Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Wat een mooi laatste vlugschrift: het is zo logisch en toch zo hard nodig om hierover te publiceren omdat ik herken dat mensen/managers soms de verkeerde kant "ontwikkelen" :van zichzelf weg ontwikkelen. Het woord ontwikkelen betekent: het zit al in je, je hoeft het alleen maar te -ont-wikkelen dus open te maken en dit betekent dat het moet passen bij je authentieke zelf. Doen en zijn!!
Bea, bedankt dat je jouw talent inzet om moeilijke leiderschapsdilemma's zo kort en krachtig in de verschillende vlugschriften met mij en anderen te delen waardoor ik en velen met mij geinspireerd raken en blijven!
Stieneke
Wat een feest;
10 cadeautjes krijgen en niet eens jarig zijn!
Een feest van inspiratie,
vrolijkheid, liefde en veel lef.
Ik houd van dit feest!
Stieneke noemt hierboven al terecht het woord talent. Jij hebt je talent ingezet voor het maken van deze vlugschriften. Talent alleen is echter niet genoeg, je moet heel hard werken en blijven doorzetten. En die eigenschappen zet je ook in bij je andere werkzaamheden. Bijvoorbeeld het maken van een MDI gedragsprofiel en met name de bespreking daarvan met jou in je business -bus heb ik als zeer waardevol ervaren.
Laten we het goede voorbeeld van Bea volgen; gebruik je eigen talent! Een mooie uitspraak van Nelson Mandela hierbij is: “Als wij ons licht laten stralen geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen. Als we bevrijd zijn van onze angst, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.”
Fijne dag!
Sonja
Managementsite: Bedankt voor het plaatsen van het filmpje ipv een link.
Voorbeeldgedrag heeft impact op de ontwikkeling van kinderen, van volwassen.
En zeker ook op de ontwikkeling van leiderschap. Leidinggevenden kijken hoe hun eigen leidinggevende het doet, wat een bestuurder doet, hoe een Raad van Toezicht zich gedraagt. Voorbeeldgedrag is er altijd en speelt een grote rol in organisaties, in de media, de politiek. Vanuit de verantwoordelijkheid die je hebt als mens/ouder/politicus/ journalist/ leidinggevende is het goed je dat regelmatig te realiseren.
Stieneke en Sonja: Hartelijk dank voor de complimenten
- ik steek ze in m'n zak.
Bedankt voor deze rake en inspirerende collumn
Leiderschapsontwikkeling valt of staat met voorbeeldgedrag.
En dan wc schoonmaken als eerste voorbeeld noemen.
Het valt me nu pas op dat het motief dat Ghandi noemt:
Kastelozen zien als kind van God.
Als leidinggevende zo de mensen zien waaraan je leiding mag geven.
Dat motiveert enorm en laat me nog meer realiseren dat
in het leiding geven je gedrag en wie je bent zo'n voorbeeld is.
The other 7 Habits zijn creatief, origineel en raak.
Een mooie uiting van voorbeeldgedrag!
Simon
En dat is tien........... gefeliciteerd! Ik hoop dat voor jouw serie vlugschriften geldt: goed voorbeeld doet goed volgen. Wie durft?
Groet,
Ed
Ik heb weer iets om over na te denken, en ik weet zeker dat dit voor veel mensen geldt.
Dankjewel!
Sjaak
Ze vullen ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ van Stephen R. Covey mooi aan.
Twee verschillen:
1. The other 7 Habits zijn eigenzinnige eigenschappen, waar iedereen in elke functie zijn voordeel mee kan doen en iets van zijn gading uit kan halen.
2. Schijn bedriegt: The other 7 Habits – lijken makkelijker.
Maar zijn dat niet. Integendeel.
Ik heb ze met veel plezier gelezen en uit elk stuk is wel iets nuttigs
blijven hangen.
Dankjewel voor het delen! Zo treffend.
Ga op zoek naar die andere 9 vlugschriften om me te laten verrassen ;)
Ciao Madeleine
Voor je heldere en bruikbare aanpak. Just what we all need - echt en oprecht gedrag - voelbaar en navolgbaar. Ik kijk naar meer van jouw hand.
Hartelijke groet, Lily
en nog veel meer mensen............
- dat alles maakt een column tot een waardevolle column.
Een nauwelijks gelezen column is te vergelijken met een stoffig boek onderin de kast.
Leiderschap lijkt daar op. Een inmiddels bekend filmpje laat het zien
‘No movement without followers’: http://bit.ly/HMrpxI
Mijn hartelijke dank voor de support en het enthousiasme!!
Geweldig.
Wederom lees ik met veel plezier weer één van je vlugschriften. Wederom herkenbaar, wederom een overdenk-ingrediënt die zo'n eenvoud weerspiegelt dat het toch verbazingwekkend blijft dat eenvoud soms ook zo moeizaam lijkt te wezen.
Ik overdenk nog even verder...dank daarvoor!!
Diana
wat een prachtig vlugschrift en nu behorend bij de 6 populairste columns..
ga zo door...:)
gr.Abco