Ondernemen in de Supply Chain

Columns

Degenen die de Volvo Ocean Race volgen, hebben van Bouwe Bekking (schipper van de Telefonica Blue) iets moois kunnen leren. Zijn motto in de 4e etappe van Singapore naar Qingdao was: “bij zwaar weer nooit de kust opzoeken, maar op volle zee blijven”. Dit heeft hem de overwinning in deze etappe opgeleverd.

Waarom ? Omdat het team heeft gekozen om niet in de “schijnbare” luwte van de kust te gaan varen en af te wachten, maar om de strategie te volgen waarvoor de boot is gemaakt en het team is opgeleid. Zeer ondernemend. Nu de economie in zwaar weer verkeerd, zien wij teveel bedrijven de “schijnbare” veilige route volgen van kostensanering, stoppen met innovatie en het aandraaien van de duimschroeven bij leveranciers (verlenging van betalingstermijnen) en klanten (scherpere “Service Level Agr...

Dick Schooneman
Het realistische aan dit schrijven vind ik de metafoor met de Volvo Ocean Race. Het out off the box (kunnen en willen) denken, geeft ruimte, biedt mogelijkheden, creert kansen en uitdagingen.

Met mensen creeren we kwaliteit in de keten, de middelen zijn nodig om het eind resultaat te bereiken. Dit kan lukken, als we denken, durven maar ook doen in ons opnemen.

Wanneer de laatste etappe wordt genomen met de Volvo Ocean Race is de kans groot dat de economische crisis ook de finish heeft bereikt en er gelegenheid is om preventief onderhoud te plegen aan de financiele situatie van iederindividu, organisatie, regio en land. We zullen dan nog weleens achterom kijken omdat we bepaalde schepen achter ons hebben verbrand. De mensen zijn, in mijn optiek , het Human Capital. Hier moeten we zuinig op zijn, behouden, opleiden / begeleiden en inspireren.

Met de wind in de zeilen kunnen we de zeeen trotseren, zo is gebleken en zal weer blijken. Geloven in onze eigen kracht, bundelen en op koers brengen naar 2010. met zijn allen kunnen we 2010 dan tevreden "inlopen" .

D. Schooneman
Ed Hooijschuur
Wat uit de tekst van Robert duidelijk naar voren komt is dat mensen in de keten hét verschil maken. We kunnen processen inrichten zoals we willen, als mensen in die processen verkeerde keuzes maken zal geen proces succesvol zijn.

Wat mij, in mijn inmiddels jarenlange praktijk, steeds weer in hoge mate bevreemdt is dat de mensen in veel organisaties het slachtoffer (b)lijken te zijn van een duivels dilemma. Als het 'financieel-economisch' goed gaat is er aandacht voor 'onze' mensen en noemen we training en opleiding investeringen. Een kenmerk van een goede investering is dat het een rendement oplevert. Echter, als de voorspoed afneemt en rendement juist belangrijker wordt noemen we de aandacht voor mensen plotseling kosten. Een switch van resultaatgericht naar inspanningsgericht bij hetzelfde onderwerp.

Net als bij een ecologisch systeem, waar we de warmte uit de zomer ondergronds opslaan om die in de winter te gebruiken voor verwarming van onze gebouwen, moeten we de reserves opgebouwd in voorspoed aanwenden in periodes van tegenspoed.
Net als bij topsport is het onmogelijk om door niet te trainen topprestaties te blijven leveren. Bij topsporters begrijpen we wél dat trainen een voorwaarde is zonder welke we niet tot een topprestatie komen. De ketenprestatie is een topprestatie.

Meer over Logistiek & Supply chain management