Slimmer werken door onzekerheid te omarmen. Minder regels, meer eigen verantwoordelijkheid, beter resultaat. We proberen chaos en toeval uit te sluiten. Maar om het gewenste gedrag of betere resultaten te krijgen, moeten we soms de onzekerheid omarmen. Volgen we de logica van de kat of van de wasmachine?
Kleine ingreep, grote gevolgen
Al decennia lang verstuurt de belastingdienst aanmaningen naar landgenoten, die hun fiscale verplichtingen niet nakomen. Als men vervolgens niet op tijd reageert, gaat er uiteindelijk een dwangbevel de deur uit. Lange tijd verloopt dat proces handmatig, waarbij een heel leger ambtenaren is betrokken. Tegenwoordig worden deze werkzaamheden veel sneller afgehandeld. Het intelligente informatiesysteem van de fiscus houdt precies bij wie nog een rekening heeft o...
Uit onzekerheden komen veel veranderingen voort. Er zijn echter ook veranderingen waarbij de kat- en machineconstructies net anders werken. Een wethouder in Utrecht dacht onlangs dat het fietsverkeer op een kruising vlotter en veiliger kon worden afgewikkeld door daar de verkeerslichten per cyclus voor alleen de fietsers voor alle richtingen tegelijkertijd op groen te zetten. De fietsers zouden zelf wel uitzoeken hoe ze onderling de voorrang zouden gaan verlenen... Toen de wethouder het idee implementeerde ontstond er binnen een uur tijd een grote chaos, met veel incidenten. De oude situatie werd onmiddellijk hersteld. De "machineconstructie" was achteraf toch beter.
Ik ben het met je eens dat zonder onzekerheid weinig veranderingen tot stand komen. Maar succes is niet altijd gegarandeerd.
Harry Wiggers,
Quality Upgrade.
Bij mijn weten deed zich het probleem niet in Utrecht, maar in Rotterdam voor. Blijkbaar hebben ze daar toch de 'katomgeving' voor fietsers niet goed ingericht. Op naar Makkinga zou ik zeggen tegen de verantwoordelijke bestuurders. Daar heeft men nog slechts één bord wanneer je de stad binnenkomt: 'vrij van verkeersborden'. En dat werkt al jaren prima.