Kort op de bal

Columns

Afgelopen jaar -toen ik actief was als ICTU directielid- heb ik de kracht van Scrum ontdekt. En eerlijk gezegd zei me die kreet aanvankelijk helemaal niets. Ik dacht dat het een van de vele technische afkortingen was die toen over me werden uitgestort. Sprak het woord ‘agile’ (wat zoveel betekent als lenig of flexibel) ook helemaal verkeerd uit. Maar door mijn betrokkenheid bij een paar van die omvangrijke ICT projecten ben ik me erin gaan verdiepen. En ik ben werkelijk razend enthousiast geworden! Want Scrum is niet zozeer een aanpak, maar eerder een filosofie.

Echt een managementfilosofie! Die mijns inziens breed toepasbaar is. Want het neemt afscheid van het traditionele blauwdruk denken. Waarbij we eindeloos i'n splended isolation' zitten te studeren. Liefst met de gordijnen lekker dic...

Hans van der Veen
Lid sinds 2019
Een mooi pleidooi voor Scrum. Voor lezers die er nog niet bekend mee zijn is het boek "de kracht van Scrum" een prettig te lezen instap. Wat mij betreft is de kracht van Scrum dat ieder teamlid in de gelegenheid wordt gesteld optimaal bij te dragen aan wat er op dat moment het meest toe doet. Dat komt in deze column goed naar voren. Bijdragen aan zinvolle ontwikkeling is eveneens het onderwerp in mijn boek "Zinvol Ontwikkelen". De parallel met Scrum is uitgewerkt in mijn blog: http://www.hansvdveen.nl/archives/1056
Ik denk dat inderdaad de filosofie overal werkt, de concrete tools zijn echt op een ICT omgeving gericht. Ik ben daarom benieuwd of er lezers zijn die Scrum in een niet-ICT setting hebben toegepast.
Dirk-Jan de Bruijn
Dank Hans voor je reactie; het door jouw aanbevolen boekje ligt ook op mijn nachtkastje. Inderdaad een aanrader. Leest makkelijk tussen de soep en de aardappels, vooral omdat het zo herkenbaar is wat de problemen zijn van een traditionele benadering. En natuurlijk is Scrum (of onderdelen ervan) breder (dus buiten de ICT) toepasbaar. Vind zelf co-creatie een uitvinding. En dan doen we in het publieke domein nog veel te weinig. Kijk maar naar het geweldige effect van bedrijven als Procter of LEGO. Om samen de vraagstukken aan te pakken, ieder vanuit eigen rol en verantwoordelijkheid. Er is nog veel te doen!
Erwin Verweij
Goed verhaal Dirk-Jan. Een duidelijke bredere kijk op het toepassen van een Agile werkmanier. Vaak wordt het bij ICT bedrijven alleen ingezet bij development en het management kijkt dan gelaten toe. Scrum als werk model is natuurlijk alleen voor plekken binnen het bedrijf waar iteratief kan worden gewerkt. Kanban kan hier een stap verder in gaan. Maar het Agile gedachtengoed zou door iedereen binnen het bedrijf gedragen moeten worden. Vreemd genoeg zijn er veel managers die denken dat het een spelletjes is dat bedacht is door de IT gasten in de kelder en dat zij er boven staan. Dat is natuurlijk onzin. In onze huidige bedrijfsomgevingen is deze manier van werken een kans om succes te hebben en te werken met mensen die plezier hebben in wat ze doen. Bedrijven zijn vaak wel Prins 2 gecertificeerd maar lijken zich vaak te schamen als het met Agile komen aanzetten. Dit is een taboe de zeker doorbroken moet worden en verhalen zoals je hierboven geschetst hebt dragen zeker bij aan een goede acceptatie. Als je als manager nu nog niet het licht hebt gezien is het denk ik beter om niet meer uit die donkere kamer te komen.
Vikram Kapoor
Mooi Stuk Dirk-Jan. Je hebt gelijk in je benadering dat Scrum meer een gedachtegoed is en niet zozeer een lijst van regels waar je je aan dient te houden(boedism vs. christendom als het zo mag zeggen). Hierdoor is Scrum/Agile breder inzetbaar dan software ontwikkeling alleen. Waar zou je het binnen de overheid nog meer voor inzetten?

Meer over Scrum - Agile