In de studio is wetenschapper Eddie Brummelman. Hij schreef het boek ‘Bewonder mij, overleven in een narcistische wereld‘. In ons gesprek bakenen we het begrip narcisme af: Wat is het eigenlijk? Is het een persoonlijkheidskenmerk en waar komt de diepe overschatting bij narcisten vandaan? Narcisten zijn verwikkeld in een constante zoektocht naar bewondering, en wanneer ze deze bewondering mislopen, voelen ze zich gekrenkt en zinnen ze op wraak aldus Brummelman. Je kunt dus ook heel veel last hebben van een narcist. In je werk, maar ook in je relatie! In deze podcast bespreken we het tijdsbeeld waarin we leven. Zou het zo kunnen zijn dat we vandaag meer narcisten ‘opvoeden’ met alle aandacht voor persoonlijke groei, uniek zijn en ongebreidelde aandacht? Luister nu!
Wat is narcisme? En wat doet het met mensen?
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
In de praktijk zie je, dat mensen soms 30 jaar gehuwd zijn, voordat ze ontdekken met een narcist getrouwd te zijn. Kortom: een narcist maakt veel slachtoffers.
Daar wordt geen aandacht in het boek aan besteed.
Voor narcisten zijn er therapieën. Voor de slachtoffers nauwelijks, want iets als het Narcistisch SlachtofferSyndroom staat niet in de DSM waar zorgverleners zich aan houden. Dus zijn er veel commerciële therapeuten die dit aanpakken, gelukkig.
En dan het -ontbrekende- onderwerp enablers. Vooral in bedrijven is dit van belang. Mensen vallen voor de (gemaakte) charme van de narcist, en helpen de slachtoffers verder de vernieling in. Of directie-leden die vallen voor een narcist die ongemerkt hun bedrijf naar de filistijnen helpt. Dus aan dit aspect mag wel eens aandacht geschonken worden, Eddie. Je schrijft prachtig, en hopelijk is dit een idee voor je volgende boek!