Politiek van de snik?!

Columns

In het pinksterweekend had ik uitgebreid de tijd om de dikke zaterdagkrant te lezen. Daarbij stuitte ik op de column van Martin Sommer (Volkskrant, 11 juni 2011), getiteld Politiek van de snik. Sommer kan wel een lesje storytelling gebruiken. Want verhalen zijn veel meer dan een retorische truc om emoties in de strijd te werpen, zoals hij suggereert. Ze geven betekenis aan rationele afwegingen, feiten en cijfers, aan de bovenstroominformatie. Dat heeft niets te maken met (goedkoop) effectbejag! Dat je tegenover een verhaal altijd een ander verhaal kunt zetten, is waar. De kracht van verhalen zit daarom in de patronen.

Sommer startte zijn column zo: “PvdA-leider Job Cohen haalde premier Mark Rutte donderdagavond naar de Kamer voor een instantdebat over de bezuinigingen en ‘de meest kwetsbar...

Herman De Pagter
Dag Annet,

Laat ik zeggen dat ik het er mee eens kan zijn met wat je schrijft. Verhalen geven inderdaad inzicht en betekenis. Maar vergeet niet dat in de aangehaalde voorbeelden over Bart, en wie dan ook, een dikke laag sociale mededogen zit. In Nederland doen dit soort verhalen het beter dan de rechtse voorbeelden over de ondeugden van allochtone jongeren of de illegale illegalen. En weten we niet allemaal dat die arme stakkers van een arbeiders die zwaar werk verrichten, en niet na hun 65ste kunnen doorwerken, na hun reguliere werktijden incl. het weekend zwart bijklussen? De meerderheid van de Nederlanders lijkt een beter gehoor te hebben voor de 'zielige' voorbeelden. Dit maakt het dat er geen objectieve afwegingen kunnen plaatsvinden, daar er bijvoorbaat al een voordeel is voor de al dan niet frauderende minder bedeelden. Al dat sociale gesnotter, maakt me wee.

Meer over Emotie management