Vrouwen aan de top

Er wordt gepleit voor een quotering: meer vrouwen aan de top - zie de Volkskrant, NRC, noem maar op. Ook is er tegengeluid middels het boek van Marike Stellinga. De biologische factor wordt meen ik wel eens genoemd, bij Stellinga, maar in vrijwel alle betogen is een biologisch verschil tussen man en vrouw TABOE. Alles is cultuur bij de voorstanders van meer vrouwen aan de top. Er mag wel gezegd worden dat vrouwen beter zijn in managen, in leidinggeven, multitasken, people's management, ze schijnen ook ethischer te zijn (met vrouwen aan de top geen kredietcrisis, een aloude variant op vrouwen aan de macht: geen oorlog). Die verschillen mogen wel genoemd worden en worden ook als vaststaand beschouwd.

Culturele verschillen bestaan dan ineens niet meer, nee, de vrouw kan alles beter. Heel raar...

Jan Heemskerk
Het zijn juist de verschillen tussen mannen en vrouwen die ons de beschaving heeft gebracht tot wat het nu is.
Met volledige gelijkheid bereiken wij geen paradijs.
In ieder geval niet mijn paradijs.
groeten Jan Heemskerk
Renzo Verwer
ha Jan, ik ben inderdaad ook niet voor die gelijkheid - ik bedoel het einde van mijn tekst zwaar-ironisch
Inge van Grondelle
Jan,

Wat een wijze column. Ben het er helemaal mee eens. Mannen en vrouwen zijn verschillend, biologisch en in de hersenen. Ze hebben dan ook ander voorkeursgedrag, en het een gaat ze makkelijker af dan mannen, het andere moeilijker. Van nature. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen tussen individuen, de ene vrouw zit nu eenmaal anders in elkaar dan de andere. Maar een man zal ze nooit worden. En dat geldt ook omgekeerd.

Het kost mannen OOK veel moeite en energie, maar die hebben het er voor over, want er komt ook meer energie terug. En vrouwen kunnen het ook, maar het is niet hun voorkeursgedrag, dus het kost meer energie. Bovendien is het vaak vanuit een andere motivatie: bijvoorbeeld mensen helpen. Daar waar mannen meer vanuit de motivatie status en winnen werken, zoals je terecht opmerkt.

In de debatten rond dit onderwerp mag je het haast niet zeggen, klopt. Maar mannen en vrouwen zijn anders, dus niet gelijk. Natuurlijk betekent dit niet dat ze geen gelijke kansen moeten hebben, ze niet hetzelfde zouden kunnen of minder macht zouden mogen hebben in ons land. Dat is iets heel anders.

Hetzelfde doen vanuit een andere motivatie, vraagt echter een andere aanpak, een andere management stijl, andere beloningsstructuren, andere samenwerkingsverbanden, andere carriere paden. En zo werkt onze maatschappij op dit moment niet. Die is ingericht op wat werkt voor mannen. Zo zie je dat vrouwen die in zo'n maatschappij succesvol willen zijn (volgens de definitie van succesvol zijn die hierin is geaccepteerd), zich aan moeten passen. Ze gaan zich mannelijker gedragen, ontwikkelen mannelijk gedrag en worden dus mannelijker, of wellicht waren ze dat al wat meer en konden zich daarom aanpassen.

Schitterend toch dat we verschillend zijn? Wat zouden we er veel voordeel mee kunnen doen als dat meer werd erkend. Net als dat je prettiger kunt werken als je beter begrijpt wat voor persoonlijkheidstype je bent en wat iemand anders is. (denk aan Enneagram, MBTI, Belbins teamrollen etc.) Je leert dat je anders bent dan anderen, leert wat je eigen bijdrage is, en hoe je bijdrage van types kunt stimuleren.

Inge van Grondelle
Director Womens Center of Excellence
Richmond, UK

Meer over Seks en werk