Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Het antwoord op de titel is dat ik gewoon begin. Voorzichtig, maar gedreven, het zou mooi zijn als iedere lezer zijn eigen behoeftes in het spel brengt. Uiteindelijk kan dit leiden tot een nieuwe wereldorde die wel in balans is met de wereld. Ja, dat kan lang duren, maar och, de huidige is ook niet in 1 week ontstaan.
Dank je.
Dank voor jouw aanvulling en nuancering op het thema vertrouwen.
Juist in spannende situaties kan het verschil worden gemaakt door de mogelijkheid al dan niet te handelen vanuit vertrouwen. Op een kritisch moment of in een kritische fase van een proces lijkt mij dit toch meestal een kwestie van zwart of wit. Alleen als er dan (voldoende) vertrouwen is, kan er ook vanuit vertrouwen worden gehandeld.
Inderdaad als ware het “schone lucht”, zoals jij het zo treffend verwoordt. Alleen als er schone lucht is kunnen we dan a.h.w. diep genoeg inademen.
Met mijn opmerking: “vertrouwen is er, of het is er niet” heb ik niet willen zeggen dat het niet mogelijk of zinvol is om te investeren in zaken die het handelen vanuit vertrouwen positief beïnvloeden. Integendeel. De punten die jij in dit verband, noemt spreken mij dan ook zeker aan.
Het goed op orde brengen van deze punten is mijns inziens een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen werken op basis van wat ik wel noem: ‘gegrond vertrouwen’. Of dit in lastige situaties waar het er echt op aan komt, ook lukt, weet je van te voren echter nooit zeker.
Over vertrouwen, als ware het 'schone lucht', zeg jij verder: “als het er is, merk je het niet”. Dit lijkt mij zeker ‘waar’. Behalve misschien als er sprake is van een doorbraak, die juist ontstaat doordat het handelen op het goede moment wordt ingegeven vanuit vertrouwen.
Een mooi en actueel voorbeeld van dit alles hebben wij mijns inziens gezien in het weekend van 11 en 12 oktober jl. De Europese regeringsleiders zijn er toen in geslaagd om voor het eerst met maatregelen in de kredietcrisis te komen, die een echt verschil lijken te maken.
Na alle angst, was een mondiale zucht van opluchting op maandag het resultaat.
Goed om te horen dat jij de handschoen om “zelf alvast maar te beginnen” zo positief oppakt.
Jij concludeert dat wij bezig zijn om ons te verwezenlijken t.o.v. de wereld zonder goed naar onszelf te durven kijken. Dat sluit aan bij de ontaardingen van de denkwerelden en daarbij aansluitende grondhoudingen die ik in mijn column heb genoemd.
In aansluiting hierop is het de kunst van een evenwichtig (persoonlijk) leiderschap om ruimte bij zichzelf en voor anderen te creëren voor gezonde manifestaties van beide denkwerelden en grondhoudingen, alsook om doortastend om te gaan met de (potentiële) ontaardingen daarvan.
Dit is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een paradoxale valkuil daarbij is dat ergernis over de ontaardingen van één of beide genoemde denkwerelden gemakkelijk kan resulteren in een te sterke focus daarop, hetgeen op zijn beurt weer kan samengaan met een moraliserende houding. En dit is nu net in strijd met het creëren van ruimte bij jezelf en voor anderen.
De paradox hier is dus, dat juist als je bewust je best doet om zo goed mogelijk met deze materie om te gaan, je het risico loopt onbewust precies de fout in te gaan op het terrein waar je nadrukkelijk een positief verschil wilt maken.
Niet zo gek dus – en trouwens gelukkig ook maar – dat de weg naar een gebalanceerde wereldorde, zoals jij aangeeft, nog lang zal duren.