Ondernemerschap: De jeugd heeft de toekomst

Cover stories

'Ondernemen is als zwemmen. Ze kunnen er nog zoveel theorie over leren maar het heeft meer effect om ze in het water te gooien. Moet je eens zien hoe snel ze kunnen zwemmen' Rob Heilbron (mede-oprichter Sapph lingerie)

Succesvolle jeugdondernemers

Succesvolle jeugdondernemers vormen een interessante categorie van entrepreneurs, die zich niet in een hokje laten plaatsen. Wat deze succesvolle ondernemers (jonger dan 24 jaar) nu zo uniek maakt is dat ze geen superieure opleiding, expertise en ervaring hebben en een breed geschakeerd ondersteuningsnetwerk en goed geëquipeerd startkapitaal is afwezig. Verder hebben deze tienerondernemers nog geen voldoende staat van dienst in de business opgebouwd. Toch kennen we jonge helden, zoals Ben Woldring en Bernd Damme, die op hun 13e en 15e, respectiev...

Thomas Blekman
Mooi post Wim.
Goed om te zien dat je ook Effectuation van Sarasvathy aanhaalt. Ik kan het dan ook niet laten om te reageren en even te vermelden dat ik net een boek heb afgerond vertrekkend vanuit deze effectuation principes, genaamd Corporate Effectuation. In het boek heb ik de vertaalslag gemaakt voor managers, wat zij met effectuation kunnen. We vinden het doodnormaal dat succesvolle ondernemers ook leren managen maar noemen intern ondernemerschap een contradictie in terminus. BS natuurlijk! Managers kunnen van ondernemers juist leren hoe ze om moeten gaan met onvoorspelbaarheid. In een steeds sneller veranderende wereld moeten dus ook managers leren ondernemen. zie voor mer info mgtbk.nl/npz .
Uiteraard is het boek ook geschikt voor de jeugdondernemers! De principes zijn helder verwoord en direct toepasbaar! Hopenlijk leidt het boek ook tot nog meer jonge Bransons!

De wereld is grijs genoeg! Ga voor kleur in je leven! Effectuate!

groeten,
Thomas Blekman
Albert Oosting
Mooi verhaal.

Tijdens het lezen begon ik me echter wel af te vragen wat nu eigenlijk het probleem is.
Dat lijkt uiteindelijk een politieke te worden: Een 10-punten actieplan voor minister Verhagen.

Er is dus niet echt een probleem. De echte jonge ondernemer die red het wel, zie de voorbeelden. Door het veel gemakkelijker te maken zul je zien dat er ook 'jonge honden' een poging wagen die het vooral leuk lijkt om de nieuwe Ben Woldring te worden.

Als mensen het niet in zich hebben, dan zal het niet lukken. Daarmee is het risico dat er veel meer mislukte jonge ondernemers in de statistieken verschijnen niet denkbeeldig.
Daarop wordt snel een primaire reactie gegeven als: "Ook de mislukking is een les op weg naar het succes."
Als succes uitblijft wordt het een triest verhaal. Arko van Brakel heeft het boekje "Iedereen ondernemer" geschreven en beschrijft het ondernemerschap als de enige weg (voor iedereen dus). We krijgen denk ik een hele wondere wereld als iedereen ondernemer wil worden.

Conclusie van mijn kant: Begin niet aan het oplossen van problemen die er niet zijn. Minister Verhagen zal het plan overigens welwillend hebben aangenomen en gaat vervolgens waarschijnlijk verder met zijn eigen agenda.

Met vriendelijke groet,
Albert Oosting
a.j. Janssens
Lid sinds 2019
Er zijn ongeveer 400.000 studenten aan de ca. 40 HBO scholen. Ca. 40% volgt hoger economisch onderwijs. Als deze allemaal laagdrempelige businesses gaan opzetten waarvoor niet of nauwelijks investeringen voor nodig zijn: zoals retail, consultancy, organisatie van evenementen, bemiddeling, electronic commerce en ICT/Internet toepassingen krijgen we een bijzonder Nederland.

De witte raven die de uitzondering bevestigen zonder onderwijs toch een winstgevende onderneming opzetten (zoals Ben Woldring) heb je altijd. Daar zou je geen beleid op moeten baseren.

Het voorbeeld is niet helemaal zuiver. Als je de beste passende studenten selecteert in het 4e jaar van je studie heb je de 50% uitval in de eerste twee jaar al achter je gelaten. Sudenten zijn dan gemiddeld 21-22 jaar oud en hebben al bewezen te kunnen studeren. (Anders halen ze het vierde jaar niet) De jeugdondernemers met onverschillige houding tegenover onderwijs zijn dan al afgehaakt.

Het is mij uit het artikel niet helemaal duidelijk wat we kunnen leren van deze 13.000 jeugdige starters. Behalve wellicht bewondering voor hun ondernemerszin. Het artikel gaat eigenlijk meer om hoe het HBO onderwijs de ondernemerszin bij sommige studenten kan accommoderen.

Het kunnen snuffelen aan "ondernemersschap" is zeker voor een beperkte groep studenten interessant. Maar volgens mij hebben de meeste HBO instellingen al projecten of opleidingen op dat gebied.

Gemiddeld gesproken is de beste garantie voor een goede toekomst (al dan niet als ondernemer) goed (lees kleinschalig) onderwijs. En dat kost gewoon meer geld dan het standaard grootschalig onderwijs. Daar zit het echte probleem.

Meer over Ondernemerschap