Dat intrinsieke motivatie meer oplevert, is voor weinigen groot nieuws. In 1959 publiceerde Frederick Hertzberg zijn motivatiehygiëne-theorie, waaruit bleek dat externe motivatoren, zoals (financiële) beloning, hygiënefactoren zijn en als motivator slechts kortstondig effect hebben. De Self Determination Theory van Deci en Ryan, laat ook geen onduidelijkheid bestaan over de meeropbrengst van autonome, intrinsieke motivatie. Tot slot maakt de animatiefilm van Daniel Pink, ‘The surprising truth about what motivates us’, maar al te inzichtelijk hoe het zit met intrinsieke en extrinsieke motivatie.
Hoe komt het dan dat het ons, met al deze kennis en inzichten, niet lukt om intrinsieke motivatie te benutten in ons onderwijssysteem en in organisaties en instellingen?
De vaststelling dat school- ...
In elk geval worstelen we al lang met dit vraagstuk en zullen we dat vast nog wel even doen. Hoopgevend is de enorme toename van (empirisch) onderzoek in sociale psychologie. Voor hen die geïnspireerd worden met een leuke en leerzame 'animated' clip, ga naar:
http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc
Het is al decennia lang dezelfde instrumentele visie op veranderen; het gaat óver mensen, niet vóór mensen.
Vraag het de eerste de beste betaalde 'zorgverlener' waarom zij/hij voor het vak gekozen heeft. 9 van de 10 gevallen zal deze zeggen "Ik wil iets met mensen doen", niet "Ik wil iets vóór mensen doen".
En zolang zal het fout gaan.
@Roald. omvormen is vaak niet nodig. Mensen hebben dat gedrag al paraat maar passen het niet toe in hun werk, maar elders (thuis, hobby, vereniging, etc.)