Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Een of andere idioot heeft het programma gemaakt: 90 landen zullen elk in max. 5 minuten de voornaamste topics van hun land vertellen. Er is rekening gehouden met één minuut wisselen van sprekers, koffie, thee en dinerpauzes en . . natuurlijk de borrel om 19:00 uur. Om 20:00 uur zullen we aan tafel gaan voor het diner, zo vermeldt het programma.
Túúúúúúúrlijk niet. Om 19:00 uur is de boel dusdanig ver uitgelopen dat de voorzitter aan kondigt dat de laatste 9 spreekbeurten zullen komen te vervallen. “ No way” klinkt het van ergens in de voorste rijen. Dan parmantig geklik-klak van naaldhakken en op het podium verschijnt een zéér aantrekkelijke dame, perfect gekleed in een mantelpakje en met onder haar arm een dikke ordner met overheadslides.
Ze grijpt de microfoon en stelt zich voor. I am Angela Gonzales Garcia Lopez and I am responsible for the marketing of Siemens Brazil. I have been working my guts out for this presentation and what I have to say will take CONSIDERABLY longer than five minutes.
De ruim 600 aanwezigen, zijn doodop van stilzitten en alle opgepoetste lulverhalen van de dag. Ze hebben zwaar de P in en zien hun borrel verdampen. Meer dan een uur lang vertelt ze in perfect Engels wat goed gaat en vooral ook wat NIET. Hier en daar een superkorte maar zéér herkenbare anekdote als illustratie. Ze verschuilt zich niet achter het spreekgestoelte maar trippelt over het hele podium vlak voor het voetlicht. Herhaaldelijk wordt ze onderbroken door applaus. Bijna anderhalf uur duurt de toespraak en ze eindigt 21 minuten te laat voor het diner. Ze kijkt op haar horloge en zegt: “Pointlanding, thank you for your attention. Ze krijgt een staande ovatie.
Omdat ze vrouw is? Nee. Omdat ze haar spullen voor elkaar heeft, sterkte en zwakte laat zien, kloten heeft, initiatief toont, perfect Engels spreekt, omdat ze performt als een beroepsentertainer. Daarom.
Niet óók een piepklein beetje omdat het zo’n “lekker ding” is? Nou, ja, een klein beetje dan.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant