Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Goed om te zien dat je ook Effectuation van Sarasvathy aanhaalt. Ik kan het dan ook niet laten om te reageren en even te vermelden dat ik net een boek heb afgerond vertrekkend vanuit deze effectuation principes, genaamd Corporate Effectuation. In het boek heb ik de vertaalslag gemaakt voor managers, wat zij met effectuation kunnen. We vinden het doodnormaal dat succesvolle ondernemers ook leren managen maar noemen intern ondernemerschap een contradictie in terminus. BS natuurlijk! Managers kunnen van ondernemers juist leren hoe ze om moeten gaan met onvoorspelbaarheid. In een steeds sneller veranderende wereld moeten dus ook managers leren ondernemen. zie voor mer info mgtbk.nl/npz .
Uiteraard is het boek ook geschikt voor de jeugdondernemers! De principes zijn helder verwoord en direct toepasbaar! Hopenlijk leidt het boek ook tot nog meer jonge Bransons!
De wereld is grijs genoeg! Ga voor kleur in je leven! Effectuate!
groeten,
Thomas Blekman
Tijdens het lezen begon ik me echter wel af te vragen wat nu eigenlijk het probleem is.
Dat lijkt uiteindelijk een politieke te worden: Een 10-punten actieplan voor minister Verhagen.
Er is dus niet echt een probleem. De echte jonge ondernemer die red het wel, zie de voorbeelden. Door het veel gemakkelijker te maken zul je zien dat er ook 'jonge honden' een poging wagen die het vooral leuk lijkt om de nieuwe Ben Woldring te worden.
Als mensen het niet in zich hebben, dan zal het niet lukken. Daarmee is het risico dat er veel meer mislukte jonge ondernemers in de statistieken verschijnen niet denkbeeldig.
Daarop wordt snel een primaire reactie gegeven als: "Ook de mislukking is een les op weg naar het succes."
Als succes uitblijft wordt het een triest verhaal. Arko van Brakel heeft het boekje "Iedereen ondernemer" geschreven en beschrijft het ondernemerschap als de enige weg (voor iedereen dus). We krijgen denk ik een hele wondere wereld als iedereen ondernemer wil worden.
Conclusie van mijn kant: Begin niet aan het oplossen van problemen die er niet zijn. Minister Verhagen zal het plan overigens welwillend hebben aangenomen en gaat vervolgens waarschijnlijk verder met zijn eigen agenda.
Met vriendelijke groet,
Albert Oosting
De witte raven die de uitzondering bevestigen zonder onderwijs toch een winstgevende onderneming opzetten (zoals Ben Woldring) heb je altijd. Daar zou je geen beleid op moeten baseren.
Het voorbeeld is niet helemaal zuiver. Als je de beste passende studenten selecteert in het 4e jaar van je studie heb je de 50% uitval in de eerste twee jaar al achter je gelaten. Sudenten zijn dan gemiddeld 21-22 jaar oud en hebben al bewezen te kunnen studeren. (Anders halen ze het vierde jaar niet) De jeugdondernemers met onverschillige houding tegenover onderwijs zijn dan al afgehaakt.
Het is mij uit het artikel niet helemaal duidelijk wat we kunnen leren van deze 13.000 jeugdige starters. Behalve wellicht bewondering voor hun ondernemerszin. Het artikel gaat eigenlijk meer om hoe het HBO onderwijs de ondernemerszin bij sommige studenten kan accommoderen.
Het kunnen snuffelen aan "ondernemersschap" is zeker voor een beperkte groep studenten interessant. Maar volgens mij hebben de meeste HBO instellingen al projecten of opleidingen op dat gebied.
Gemiddeld gesproken is de beste garantie voor een goede toekomst (al dan niet als ondernemer) goed (lees kleinschalig) onderwijs. En dat kost gewoon meer geld dan het standaard grootschalig onderwijs. Daar zit het echte probleem.