Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Maar dit is natuurlijk wel een cruciale veronderstelling in het betoog:
"deze medewerkers blijken in heel veel gevallen veel beter te weten, dan wel te kunnen achterhalen, hoe klanten echt geholpen zijn, hoe het product of dienst het beste aanslaat."
Hoe zou je kunnen vaststellen of de medewerkers dat inderdaad beter weten? Extreem voorbeeld: verstandelijk beperkte medewerkers in een sociale werkplaats?
De spijker op zijn kop geraakt. Aandacht voor talentontwikkeling, aandacht voor de mens binnen de organisatie gaat het verschil maken nu en in de toekomst. Je ziet een verandering van werken door de opkomst door technologie, zorg goed voor die medewerker en neem ze hierin mee. Gebruik de talenten van de mens om het verschil te maken als organisatie! De win zit in meer rendement, onderscheidend vermogen, meer werk geluk en gezondere medewerkers door de juiste aandacht. Dank voor het delen van dit stuk het inspireert me.
Hier zit een wereld onder.. en daarmee wordt voor mij de subtitel relevant. De cultuur wordt steeds bepalender. En daarmee de vraag; wie of wat is de organisatie en in hoeverre vereenzelvigt het 'talent' zich met deze organisatie, of IS zelfs deze organisatie ?
De klant, en de waarde die daarvoor geleverd wordt, is reden van het bestaan voor een organisatie. Zonder medewerkers bestaat de organisatie niet, zij zijn de organisatie.
Ik ben blij dat er, door de ‘war on talent’ en de veranderende manier waarop de talenten ‘hun’ organisatie kiezen, weer meer aandacht komt voor dat wat er nodig is om hen in staat te stellen hun bijdrage te kunnen (blijven) leveren.
Voor medewerkers die verder afzitten van de externe klant is het echter niet altijd makkelijk om het belang van de externe klant en het belang van de organisatie/afdeling/eigen persoon af te wegen. Elkaar leren zien als klant en leverancier, ook binnen een organisatie, kan hier bij helpen. Helemaal als je dit doet met oprechte aandacht voor elkaar.
Dit artikel is een reactie op:
Waarom de medewerker centraal moet staan en niet de klant
De cultuur van de organisatie wordt steeds bepalender voor het resultaat.
van @Arjen Banach op Management Site
Helemaal mee eens!
Is jouw organisatie inspirerend?
Hoe kun je als Organisatie de kwaliteiten van professionals zo centraal stellen dat de hele organisatie als vanzelf ontwikkelt naar een inspirerend organisme?
Ontdek
empowerZ laat je kwaliteiten ontdekken. Je creëer vooral ook ruimte voor Groei door Aandacht.
Ontwikkel
Wij gunnen elke organisatie om zo te ontwikkelen naar een vruchtbare omgeving waar professionals hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Laat merken wat er voor jou toe doet
De wereld verandert. Steeds sneller. Voor professionals staat centraal of zij hun talenten echt kunnen inzetten voor wat er echt toe doet. Wat zij belangrijk vinden en waar zij hun toegevoegde waarde kunnen leveren. Waar zij zichzelf het beste tot hun recht komen.
Staat de professionals centraal?
Wij zoeken organisaties die de beste omgeving willen zijn voor hun medewerkers. Zij weten dat medewerkers optimaal kunnen groeien hun klanten het beste kunnen bedienen,
Alleen dát biedt echt perspectief: Een gezonde veerkrachtige en wendbare onderneming. Klaar voor de toekomst.
Bied ze een groeizame omgeving
empowerZ zoekt professionals, die helpen om elke organisatie de mogelijkheid te bieden zo'n groeizame omgeving te worden voor professionals.
Faciliteren
Ben jij een consultant, adviseur of organisatie die dat precies zo ziet? Wil jij de transitie in organisaties helpen faciliteren?
Samen kunnen we steeds meer organisaties helpen om een vruchtbare voedingsbodem te worden waar professionals hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Voelt jouw Klant zich Koning?
Als je medewerkers centraal staan in het ontwikkelen van hun specifieke kwaliteiten en zij het gevoel hebben dat zij zich kunnen inzetten voor wat er voor hen echt toe doet, hebben jouw klanten het meest te bieden.
