Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Op zich heb je gelijk.
Het informeren naar de achterliggende oorzaken vorm meestal een beeindiging van dit gedrag.
Alleen dan komen vaak de problemen, immers veel organisaties is men niet in staat om de klagers onderliggende problemen verder sturing te kunnen laten geven.
Dus de frustatie wordt alleen maar grotere en verstekt het zie je wel effect.
Wees dus voorzichtig met het informeren naar onderliggende problemen.
Gegroet Arjan
Een goede gedachte om adviezen te geven hoe je omgaat met klagers. Toen ik het artikel las vroeg ik me af of je het gedachtengoed kent van oplossingsgericht werken. Zo niet, dan is het zeker leuk om eens te kijken op de site van de NOAM(netwerk voor oplossingsgericht adviseren en managen). www.m-cc.nl/NOAM.htm
Vanuit de gedacht dat klagers net als iedereen behoefte hebben aan aandacht, zou ik aan je gedachtes willen toevoegen, geef de klager aandacht. Respecteer zijn of haar staat van zijn. Geef iemand even de tijd om te klagen en stel daarna je vragen.
Groet Joyce
met vriendelijke groeten
Ferdi Buijsrogge - Student managementwetenschappen Nijmegen
Zoals Ferdi hierboven ook al een beetje aangaf:
Waarom zou je een klager willen veranderen? Kun je hun manier van zich zelf zijn (klagen) niet beter gebruiken om stellingen / werkprocedures / beleid / et cetera eens kritisch te bekijken.
Iemand die van nature klaagt is naar mijn idee moeilijk te veranderen, maak dan dus gebruik van zijn of haar talent om te klagen.
Uit de voorgaande reacties lees ik dat men het niet helemaal eens is met je stelling(en). Ik denk echter dat men hier de zaak omdraait . Als er veel geklaagd wordt kan dat aan twee zaken liggen, de organisatie en/of de medewerker. Wat mij in ieder geval binnen veel organisaties is opgevallen is dat als er geklaagd wordt met alleen maar de problemen aangeeft. Veel moeilijker is het voor mensen om zelf ook met oplossingen te komen. Vaak ligt dit opgesloten in de historie van zaken die in de ogen van de klager zich hebben afgespeeld. Men is in een negatieve spiraal terecht gekomen en weet hier niet meer uit te geraken. Je zult je dan als organisatie moeten afvragen of je hier nog tijd (en dus geld) aan wilt spenderen. De vraag dient echter wel beantwoord te worden door de medewerker die klaagt. Men heeft toch immers de keuzevrijheid om dingen anders te doen (bijv. veranderen van werkomgeving)? Wel zal men als manager alert moeten zijn op welke manier er geklaagd wordt. Kritiek op een organisatie moet en is gezond, maar alleen als het positieve kritiek is en men zelf ook oplossingen aandraagt. Klagen om het klagen is echter een veel meer voorkomend verschijnsel en dient te worden uitgebannen.
Veel van de door jou, Fred, aangeboden manier rieken veel naar manipulatie om af te schrikken. Dat werkt contraproductief.
Groet, Leo
Aan deze klagers moet je de volgende "reacties geven: "Wat heb je er nu écht aan gedaan om voor jouw problemen oplossingen te krijgen". "Je moet niet tegen je collegae zitten te klagen maar maak het bespreekbaar bij degenen die je kunnen helpen."" Is er geen oplossing mogelijk accepteer dan de situatie of zoek een andere werkomgeving binnen of buiten de organisatie.
Quote Fred Akkerma: "Maar een keer houdt het op! Deze mensen zuigen de energie uit anderen."
Tip 8: Ga om met positieve mensen.
De klagers zijn dan in de minderheid en veranderen vanzelf óf laten zich niet meer zien.
Tip 11: Indien u de klager al een tijd niet meer heeft gezien ga dan zoeken. Naar alle waarschijnlijkheid staat hij/zij nu de eerst gedelegeerde leeg te zuigen.
Ferdi Buijsrogge - Student managementwetenschappen