk op? Wat is daarvan de oorzaak? Vaak gaat het mis als er niet genoeg informatie gedeeld is en men - zonder betrokken te zijn geweest - geconfronteerd wordt met voldongen feiten of beslissingen.
En wat gebeurt er met degene die gezonde kritiek als (negatieve) weerstand ervaart? Waarschijnlijk zit die al in tegenoverdracht en is die persoon zelf niet in staat om in beweging te komen (angst? onkunde? koppigheid?). Het zal de eerste keer niet zijn.
Overigens gaat het niet alleen om 'verstand', maar juist ook om het eerlijk willen en kunnen zijn over je emoties en gevoelens wanneer je weerstand ervaart (bij jezelf en bij de ander), het durven present te zijn ("wat speelt HIER, NÚ?").
De overwinning van weerstand en onbegrip ligt in het niet weglopen voor je eigen tegenstrijdige gevoelens en de waarde van de dialoog, waarbij je begint met écht luisteren om te begrijpen.