Grensoverschrijdend gedrag? Hoog tijd om tegenspraak te leren geven en te faciliteren. Rails worden sterk door dwarsliggers. En veilig. Organisaties ook.
Verontrustend is niet het grensoverschrijdend gedrag van mannen en vrouwen in organisaties. De voedingsbodem van dergelijk handelen is niet uit te schakelen: emoties, variërend van wellust tot afkeer en wat er allemaal tussen mag liggen. Die spelen sowieso een belangwekkende rol op de werkvloer; altijd al.
Uitgesproken verontrustend zijn de krachteloze inspanningen om er ongekunsteld en doeltreffend mee om te gaan. We zoomen in op het grensoverschrijdend handelen, openbaren luidruchtig onze afkeer, negeren de emotionele voedingsbodem en schermen met ‘cultuurverandering’ (of iets van dien aard) als remedie.
...
Naar mijn indruk is de drempel om open te staan voor tegenspraak een algemeen menselijk verschijnsel: de gedachte dat degenen die aan 'mijn' kant staan belangrijker zijn dan anderen. Stimuleren van tegenspraak betekent: luisteren naar meningen van degenen die wat verder van je af staan en niet op je lijken. Het is heel lastig om dit te organiseren en het is tegelijk heel nodig voor de overheid en voor bedrijven om een band met hun doelgroep te behouden.