Finext ondersteunt met consultancy- en interim managementoplossingen de finance functie binnen ondernemingen. Een gesprek met Fokke Wijnstra over nieuw organiseren zonder managers, over een visitekaartje waarop de titel “zeiler” prijkt en over het bepalen van je eigen salaris. Wijnstra was nauw betrokken bij de ontwikkeling van Finext en is nog steeds een deel van zijn tijd werkzaam voor Finext.
Finext staat bekend om hun andere manier van organiseren. Hoe ziet dat nieuw organiseren eruit en waarom is daar bij Finext voor gekozen?
Een van de zaken is dat Finext geen managers kent en ook niet met formele functies werkt. Op mijn visitekaartje heeft jarenlang als functie gestaan: “zeiler”. Dat gaf veel interessantere aanknopingspunten in een kennismakinggesprek dan als ik daar als functie ‘d...
Heel leuk artikel. Het lijkt een beetje op het celmodel van Eckart Wintzen. Je legt de verantwoordelijkheid waar hij thuishoort.
Vooral binnen overheden bestaat nog een grote voorliefde voor het principe van 'verdeel en heers', omdat de bestuurders dan even van het probleem af zijn, zodra zij een projectleider hebben gevonden die het probleem gaat aanpakken. Dat wordt dan omschreven als krachtdadig leiderschap.
Die aanpak leidt ertoe dat het probleemveld veelal wordt ontvlochten uit de staande organisatie en geïsoleerd wordt beoordeeld door 'experts' die er dan hun, per definitie beperkte, oordeel over vellen. Vervolgens wordt het probleemveld, met enige aanpassing, weer teruggebracht naar de staande organisatie en blijkt dat onvoldoende oog bestond voor de context waarbinnen het probleem zich openbaarde. Kortom de overheid kan nog veel van Finext leren denk ik.