Opleiding: Certified Business Analist
De training Certified Business Analist kan online of klassikaal worden gevolgd.
Klassikale training vindt plaats in Utrecht, Den Haag, Amersfoort, Amsterdam of Eindhoven. Ook is in-company training of maatwerk mogelijk.
De functiegerichte opleiding tot Certified Business Analist is geschikt voor (toekomstige) Business Analisten en Informatiemanagers die een solide opleiding willen volgen waarbij aandacht is voor de belangrijkste brede (generieke) vakkennis die u nodig heeft als Business Analist. Er is een tekort aan Business Analisten. Na deze opleiding beschikt u over de kennis en – bij het met goed gevolg afleggen van de examens – de certificeringen die op dit moment in de markt worden gevraagd.
Omschrijving opleidingstraject Certified Business Analist
De IT Management Group onderzoekt continu aan welke functies in de ICT de komende jaren naar verwachting het meest behoefte is. Op basis van dit onderzoek heeft de IT Management Group een aantal functiegerichte opleidingsprofielen opgesteld waar het traject tot certified business analist er één van is.
Een business analist houdt zich bezig met het onderzoeken en analyseren van bedrijfsprocessen en -problemen. Met verschillende methoden en technieken wordt inzicht verkregen in bedrijfsmatige uitdagingen om hier vervolgens passende oplossingen voor te vinden. Tegenwoordig speelt in de meeste bedrijfsprocessen de koppeling met de ICT processen een belangrijke rol. Een business analist heeft daarom in toenemende mate kennis nodig van ICT en data.
Inhoud opleiding Certified Business Analist
Als business analist bent u verantwoordelijk voor het verzamelen en analyseren van data om inzicht te krijgen in bedrijfsmatige processen om deze vervolgens te stabiliseren, optimaliseren of om problemen te verhelpen. U werkt als business analist samen met diverse stakeholders vanuit zowel de business als de ICT. Het betreft een veelzijdige functie waarbij een brede interesse en kennis wordt gevraagd. Belangrijke vaardigheden zijn het inrichten en verbeteren van processen en het opstellen van business requirements.
Tijdens de functiegerichte opleiding tot certified business analist wordt u in 14 dagen of 21 avonden opgeleid tot certified business analist. De focus van het opleidingstraject is gericht op business analyse, enterprise architectuur en requirements engineering. Naast de specifieke kennis die een certified business analist moet opdoen van business analyse en requirements engineering moet de business analist kennis vergaren die relevant is binnen het vakgebied zoals algemene kennis op het gebied van informatiemanagement. Daarnaast is de ontwikkeling van sociale vaardigheden belangrijk om goed te kunnen samenwerken met stakeholders, collega’s, leidinggevenden en vakgenoten.
Programma
De functiegerichte opleiding tot certified business analist is inclusief de volgende trainingen en examens:
Intake opleiding
De functiegerichte opleiding tot certified business analist start met een intake. Tijdens deze intake worden uw persoonlijke leerdoelen doorgenomen evenals de planning van uw opleiding. Indien nodig worden aanpassingen op maat gemaakt.
Effectief Communiceren – 2 dagen of 3 avonden
De module Effectief Communiceren schenkt aandacht aan uw persoonlijke ontwikkeling. De training is praktijkgericht. Er wordt ingegaan op de belangrijkste communicatie- en presentatietechnieken die u nodig heeft tijdens uw overleggen met collega’s, leveranciers, leidinggevenden en opdrachtgevers. Tijdens de training wordt met name ingegaan op de mondelinge communicatie en het effectief overbrengen van uw communicatieboodschap.
BCS Foundation in Business Analysis - 3 dagen
In de training BCS Foundation Certificate in Business Analysis leert u de fundamentele kennis die nodig is voor een rol in bedrijfsanalyse. Dit is inclusief de vereiste rollen en competenties, evenals strategische analyse, bedrijfssystemen, procesmodellen en ontwikkeling van businesscases. Een business analist werkt samen met diverse stakeholders vanuit zowel de business als de ICT. Het betreft een veelzijdige functie waarbij een brede interesse en kennis wordt gevraagd. Belangrijke vaardigheden zijn het inrichten en verbeteren van processen en het opstellen van business requirements.
