Opleiding: Echografie Gynaecologie
De opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie leidt op voor termijnbepaling, biometrie en trimester structureel echoscopisch onderzoek (SEO) tijdens de zwangerschap]]>Wil jij je werkzaamheden richten op de uitvoering van echografie bij zwangere vrouwen en binnen de gynaecologische praktijk? De opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie leidt op voor termijnbepaling, biometrie en trimester structureel echoscopisch onderzoek (SEO) tijdens de zwangerschap en voor echografisch onderzoek bij gynaecologische patiënten. Het is een praktijkgerichte opleiding met een stevige theoretische basis. De opleiding start met echografische basisvaardigheden gekoppeld aan obstetrische onderzoeken, behalve het SEO. Na afronding van de module Obstetrie Basis wordt de opleiding voortgezet met de modules Obstetrie SEO en Gynaecologie. Naast het onderwijs op school, loop je tijdens de opleiding minimaal twee dagdelen per week stage. De modules Obstetrie Basis, Obstetrie SEO en Gynaecologie zijn ook apart van elkaar te volgen.
De opleiding wordt gestart met de basis van obstetrisch echografisch onderzoek. Kennis van echofysica, anatomie, de organisatie van obstetrische zorg in Nederland en praktijkvaardigheden worden gekoppeld aan onderzoek voor termijnbepaling en biometrie (2e en 3e trimester) tijdens de zwangerschap. Aansluitend wordt verder gegaan met theorie en praktijk voor Structureel echoscopisch onderzoek (SEO) in het 2e trimester van de zwangerschap.
De opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie duurt 13 maanden. Het onderwijs is verdeeld in 3 modulen: Obstetrie Basis, Obstetrie SEO (2e trim) en Gynaecologie. Samen vormen zij een complete opleiding.
N.B. De modulen zijn ook apart van elkaar te volgen. Klik voor informatie over één specifieke module op de bovenstaande link.
De opleiding wordt gestart met de basis van obstetrisch echografisch onderzoek. Kennis van echofysica, anatomie, de organisatie van obstetrische zorg in Nederland en praktijkvaardigheden worden gekoppeld aan onderzoek voor termijnbepaling en biometrie (2e en 3e trimester) tijdens de zwangerschap. Aansluitend wordt verder gegaan met theorie en praktijk voor Structureel echoscopisch onderzoek (SEO) in het 2e trimester van de zwangerschap. Tijdens deze module volgt ook de derde module voor echografisch onderzoek van de vrouwelijke onderbuik, inclusief onderzoek bij infertiliteit. Tijdens de gehele opleiding wordt geoefend met zowel abdominaal als transvaginaal onderzoek.
De uitvoering van echografisch onderzoek vraagt veel praktijkervaring, daarom is een stageplaats van minimaal 2 dagdelen per week (8 uur) verplicht, gedurende de gehele opleiding. Zie voor specifieke stagevoorwaarden de informatie onder Toelating.
Onderwerpen
De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de complete opleiding:
- Anatomie, fysiologie en embryologie
- Echofysica, theorie en praktijk: o.a. 2D-beelden, Doppler en voorbeelden van 3D/4D-echografie
- Onderzoekstechniek: termijnbepaling, biometrie, SEO en gynaecologie; abdominaal en transvaginaal
- Beeldherkenning: normaalbeeld en pathologie
- Praktijkonderwijs onder begeleiding van ervaren echografisten, met zwangere modellen en op een fantoom
- Obstetrie: de plaats van echografisch onderzoek binnen de normale en afwijkende zwangerschap
- Gynaecologie: de plaats van echografisch onderzoek in de gynaecologie en infertiliteit
- Organisatie van obstetrische en gynaecologische zorg in Nederland
- Colleges van anatoom, fysicus, artsen en ervaren echoscopisten
Naast de lesdagen in Haarlem wordt tijd besteed aan zelfstudie, examen, het schrijven van een artikel en praktijkstage.
Toetsing
Het onderwijs wordt getoetst middels diverse toetsen:
- Theoretische toetsen
- Stagebeoordelingen
- Logboeken (termijnbepaling, biometrie, SEO, transvaginale echografie (TVE))
- Praktijkexamens (termijnbepaling, biometrie, SEO en gynaecologie)
- Artikel op basis van een beperkt literatuuronderzoek
Na afronding van de opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie kun jij de volgende echografisch onderzoeken zelfstandig uitvoeren en interpreteren:
- Termijnbepaling
- Biometrie (2e en 3e trimester)
- Beoordeling vruchtwater, placenta en navelstreng
- Structureel echoscopisch onderzoek 2e trimester (SEO)
- Gynaecologisch onderzoek
Na afronding van de opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie kun jij de volgende echografisch onderzoeken zelfstandig uitvoeren en interpreteren:
- Termijnbepaling
- Biometrie (2e en 3e trimester)
- Beoordeling vruchtwater, placenta en navelstreng
- Structureel echoscopisch onderzoek 2e trimester (SEO)
- Gynaecologisch onderzoek
Na succesvolle afronding ontvang jij een post-hbo diploma en kun jij je laten registreren bij de BEN, in het echoregister van de KNOV en in het Kwaliteitsregister Paramedici. Met het diploma kun je ook een contract afsluiten met een Regionaal Centrum Prenatale Screening voor het zelfstandig uitvoeren van 2e trimester Structureel echoscopisch onderzoek.
De opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie maakt onderdeel uit van de masteropleiding Medical Imaging and Radiation Oncology, die officieel is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarnaast is de opleiding geaccrediteerd door de Stichting Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP).
De opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie is bedoeld voor professionals met een (para-)medische opleiding op hbo-niveau of hoger, zoals verloskundigen, MBB’ers, verpleegkundigen met obstetrische specialisatie, arts-assistenten en artsen.
De opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie is bedoeld voor professionals met een (para-)medische opleiding op hbo-niveau of hoger, zoals verloskundigen, MBB’ers, verpleegkundigen met obstetrische specialisatie, arts-assistenten en artsen. Indien je om een andere reden wilt deelnemen aan de opleiding, dan vragen we je een motivatie en CV te sturen aan Miriam Riemer, coördinator van de opleiding (miriam.riemer@inholland.nl). Deelname met een vooropleiding op mbo-niveau is niet mogelijk.
Praktijkstage
Tijdens de opleiding is een stageplaats verplicht voor minimaal 2 dagdelen (8 uur) per week. De stageplaats(en) dien je zelf te regelen voorafgaand aan de start van de opleiding. Zonder stageplaats is het niet mogelijk de opleiding te volgen.
- Voor de module Obstetrie Basis maakt de stagebegeleider minimaal 100 termijnecho’s en 150 biometrie-echo’s per jaar
- Voor de module Obstetrie SEO (2e trim) is de stagebegeleider SEO-gecertificeerd en beschikt over minimaal 2 jaar werkervaring
Tijdens deze module is minimaal 1 jaar werkervaring met basisecho’s (termijnbepaling en biometrie) een voorwaarde. Als je direct doorstroomt uit de module Obstetrie Basis is het verplicht om minimaal 12 uur per week stage te lopen, waarbij biometrie ook aan bod komt. Een stage van 16 uur per week is een pre.
Voor de module Gynaecologie moet zowel abdominaal als transvaginaal echografisch onderzoek aan bod komen. Minimaal de helft van de stage dient in een 2e of 3e lijns centrum gelopen te worden.
