Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ik moet altijd even reageren als het over het (vermeende) verschil tussen mannen en vrouwen gaat. Hier lees ik ook voornamelijk over vrouwen. Worden mannen niet moe? Ik weet zeker van wel, maar lees dat in dit artikel toch niet terug.
Dat wilde ik even kwijt, als vrouw.
Groeten van Joke
Het werken met deadlines is een gewoonte geworden. Maar zijn al die deadlines wel zo hard nodig? Worden vooraf wel de juiste prioriteiten gesteld? Een taak van zowel medewerkers als het management! Worden vooraf wel duidelijk de te stellen doelen gedefinieerd? Of worden de doelen werkende de weg steeds maar weer aangepast. Voortschrijdend inzicht wordt dat genoemd, terwijl vaak vooraf niet goed is nagedacht wat men wil. Ook hier ligt een belangrijke rol voor het management.
Vaak worden medewerkers erg ondergewaardeerd die het werk "gewoon" goed laten lopen en worden degenen die iets nieuws brengen vaak overgewaardeerd. Later blijkt dat nieuwe geen verbetering te brengen of nog erger maar tja ... De "puinruimer" , niet zelden degene die het "puin" veroorzaakt heeft wordt dan voor zijn opruimwerkzaamheden geprezen! Ook hier een rol voor het management.
2. Prive.
Een heel practisch en gemakkelijk meetbaar iets: laat in het weekend de auto staan!
De gevolgen zijn eenvoudig vast te stellen: geen gejakker meer naar allerlei activiteiten maar terug naar een aanmerkelijk lager tempo. Meer lichaamsbeweging als er toch ergens naar toe gegaan wordt. Meer tijd voor elkaar! Heerlijk ontspannend!
3. Maatschappij.
Nederland is een vol land. De gevolgen zijn dat we altijd mensen om ons heen hebben die vaak veel geluid maken. De voortdurende geluidsbelasting is een belangrijke bron van niet goed kunnen uitrusten.
Er zijn geen plaatsen meer in Nederland waar we zonder het geluid van auto-, trein- en vliegverkeer kunnen recreeren. Verkeerslawaai kan fors minder: er zijn lawaaierige en veel minder lawaaierige auto's, motoren, treinen en vliegtuigen. Een aantal oplossingen zijn reeds beschikbaar. Hier ligt een schone taak voor de leiders van ons land.
Het gaat niet alleen om vrouwen. Het onderzoek dat vermoeidheid met name voorkomt bij vrouwen, hoogopgeleiden, jongeren, alleenstaanden, arbeidsongeschikten en stedelingen. Je vraagt je bij zo'n rijtje overigens wel af: bij wie dan niet?
Fred
Jan gaat gebukt onder werkdruk. Hierdoor gaat het thuis ook niet lekker. Jan is altijd moe, weinig geinteresseerd in wat er thuis gebeurt. Hierdoor spanningen thuis, echtscheiding. ook op het werk wordt dit zichtbaar: minder geconcentreerd.Commentaar werkgever: het komt door de prive problemen thuis............
Iedereen ziet in dit geval dat de problemen eigenlijk zijn ontstaan door de werkdruk op het werk. Maar ook gebeurt het vaak omgekeerd. Een goede communicatie kan hier uitkomst bieden, bijvoorbeeld een goede ziekteverzuimbegeleiding en hieronder versta ik niet de medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk hebben. Maar een bijdrage van beide kanten om ziekte verzuim te voorkomen en hieronder valt ook het veelkoppig monster werkdruk.
Ron Smits