Opleiding: Due Diligence van de Waardeketen (CSRD & CSDDD)

Ontvang hands-on kennis over de waardeketen in relatie tot ESG en specifiek de Europese wetgevingen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).

Een volledige waardeketenanalyse helpt om potentiële ESG risico's en kansen te identificeren die zich buiten de eigen operaties bevinden, zoals bij leveranciers of afnemers. Dit is cruciaal voor effectieve risicobeheerstrategieën en voor het benutten van duurzame kansen​.

Deze cursus biedt je een inzicht in de waardeketen van bedrijven en de impact van de CSRD en de CSDDD op de rapportage- en nalevings-verplichtingen. Na afloop van de cursus weet je alles over het belang van de waardeketen, de belangrijkste concepten en heb je handvatten om de waardeketen in kaart te brengen. 

Verschillen CSRD en CSDDD i.r.t. waardeketen
Waar de CSRD eisen stelt over het transparant rapporteren over duurzaamheidsaspecten die relevant zijn voor de volledige waardeketen, legt de CSDDD nadruk op het doen van due diligence door de hele waardeketen heen. Hiervoor moet je aantonen dat jouw bedrijf maatregelen neemt om negatieve milieu- en sociale impact in hun waardeketen te identificeren, te voorkomen, en te mitigeren. Voor de CSRD is slechts transparante rapportage hierover voldoende, maar voor de CSDDD moet dit ook geïmplementeerd worden.

Leerdoelen
  • Begrijpen van de concepten en verplichtingen van de CSRD en CSDDD met betrekking tot de waardeketen.
  • Hoe diepgaand moet de waardeketen in kaart gebracht worden?
  • Het begrijpen van het soort risico’s en kansen die kunnen voorkomen in de waardeketen.
  • Het kunnen identificeren en analyseren van de verschillende schakels in de waardeketen.
  • Het begrijpen van welke type informatie je moet verzamelen over de waardeketen en hoe je deze informatie verkrijgt.
  • Het ontwikkelen van een op maat gemaakte strategie om de waardeketen in kaart te brengen.
  • Wat en hoe te rapporteren over waardeketen?
Na afloop kan je middels een stappenplan aan de slag om de waardeketen in kaart te brengen.

Waarom is de waardeketen zo belangrijk?
De waardeketen loopt als een rode draad door de CSRD en de CSDDD en is daarom van essentieel belang om goed te begrijpen. De CSRD en CSDDD benadrukken het belang van het begrijpen van de volledige impact van een bedrijf. Dit omvat niet alleen de directe activiteiten, maar ook de indirecte activiteiten in de hele waardeketen. Evenals de leveranciers, distributiekanalen, klanten, eindgebruikers en andere zakelijke relaties.

Hoe ziet de waardeketen eruit?
Hoewel iedere waardeketen uniek is zijn er generieke elementen te herkennen die veel voorkomen in waardeketens van bedrijven, denk aan het inwinnen van grondstoffen, de productie, distributie, sales en gebruik van producten en diensten. Leveranciers en afnemers van jouw producten en diensten worden upstream en downstream business partners genoemd. Zowel voor complexe als voor simpele waardeketens is het van belang om de belangrijkste processen, business partners en grondstoffen in kaart te brengen. Dit doe je om te bepalen waar er duurzaamheids-kansen en risico’s bestaan.

Stappenplan om de waardeketen in kaart te brengen
Veelvoorkomende vragen rondom de waardeketen zijn hoe ver je in de keten moet kijken en welke verantwoordelijkheid je hebt om risico’s in de keten aan te pakken. Tijdens deze cursus krijg je inzicht in de hoofd- en bijzaken, waar je in de praktijk tegenaan kunt lopen, wie en wat je nodig hebt om de waardeketen in kaart te brengen.

Stappenplan om de waardeketen in kaart te brengen:
1. Beoordelen van de materialiteit
2. Bepalen van de waardeketen
3. Werken met Data
4. Rapporteren
5. Maken van impact

Dit zijn de belangrijkste stappen om de waardeketen in kaart te brengen, maar om verder aan de vereisten van de CSRD en de CSDDD te kunnen voldoen, dien je met deze informatie te bepalen welke relatie jouw bedrijf heeft tot deze risico’s en kansen en daar vervolgens passende maatregelen aan te verbinden. 

Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor professionals die ESG verantwoordelijkheden hebben of gaan krijgen en willen weten wat er op hen afkomt, zoals sustainability managers, compliance officers, accountants, adviseurs, CFO’s, Finance managers, inkoopprofessionals, Business owners, operations managers, supply chain managers, KAM coördinatoren, HSE-ers etc.

Basiskennis over de CSRD en de CSDDD is aan te raden, maar niet verplicht.

In-house training
Wil je de inzichten over jullie waardeketen ontwikkelen zonder te reizen en in teamverband? Kies voor onze in-house training. Jij bepaalt hoe en waar.  

Meer info? Onze accountmanager, Carola van Rijn, geeft je graag meer informatie (070-378 99 69 of c.v.rijn@sdu.nl).


JES! Jouw reis naar duurzaamheid
Om bedrijven en organisaties te helpen bij de verplichte CSRD-rapportages en hun duurzame stappen in kaart te brengen, is Sdu gestart met het JES!-programma. JES! staat voor Journey to Epic Sustainabily en helpt jouw organisatie bij de praktische implementatie van alles wat op jou afkomt op het gebied van duurzaamheid. Dat doen we met een baanbrekend ESG-aanbod dat kennis, software, data en training integreert.
Meer...
€795
ex. BTW
Aangeboden door
Sdu Opleidingen & Events
Onderwerp
Customer Due Diligence (CDD)
Niveau
Looptijd
1 dag
Taal
nl
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 20
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Utrecht
di 3 dec. 2024
Keurmerken aanbieder
Cedeo
Nederlandse Orde van Advocaten
NBA