Wanneer komt er een einde aan de bonuscultuur?

Actueel

De bonuscultuur bij grote banken en andere financiële instellingen heeft een belangrijke rol gespeeld bij het veroorzaken van de kredietcrisis. Ook toen de crisis zich verdiepte en overheden banken met financiële injecties overeind probeerden te houden, bleven zij hun topmannen vaak zeer excessieve bonussen toekennen, vooral in Amerika en Engeland. Hetgeen steeds meer tot verontwaardiging en woede leidde. Nu de kredietcrisis over haar hoogtepunt lijkt heen te zijn en banken weer winst gaan maken, keren banken bonussen uit die hoger zijn dan ooit tevoren.

Morgen kan er weer een bank omvallen

Bonussen moeten niet verlaagd, maar in het geheel afgeschaft worden, vindt Kilian Wawoe op basis van zijn erevaringen en van zijn onderzoek. Ook moeten banken anders ingericht worden. Ze moeten terug na...

Albert Willem Knop
Veel van de mensen die in de financiële sector werken zijn voor de crisis gerekruteerd en geselecteerd op bepaalde kenmerken. Geldzucht, egoïsme, grote ambitie etc. waren -al of niet expliciet - onderdeel van het eisenpakket. De mensen die er toen werkten, werken er grotendeels nog en hebben dus nog steeds de kenmerken waarop ze geselecteerd zijn. Het gedrag dat uit deze kenmerken voortkomt en dat - vooral in de Angelsaksische landen - geleid heeft tot de financiële crisis, genereert voor deze mensen nog steeds succes (= bonussen). Voor deze mensen is er geen enkele reden hun gedrag te veranderen. Voor het antwoord op de vraag boven het artikel kun je volgens mij 2 richtingen kiezen. De ene richting is dat de diverse overheden de bonussen onmogelijk maken (wegbelasten, bankenbelasting oid) en het toezicht op de sector fors verscherpen en de andere mogelijkheid is dat de werknemers van banken grootschalig vervangen worden door mensen met een heel ander persoonlijkheidsprofiel. In het kort: rustig, verantwoordelijk, een beetje saai, hoge moraliteit etc.

Meer over Het spel om poen en prestige