Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Het betreft een productieve spanning tussen sturing en ruimte geven, tussen gebondenheid en vrijheid, tussen gezamenlijke regels en zelforganisatie. In mijn woorden: de spanningsbalans tussen sturing en eigen verantwoordelijkheid.
Geweldig! In elke organisatie speelt dit. Game designers laten zien hoe je daar vernuftig mee om kan gaan. Er zijn ook in de praktijk al voorbeelden te vinden van organisaties die daar slimme oplossingen voor hanteren. Zie de voorbeelden in onze kennisbankpagina <a href="http://www.managementsite.nl/kennisbank/sturen-op-verantwoordelijkheid" target="_blank" rel="nofollow">Sturen op verantwoordelijkheid</a>.
Willem Mastenbroek
Hoofdredacteur ManagementSite
Interessant drieluik en een zeer interessant voor een debatje!
Jammer dat jullie niet bij de bron zijn begonnen. Ventana university met Richar Duke en 'the cone of abstraction'. Systeemdynamica ligt hieraan ten grondslag. Leon de caluwe en jac geurts (spreker op het gfheu congres) hebben meerdere boeken geschreven over organizatieverandering met behulp van games. Ik beschouw hen toch wel een beetje als de nestors van deze ontwikkeling. http://www.decaluwe.nl/ne/gaming.html
Groet jurriaan
Als organisatiekundige heb ik altijd een fascinatie gehad voor het spanningsveld tussen structuur en vrijheid in organisaties. Door mij te verdiepen in games, met name de bordspellen schaak en GO, besefte ik echter dat de structuur van games (als deze) juist heel veel mogelijkheden (dus vrijheid) bieden.
Geinspireerd door het GO spel heb ik in 2009 een management model gegamificeerd, waarvan de online versie inmiddels al weer ruim een jaar op de markt is en succesvol wordt ingezet via door ons getrainde management consultants.
Naast het inzetten van games als management tool, ben ik er van overtuigd dat spelstructuren ook als model of inspiratiebron kunnen dienen voor het (her)ontwerpen van organisaties. Ik ga daar zeker nog meer over zeggen.
Op de blog van MadLogic zal ik regelmatig mijn gedachen delen over dit onderwerp en samen met mijn collega's onderwerpen en belevenissen behandelen op het raakvlak van management, consultancy en gamification.
Onze blog treft u aan op www.madlogic.nl
Veel leesplezier,
Gerard Dekker