Serious games zijn hot. Maar wat is hun toegevoegde waarde voor managers? We vroegen het elf experts. In het eerste deel van dit drieluik, 'Serious Games' voor beter managen en organiseren, keken we naar de meerwaarde van ‘traditionele’ managementgames. In deel twee stond de gamificatie van ondernemingen centraal: kunnen we organisaties ontwerpen en besturen aan de hand van spelprincipes? In dit laatste artikel zetten we een stip aan de horizon: welke rol speelt gaming in de organisatie van de toekomst?
Voorbij het spelletje
In de voorgaande twee delen hebben we gezien dat verschillende experts vaak zeer uiteenlopende beelden hebben bij de (gedroomde) toekomst van serious games voor management. Waar alle geïnterviewden het wel over eens zijn is dat de kracht van games nooit ten volle z...
Het betreft een productieve spanning tussen sturing en ruimte geven, tussen gebondenheid en vrijheid, tussen gezamenlijke regels en zelforganisatie. In mijn woorden: de spanningsbalans tussen sturing en eigen verantwoordelijkheid.
Geweldig! In elke organisatie speelt dit. Game designers laten zien hoe je daar vernuftig mee om kan gaan. Er zijn ook in de praktijk al voorbeelden te vinden van organisaties die daar slimme oplossingen voor hanteren. Zie de voorbeelden in onze kennisbankpagina <a href="http://www.managementsite.nl/kennisbank/sturen-op-verantwoordelijkheid" target="_blank" rel="nofollow">Sturen op verantwoordelijkheid</a>.
Willem Mastenbroek
Hoofdredacteur ManagementSite
Interessant drieluik en een zeer interessant voor een debatje!
Jammer dat jullie niet bij de bron zijn begonnen. Ventana university met Richar Duke en 'the cone of abstraction'. Systeemdynamica ligt hieraan ten grondslag. Leon de caluwe en jac geurts (spreker op het gfheu congres) hebben meerdere boeken geschreven over organizatieverandering met behulp van games. Ik beschouw hen toch wel een beetje als de nestors van deze ontwikkeling. http://www.decaluwe.nl/ne/gaming.html
Groet jurriaan
Als organisatiekundige heb ik altijd een fascinatie gehad voor het spanningsveld tussen structuur en vrijheid in organisaties. Door mij te verdiepen in games, met name de bordspellen schaak en GO, besefte ik echter dat de structuur van games (als deze) juist heel veel mogelijkheden (dus vrijheid) bieden.
Geinspireerd door het GO spel heb ik in 2009 een management model gegamificeerd, waarvan de online versie inmiddels al weer ruim een jaar op de markt is en succesvol wordt ingezet via door ons getrainde management consultants.
Naast het inzetten van games als management tool, ben ik er van overtuigd dat spelstructuren ook als model of inspiratiebron kunnen dienen voor het (her)ontwerpen van organisaties. Ik ga daar zeker nog meer over zeggen.
Op de blog van MadLogic zal ik regelmatig mijn gedachen delen over dit onderwerp en samen met mijn collega's onderwerpen en belevenissen behandelen op het raakvlak van management, consultancy en gamification.
Onze blog treft u aan op www.madlogic.nl
Veel leesplezier,
Gerard Dekker