Opgelicht door de eigenwaarde maffia

Columns

Carla kon wel wat zelfvertrouwen gebruiken. Als office manager liet ze regelmatig over zich heen lopen. Op aanraden van een collega besloot ze een NLP cursus te volgen. Hier leerde ze positief denken over zichzelf en zich te bevrijden van negatieve overtuigingen. Ze wandelde over hete kolen en ging na de cursus blakend van zelfvertrouwen aan de slag. Een paar maanden later vroeg ik haar of de cursus veel voor haar had veranderd. Ze keek me even verward aan. Welke cursus? O, ja die. Nee, het is gewoon weer een beetje hetzelfde.

De kracht van self-esteem
Het lijkt zo logisch: wanneer iemand gelooft in zichzelf is hij beter in staat zijn doelen te realiseren. Andersom kan elk falen worden verklaard vanuit een gebrek aan eigenwaarde. Voor veel coaches, hulpverleners en therapeuten is eigenwaar...

Robert Haringsma
Interessant artikel. Focussen op een hoge eigenwaarde heeft inderdaad weinig (en soms zelfs een negatief) effect op je presentaties.

Andersom blijkt echter dat het focussen op je prestaties niet per se positieve effecten op je eigenwaarde hoeft te hebben. Mensen die hun eigenwaarde proberen te ontwikkelen door meer te presteren en meer succes te behalen, zullen vaak zelfs minder goed presteren. Ze zijn vooral bezig zijn met succes behalen kunnen vaak slecht tegen kritiek, gaan losser om met ethische principes en zijn bang om fouten te maken.

Een hoog zelfvertrouwen onstaat alleen dan wanneer er zowel aan eigenwaarde als aan het ontwikkelen van vaardigheden gewerkt wordt.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de site van het Instituut voor Positieve Psychologie: http://www.ivpp.nl
Max Wildschut
@robert: In het artikel gaat het niet zozeer om prestatie (Carla is ook goed in wat ze doet), maar sociale waarde of effectiviteit. Zelf heb ik het idee dat mensen die eigenwaarde proberen te halen uit prestaties (de beste zijn) vaak sociaal niet effectief zijn, wat je zelf ook beschrijft (kunnen slecht tegen kritiek etc). Uiteraard kan het functioneel zijn jezelf moed in te spreken om een drempel te nemen, maar het idee dat je zelfvertrouwen kunt vergroten en zo effectiever worden wordt niet door wetenschap ondersteund (en er is voldoende onderzoek). Zie ook dit artikel over zelfvertrouwen en prestatie: http://wp.me/plBIn-bs
Ralf
Op zich een goede column. Ik ben het eens dat eigenwaarde (kunstmatig) verhogen niet kan camoufleren dat je de competenties niet hebt. Maar het kan mensen wel over de streep trekken om meer te durven en (latente) competenties ten toon te spreiden.

Ik mis bronvermeldingen en links naar onderzoeken. Er wordt in de column namelijk met onderzoeken (duizenden, oplopend tot 15.000!) geschermd. Er worden een aantal voorbeelden genoemd en causale verbanden gelegd (vooral in de laatste alinea). Dan lijkt het meer op een artikel dan een column met eigen mening en praktijkevaringen en verwacht ik wel wat bronvermeldingen.
Jozef
NLP was sowiso een verkeerde keuze. Het is onzin. Zie hier:
http://www.skepdic.com/neurolin.html

Meer over Sociale vaardigheden