Opleiding: ESG voor juristen: gepaste zorgvuldigheid en duurzaamheid

Curusbeschrijving

Er wordt vanuit Europa veel duurzaamheidsregelgeving over ons uitgestort. De verschillende richtlijnen en verordeningen volgen elkaar in rap tempo op en zijn al van kracht of geïmplementeerd of zullen dat in de komende jaren worden. Nieuw zijn vooral de regels die bedrijven verplichten om hun impact op mensen en milieu, ook in hun ketens, te meten, te managen en daarover te rapporteren. Voorbeelden daarvan zijn de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), de Ontbossingsverordening en de Batterijenverordening. Verder zijn nog in voorbereiding (maar nog niet aangenomen) de Dwangarbeidverordening. Al deze nieuwe regels hebben gemeen dat zij op bedrijfs- of productniveau het uitvoeren van gepaste zorgvuldigheid (due diligence) voorschrijven om impact op mens en milieu in de eigen bedrijfsvoering en in ketens zoveel mogelijk te voorkomen en waar die zich voordoet te stoppen of te mitigeren. Daarnaast moeten bedrijven onder de CSRD ook rapporteren over die impact. Om met de deur in huis te vallen: op dit moment voldoet voor zover wij kunnen overzien nog geen bedrijf aan al deze regels. Er is dus nog veel werk te doen. Deze cursus laat zien hoe juristen hiermee moeten omgaan en op welke terreinen. Te denken valt niet alleen aan directe compliance met deze wetgeving, maar ook aan contracten, toezicht en transacties.

Spreker

Prof. mr. M.W. (Martijn) Scheltema is advocaat partner bij Pels Rijcken waar hij vanaf 1997 werkt. Vanaf dat moment is hij eveneens advocaat bij de Hoge Raad. Buiten de cassatiepraktijk houdt Martijn zich bezig met business human rights, klimaat en Sustainable Development Goals. Hij adviseert op dit gebied zowel overheden als bedrijven over de juridische aspecten, bijvoorbeeld in verband met relevante wetgeving, aanbestedingen, meer effectieve contractuele systemen dan veelal worden gehanteerd en in transacties . Hij is ook betrokken bij toonaangevende (internationale) procedures. Daarnaast adviseert Martijn over de effectiviteit van (internationale) zelf- en co-reguleringssystemen die hier alomtegenwoordig zijn. Martijn studeerde civiel recht aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde eveneens aan deze universiteit. Hij is tegenwoordig als hoogleraar privaatrecht verbonden aan de Erasmus Universiteit. Ook is hij voorzitter van het geschillenbeslechtingsorgaan van het Nederlandse IMVO kledingconvenant. Hij heeft op dit terrein vele andere internationale functies. Martijn publiceert en doceert regelmatig.

Doelgroep

Onder meer advocaten, (kandidaat)notarissen, (bedrijfs)juristen, belastingadviseurs, trustkantoor medewerkers en directieleden.

Certificaat en opleidingspunten

Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat van deelname (4 opleidingspunten / PO/PE).

Lesmateriaal

Als onderdeel van de cursus ontvangt u lesmateriaal (kort voorafgaand aan de cursus of direct na afloop van de cursus).

Prijs en locatie

Deze cursus zal ‘hybride‘ worden verzorgd. Dit houdt in dat de cursus op locatie wordt verzorgd met een livestream door middel waarvan u tevens online kunt deelnemen. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u fysiek wilt deelnemen of online.

Fysieke deelname

De cursus zal verzorgd worden in het moderne Atrium Meeting Centre op de Amsterdamse Zuidas. Het Atrium Meeting Centre is uitstekend te bereiken. De cursus bedraagt € 335,- excl. btw bij fysieke deelname op locatie.

Online deelname

De cursus is ook online te volgen via een livestream. Online deelname aan de cursus geeft ook recht op opleidingspunten. Online deelname bedraagt € 299,- excl. btw.

Meer...
€335
ex. BTW
Aangeboden door
Iuris Legal
Onderwerp
Customer Due Diligence (CDD)
Duurzaamheid
Niveau
Looptijd
4 dagen
Taal
nl
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Min: 10
Max: 25
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Amsterdam Atrium Meeting Centre
di 22 okt. 2024
Keurmerken aanbieder
NBA
Nederlandse Orde van Advocaten
NEVOA