Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
dit is een open en eerlijk stuk. Liberalisme en neo-klassieke doctrine zijn vanuit mijn perspectief een pot glibberig nat. Liberalisering werkt alleen in abstracto (waar je Nobelprijzen voor krijgt, dat wel). In de praktijk heeft het nooit zo gewerkt. Wake up Chicago.
Her(sic!)collectivisering heeft echter ook weinig zin. Hierin kan ik jou letterlijk parafraseren: "Ik schaam mij diep dat mijn partij (X) zich zo wervend heeft uitgesproken om (Y), en dat het ons allen zoveel meer kost en gaat kosten."
Of zaken nu in private of publieke handen zijn is lood om uit ijzer. De enige kwestie die telt is of diegenen die het geld uitgeven daar maatschappelijk verantwoording voor af moeten leggen. Er worden Links en Rechts grote sommen geld apert onzinnig besteed. Dat geld had ook aan andere zaken (meer uitkeringen en/of minder belastingen) uitgegeven kunnen worden. Het verschil tussen Nederland en een willekeurige bananenrepubliek is slechts gradueel: ook hier wordt uit persoonlijk eigenbelang van een kleine kliek publiek-private samenzweerders op grote schaal geld gestolen van het volk.
Ik geloof heilig dat er geen ultieme politieke stroming bestaat. Politieke kleur is als een toverbal, hoe warmer het pluche, hoe veranderlijker de kleur. Ik zit in de regionale politiek en ervaar daardoor dat verloochening van partij-ideologie en verkiezingsprogram schering en inslag is als men eenmaal aan de macht is. Het is daarom voor politici zo lastig kleur te bekennen, omdat kleur in politiek zo veranderlijk is.
Ik ben een overtuigd liberaal, omdat ik geloof in de vrijheid van de individu. Maar liberalisme kent, net als iedere stroming, loef- en lijzijde. Ik heb soms sympathie voor links (vooral de SP), maar zelden voor GL. GL, met name onder Halsema, speelt woordspelletjes en doet aan afbraak oppositie. Marijnissen is een ideoloog die zuiver op de graad is, en die mijn sympathie heeft. De PvdA met Bos vind ik walgelijk. De retoriek van "ik sprak laatst ..." komt me nu al maanden de keel uit. De PvdA wil alleen maar in het pluche, en draait daarvoor alle kanten uit.
Feit is dat de extremen van het politieke specturm in een land als Nederland alleen maar kunnen bestaan, regeren, met gezonde tegenstroming. Ik bedoel hiermee dat als mijn partij alleen aan het bewind zou staan, sociale aspecten en milieu veel te weinig aandacht zouden krijgen. Maar tegelijkertijd vind ik dat prima. Er zal in Nederland niet snel een een partij kabinet ontstaan. Zo houden partijen mekaar ideologisch in het gareel. Zoiets als het duo-trainerschap van het NL elftal. Advocaat voor de harde lijn, Van Hanegem voor het sociaal aspect.
Feit blijft dat ik geloof in het kritisch volgen van je eigen partij. De laatste jaren, met name sinds paars-2, heb ik grote moeite met mijn landelijke partijgenoten. De zaak die ik in mijn column besprak vind ik ernstig. Een partij die liberale gedachten nastreeft zou zich moeten schamen voor sommige van de resultaten van haar beleid, en daarover ook een mea culpa moeten beleiden. En mea culpa bestaat niet in de politiek, helaas ...