Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Klaarblijkelijlk raakt de tekst je in je allergie. Als ik de tekst lees heb ik jouw ervaring totaal niet. De volledige tekst met de persoonskenmerken is overigens: "Je bent een doortastende, daadkrachtige en resultaatgerichte kandidaat (menstype ‘rood’), die leiding geeft en besluiten neemt." Niets onduidelijks aan.
Er wordt een verandermanager gezocht en daarvan mag je verwachten dat deze zijn modellen kent. Die weet dat het niet over de Caluwe gaat want dat model gaat over verander voorkeuren. Het gaat ook niet over De Bono want dat gaat over teamrollen.
Bij veel van de kleuren modellen die wel over persoonskenmerken gaan zit rood toch meestal wel in dezelfde hoek: doortastend, daadkrachtig en resultaatgericht zijn de termen die daar bij horen. Nu zou je kunnen concluderen dat de aanduiding van het persoontype "rood" daarmee feitelijk overbodig is. Jij stelt ook dat het non informatie is. Dat ben ik niet met je eens. De toevoeging vertelt mij namelijk dat de organisatie model geörienteerd werkt. Dat is zelfs zo belangrijk en vanzelfsprekend dat het zonder toelichting de weg vindt naar de vacature tekst. Het wijst wat mij betreft op een systeem gerichte in zichzelf gerichte cultuur. Belangrijke informatie voor een sollicitant.
Als je de overtuiging hebt dat modellen slechts een beperkte weergave van de werkelijkheid zijn en dat modellen slechts een hulpmiddel kunnen zijn en nooit leidend mogen zijn dan weet je dat je bij dit bedrijf ondanks jouw oproep niet moet solliciteren.
Albert van der Zee
Menstype rood
Daar wil je toch je talenten niet aan verspillen?
Ik vind je nog erg optimistisch. Je schrijft dat vacatureteksten tot doel hebben kandidaten een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen .. etc.
Ik verkondig al een poosje dat de meest veilige (niet in alle gevallen 'juiste') aanname na het het lezen van een vacaturetekst is. 'Zo is het dus in ieder geval niet!'
2 scenario's:
1. Manager en Hr kruipen bij elkaar. Wat speelt er nu, wat straks? Om welke projecten gaat het? Wie kom je daarin tegen? Waar komt het echt op aan?etc. etc. En maken een haarscherp profiel.
of.
2. Hadden we 3jr geleden ook niet zo'n vacature? Wil jij de data even aanpassen en zorgen dat ie op het web komt?
De teksten komen vrijwel altijd uit de (vaak gedateerde) functiebeschrijvingen waarin de eisen in een functiehuis zijn geabstraheerd en de lange competentielijsten allemaal vertellen dat je daadkrachtig, ondernemend, stressbestendig en nog veel meer moet zijn.
En natuurlijk: "U beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden."
De meeste sollicitanten solliciteren op basis van de fantasie die ze loslaten op dergelijke teksten. Ze solliciteren dus heel vaak op een baan die in het echt niet eens bestaat!
Hopelijk gaat Hr zijn werk eens doen en leren werkzoekenden hoe hiermee om te gaan.
Hiel Terpstra
It's all about doing
Dank voor jullie commentaren. Columns zijn er immers om reacties op te roepen en een discussie op gang te brengen. LEUK!
Verder (to whom it concerns):
Ik ben een verandermanager en ken de modellen.
Maar ik ben na al die jaren in de praktijk de modellen voorbij en weer terug bij de 'verbeelding'. En voor de goede orde: om modellen 'voorbij' te kunnen zijn, moet je er eerst 'geweest zijn' :-)
Ik bén er geweest en heb de voordelen en de beperkingen ervan leren kennen. Jawel, ook de voordelen. Want modellen zijn een uitstekend hulpmiddel om je te helpen de complexe werkelijkheid te structureren.
Maar modellen zijn ook en vooral geabstraheerde werkelijkheid. En in die zin mag je ze nooit verwarren met de de werkelijkheid zelf. Net zomin als je een landkaart mag verwarren met het landschap. En als er in het landschap iets moet veranderen, moet je niet op de kaart blijven tekenen.
Ik heb zelf dan ook niks met (maar ook niks tegen) 'model georiënteerde bedrijven'. DE waarheid bestaat immers niet. Daarom klopt het ook om te stellen: "Als je de overtuiging hebt dat modellen slechts een beperkte weergave van de werkelijkheid zijn en dat modellen slechts een hulpmiddel kunnen zijn en nooit leidend mogen zijn dan weet je dat je bij dit bedrijf ondanks jouw oproep niet moet solliciteren".
Er zijn 'model georiënteerde' bedrijven en mensen. En regelmatig zijn ze ook succesvol. Oprecht en gemeend: chapeau!
Maar ik persoonlijk voel me veel meer thuis bij bedrijven en mensen die ook nog ruimte willen geven aan hun dromen en hun fantasie. Ons leven wordt al te veel 'geregeerd' door cijfers en kengetallen.
Modellen of fantasie, wie zal het zeggen?
Het wordt tijd dat de balans hersteld wordt.
Huub Smeets