Nederland minder concurrerend en innoverend - met dank aan het onderwijs

Columns

Deze week was het grote nieuws dat Nederland was gezakt op de lijst van meest concurrerende economieën. Als een van de oorzaken werd Onderwijs genoemd. Dat deed mij denken aan mijn eigen schooltijd in een inmiddels grijs verleden.
Toen in mijn examenjaar een schoolonderzoek Wiskunde werd afgenomen op basis van het reproduceren van vooraf uitgedeelde uitwerkingen van opgaven, weigerde ik daaraan mee te doen wat mij bijna mijn eindexamen kostte. Mijn principe: echte wiskunde gaat om nadenken en begrip, niet om domweg reproduceren.
Nu zou ik zeggen: 'zo kan de hoofdrolspeler uit de film Rainman ook een diploma halen'. Dat bleek ook wel want medescholieren met weinig aanleg maar een uitstekend geheugen behaalden goede resultaten. Soortgelijke ervaringen zorgden ervoor dat mijn universitaire ca...

Philippe Creytens
Als het mag een magere troost zijn: ook in Vlaanderen is onderwijs voer voor een verhitte discussie. Enerzijds het conservatisme van het onderwijs om om te gaan met verandering; anderzijds denkpistes die leiden naar een neerwaartse nivellering.

Misschien moeten een aantal beleidsvoerders dringend een paar TED-sessies bekijken van Sir Ken Robinson.
Leon Dohmen
Dag Nico,

En dan blijkt Nederland 8 universiteiten in de top 100 te hebben staan van de Times Higher ranking.

http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2013-14/world-ranking

Verder meldt de volkskrant:
"Twaalf Nederlandse universiteiten staan in de top-200 van de internationale ranglijst van het Britse magazine Times Higher Education. Dat brengt Nederland op de derde plaats wereldwijd, na de VS en Groot-Brittannië: hoger dan ooit."

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/2953000/2011/10/06/Nederland-derde-op-lijst-universiteiten.dhtml

Vriendelijke groet,
Leon
Emmanuel Manousogiannakis
Lid sinds 2019
Het gaat hierom niet alleen over het onderwijs op universitaire niveau maar het gemiddelde niveau landelijk en algemene ontwikkeling in Nederland.

Met vriendelijke groet,
Emmanuel

Sales en Marketing deskundige
Nico Viergever
Auteur
Reactie op Leon:

In een boek van twee Amerikaanse Harvard professoren beschrijven zij hoe halve waarheden en gevaarlijke onzin binnen vele bedrijven als waarheid worden gezien en gebruikt.

In dat boekje geven zij ook als mening dat de door Harvard ontwikkelde MBA opleiding werkelijk bol staat van als algemeen geaccepteerde onzin. Gevaarlijke onzin die.nog altijd gezien wordt als waarheid maar wel aan de basis stond van de huidige crisis (mijn mening).

Deze professoren schreven ook in hun boekje dat Harvard zich bewust is dat ze met MBA studies onzin verspreiden. Maar zolang mensen erg veel held neertellen voor deze "Top opleiding" gaat Harvard er gewoon mee door. Je gaat toch geen gans met gouden eieren slachten.

Het genoemde lijstje van Leon? Het is maar hoe je het ziet...

Meer over Concurrentiekracht