Opleiding: Stakeholders & ESG/CSRD

Ook benieuwd naar de kracht van stakeholderbetrokkenheid in het kader van ESG en specifiek de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?

Tijdens deze vier uur durende cursus leer je alles over het organiseren van stakeholderbetrokkenheid. Na afloop heb je kennis en tools in huis om stakeholders te identificeren, analyseren. Ook weet je hoe je de inzichten meeneemt in jouw ESG-strategie en -rapportage.

Waarom stakeholderbetrokkenheid?
Met de komst van de CSRD zijn stakeholders van cruciaal belang vanwege de nadruk op het bieden van transparantie, het afleggen van verantwoording en het creëren van duurzame waarde voor alle stakeholders. Ook is het valideren van de materialiteitstoets, door het betrekken van stakeholders, een verplichting voorkomend uit de CSRD. Daarom is een meer gestructureerde en gestandaardiseerde aanpak voor het betrekken van stakeholders noodzakelijk geworden.

Wat is een stakeholder?
Een stakeholder is iemand die invloed heeft op, of wordt beïnvloed door de producten of activiteiten van een onderneming en de directe of indirecte relaties over de gehele waardeketen. Een stakeholder (of in het Nederlands: belanghebbende), wat zowel een individu of entiteit kan zijn, kan van binnen of van buiten de onderneming komen. Denk aan eigenaren/aandeelhouders, klanten, leveranciers, medewerkers, belangenorganisaties, overheden, andere marktpartijen en meer. In het kader van ESG, kan men ook denken aan stille stakeholders, zoals die van toekomstige generaties of de planeet aarde zelf.

Stappenplan: Betrekken van stakeholders
Voor wat betreft methoden om stakeholderbetrokkenheid te formaliseren verwijst de CSRD naar onder meer het Global Reporting Initiative (GRI), met name wegens de connectie met de materialiteitsbepaling. GRI disclosure 2-29 beschrijft de vereisten voor ondernemingen om de aanpak van stakeholderidentificatie en groepering te beschrijven, inclusief het doel en de strategie van stakeholderbetrokkenheid. Om dit praktisch vorm te geven is de ‘Stakeholder Engagement Toolkit’ van BSR met een vijfstappenbenadering handig. Deze vijf stappen vormen de leidraad van deze training. Naast het kunnen gebruiken van deze vijf stappen wordt ook een stakeholderidentificatie en -beoordelingstool in Excel geïntroduceerd.

Leerdoelen
  • Identificeren en beoordelen van relevante stakeholders;
  • Ontwikkelen van een stakeholderbetrokkenheid strategie/aanpak voor prioritaire stakeholders;
  • Begrijpen van hun belangen en zorgen, ten opzichte van de organisatie;
  • Ontwikkelen van effectieve manieren om feedback te verzamelen en te gebruiken voor strategische beslissingen.
Na afloop kun je effectief en conform de CSRD aan de slag om de kracht van stakeholderbetrokkenheid te benutten.

Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor professionals die ESG verantwoordelijkheden hebben of gaan krijgen en willen weten wat er op hen afkomt. Denk daarbij aan accountants, adviseurs, CFO’s, finance managers, incoop professionals, business owners, operations managers, KAM coördinatoren, HSE-ers, etc. Basiskennis over de CSRD is aan te raden, maar niet verplicht.

In-house training
Wil je een ESG-strategie ontwikkelen zonder te reizen en in teamverband? Kies voor onze in-house training. Jij bepaalt hoe en waar.  

Meer info? Onze accountmanager, Carola van Rijn, geeft je graag meer informatie (070-378 99 69 of c.v.rijn@sdu.nl).


JES! Jouw reis naar duurzaamheid
Om bedrijven en organisaties te helpen bij de verplichte CSRD-rapportages en hun duurzame stappen in kaart te brengen, is Sdu gestart met het JES!-programma. JES! staat voor Journey to Epic Sustainabily en helpt jouw organisatie bij de praktische implementatie van alles wat op jou afkomt op het gebied van duurzaamheid. Dat doen we met een baanbrekend ESG-aanbod dat kennis, software, data en training integreert.
Meer...
€425
ex. BTW
Aangeboden door
Sdu Opleidingen & Events
Onderwerp
Stakeholdermanagement
Niveau
Looptijd
1 dag
Taal
nl
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 20
Tijdstip
Overdag
Keurmerken aanbieder
Cedeo
Nederlandse Orde van Advocaten
NBA