Dan worden steeds meer klanten voorzien in hun echte behoefte. Zij gaan dan voelen dat ze worden gehoord. De Klant voelt zich dan weer Koning.
Jij ook?
empowerZ biedt organisaties een handreiking om zich te bevrijden uit de waan van de dag. Kom naar de Business Escape Room en ervaar het zelf.
De kwaliteiten die ieder bij de geboorte al meekrijgt moeten niet levenslang verborgen blijven. Zorg dat jouw organisatie de omgeving is waar die kwaliteiten ontdekt en ontwikkeld worden. Samen met je medewerkers kun je het verschil maken voor je klanten.
Help ons helpen
Gun jij jouw opdrachtgevers het beste voor zichzelf en hun medewerkers? Wil jij je vanuit je eigen gedrevenheid je inzetten zodat organisaties die groeizame omgeving kunnen zijn voor hun medewerkers? Meld je!
Natuurlijk willen de meeste van ons trots kunnen zijn op hetgeen ze presteren. En het echte verschil maak je als jouw in- of externe klant jouw inspanning waardeert.
Het is met deze sleutel ook dat je resultaten boekt - Geen enkel bedrijf heeft als missie de winstfactor en ook niet de happy few in het bedrijf.
Het overbrengen van de missie, de boodschap die het bedrijf moet ademen, en doen leven tussen al de anderen. De missie is een opdracht, waar elke deelnemer in het bedrijf, van doordrongen moet zijn. Wat niet past in de missie, zou niet mogen gebeuren.
Wie in het team komt werken enkel omdat de concurrentie niet zoveel betaalde, kan je beter missen, want zodra er een bedrijf is dat meer biedt, dan is die weer weg. En wat zal zijn bijdrage zijn? Enkel de kleur van het petje dat van hem gevraagd wordt?
Werknemers, team-leden, personeel, directie .. wathever, hoe je het ook noemt en welke naam je er ook aan geeft. Het doel van het bedrijf is en blijft om de missie, de droom die ooit speelde om geld, middelen, kennis en inzet te delen, waar te maken.
Wie deze droom niet deelt kan je beter kwijt dan rijk zijn.
Het samen verwezenlijken om een droom waar te maken, is een energie die uitstraalt en die geproefd wordt en ook als honing klanten bindt aan je bedrijf. Het is een plezier om met zo'n organisatie samen te werken en geld aan te geven. Klanten kopen daar niet, klanten geven er hun geld aan en investeren mee in de missie die hen aanspreekt . Je klanten mee laten dromen van de missie die je hebt, geen fijner werk kan je hebben, zeker als je zelf ook behept bent van die droom. Het is zoals bij een lancering van een raket, waarbij iedereen elkaar om de hals vliegt omdat de missie is gelukt. Ze hebben er jaren samen aan gewerkt en alle tegenslag samen gedragen. Elke klant die koopt omdat die overtuigd is van de missie die je samen draagt en ademt in elk facet van het bedrijf, dat is een overwinning die meer is dan een bel die klingelt omdat een doel is bereikt.
Een einzelganger kan dit alleen niet behalen denk ik dan, daarvoor moet je met velen zijn. En dan is de personeelskost, geen kost meer, maar een winst, want zonder deze mensen wordt de vooropgestelde droom niet verwezenlijkt.
Een bedrijf dat enkel in 'profit' denkt, zal steeds op zoek zijn naar profit en alles verkopen, zelfs hun moeder, als het maar opbrengt. Als klant zal je dan ook enkel dat voelen, je moet opbrengen opdat zij er enkel maar beter van worden.
Een bedrijf dat zijn droom waarmaakt geniet van een dynamiek waar geen concurrent aan kan, tenzij die ook uit zo'n structuur is gegroeid, en dan zal het de droom zijn die verkocht wordt en niet de prijs, die de klant zal doen besluiten om samen te werken. Elke klant zal een verbondenheid vinden in de organisatie die zo droomt. (elk bedrijf / particulier heeft een missie, misschien niet zo duidelijk omschreven)