In ons hoofd stapelen en herordenen wij beelden. En met die beelden is iets bijzonders aan de hand, het zijn al bijna daden. Als we het zien, kunnen we het doen. Zien én doen liggen heel erg dicht bij elkaar. De spiegelneuronen in onze hersenen zorgen ervoor dat zien tot doen leidt. En andersom: doen leidt tot zien. Dit bewijst de noodzaak van beeldend presenteren, van visualiseren, van een voorbeeldfunctie, van spiegelen.
Zien is doen en lachen doet lachen
Een vrolijke presentator krijgt een vrolijke zaal terug. Zo simpel is het. Angst bij de presentator veroorzaakt angst in de zaal en als er iemand in het publiek begint te gapen, dan wordt het al snel collectief slapen. Jij als presentator rustig, dan wordt de zaal ook rustig.
Als presentator ben je de natuurlijke leider, het voorbeeld.<...
Misschien kan je er iets mee,
Hartelijke groet,
Wilbrand
je hebt gelijk, zo'n onderbouwing zou niet hoeven eigenlijk. Maar in mijn trainingen ervaar ik keer op keer de uitdaging om mensen het belang van beeldend presenteren, van concrete verhalen, van zien is doen en doen is zien te laten ontdekken. Dan is zo'n verhaal over spiegelneuronen een duidelijk, fascinerend en overtuigend (voor)beeld.
Hartelijke groet
Roeland Schweitzer.