Training based on TOGAF® EA Foundation - 2 dagen
The Open Group Architecture Framework, TOGAF, is een gedetailleerde methode met ondersteunende technieken voor het ontwikkelen van een Enterprise Architectuur. TOGAF® beschrijft het proces van acceptatie, productie, gebruik en onderhoud van een Enterprise Architectuur. TOGAF wordt wereldwijd gebruikt door een groot aantal architecten om een passende architectuur voor hun organisatie te ontwerpen. TOGAF bestaat uit 2 levels. Het eerste level, TOGAF level 1, geeft inzicht in de basisconcepten van TOGAF.
Masterclass Informatiemodelleren - 2 dagen
Steeds meer organisaties zien in dat data en informatie grote waarde bieden. Ontsluiten van data, data science, data virtualisatie en big data zijn allemaal sterk in opkomst en zijn gericht op het ontsluiten van data en informatie. Echter bij het ontsluiten van informatie wordt een beschrijving van de informatie steeds belangrijker. Wat is bijvoorbeeld de structuur van de data, waar is het te vinden, wat betekent de data, is de kwaliteit van de data goed. Allemaal vragen die opkomen bij data- en informatieverwerking. Informatie modellering is een belangrijk hulpmiddel om op deze vragen een antwoord te geven.
Digital Information Design (DID) Foundation - 2 dagen
Digital Information Design (DID) is een framework voor business informatiemanagement (BIM). DID legt relaties met andere nuttige en wijdverbreide best practices die specifiek zijn ontwikkeld om toe te passen in specifieke fasen van de ontwikkeling van business informatie services. Zoals tijdens de idee-vorming, conceptontwikkeling, specificatie, ontwerp, test, oplevering, servicemanagement en operatie, of bij het ontwikkelen en beheren van architectuurvraagstukken of bij de implementatie van hardware en software.
IREB Foundation - 3 dagen
Een belangrijke basis voor ieder project zijn goede en duidelijke requirements. Fouten in de requirements zijn aantoonbaar de belangrijkste oorzaak van problemen. Dit geldt voor zowel grote als kleine projecten. Het professionaliseren van het requirementsproces door middel van requirements engineering volgens IREB zorgt voor een waardevollere set requirements. Tevens onstaat er een steviger fundament van het project. Hierdoor wordt al in een vroeg stadium een hoge kwaliteit van het product bereikt. Het is belangrijk een goed idee te hebben van wat het systeem is waarvoor de requirements zijn en in welke context dit systeem zich bevindt. Er wordt ook ingegaan op tooling die kan helpen bij requirements engineering.
Examen Certified Business Analist
Binnen de functiegerichte opleiding tot Certified Business Analist wordt de belangrijkste theorie op het gebied van business analyse behandeld. Na het succesvol doorlopen van de opleiding ontvangt u de badge Certified Business Analist. Ook bent u zich bewust van de persoonlijke competenties die u als Certified Business Analist minimaal nodig heeft om duidelijk en effectief te communiceren naar opdrachtgevers en stakeholders.
De kosten van de examens zijn bij de totaalprijs van de opleiding inbegrepen.
Praktische informatie
De kosten voor de functiegerichte opleiding tot Certified Business Analist bedragen €9500,-. Deze prijs is inclusief (digitaal) lesmateriaal, koffie, thee en lunch en examengeld en exclusief BTW.
Wanneer u de sheets tijdens de training op uw eigen device wilt meelezen, dan dient u een eigen device mee te brengen.
Onderwijsvorm, studiebelasting, doorlooptijd en opleidingsniveau
De opleidingsdagen worden gegeven in de vorm van klassikaal onderwijs. De voorkeursvorm is online klassikaal onderwijs overdag. Omdat is gebleken dat niet iedereen vrij kan krijgen voor het volgen van opleidingen overdag, bestaat ook de mogelijkheid om de opleidingen te volgen in de avonduren. Zowel bij de dagopleidingen als avondopleidingen is er altijd direct persoonlijk contact met en begeleiding door de docent.
Het totale traject bestaat uit 14 klassikale opleidingsdagen (overdag) of 21 opleidingsavonden (avond).
Gemiddeld worden per week 2 dagen of 2 avonden klassikale training gepland, daarnaast wordt zelfstudie van de deelnemer verwacht. Na de opleiding kan de deelnemer de afrondende eindtoetsen afleggen.
De totale doorlooptijd van het traject van intake tot afsluitend examen is circa 10 tot 12 weken.
De opleidingen zijn geschikt voor deelnemers met MBO+ werk- en denkniveau.
Planning
U kunt op meerdere momenten per maand starten met de opleiding. Op basis van uw beschikbaarheid wordt een planning op maat voor u samengesteld. Wij nemen hiervoor contact met u op.
