Minder ambtenaren? Kiezersbedrog!

Columns

In de aanloop naar de verkiezingen beloven enkele politici om het aantal ambtenaren fors terug te dringen, soms zelfs wel met 30%. Dat zal volgens hen leiden tot lastenverlichting en minder bureaucratie. Drie redenen waarom deze verkiezingsbelofte niet zal worden nagekomen.

Ambities zullen niet of nauwelijks worden bijgesteld
Of je het aantal ambtenaren wilt terugdringen, je zult moeten aangeven welke ambtenaren weg moeten. Dat betekent dat je moet zeggen welke taken de overheid niet meer gaat uitvoeren. In de praktijk betekent dit dat je als politicus op de TV of voor de radio ‘nee’ moet durven zeggen tegen je burgers. Je zult bereid moeten zijn om tegen je burgers te zeggen: “Hier zijn wij niet meer voor. Dit probleem dat u heeft (met uw bouwende buurman, de lawaaiige horecaondernemer, h...

Dirk-Jan de Bruijn
Helemaal eens. Het gaat er natuurlijk om wat je als overheid ten principale zelf wil doen gelet op het unieke karakter dat je hebt als organisatie en welke taken je overlaat aan anderen. Maar waar je dan wel de regie over wil voeren. Op basis daarvan bepaal je welke competenties je nodig hebt en welke type mensen daar dan bij passen. Mijn stelling: focus op het slimmer en handiger organiseren, graag end-to-end ('beter'), dan krijg je 'kleiner' en 'leuker' er gratis bij! Wellicht iets voor onze toekomstige politieke leiders?
Herm Droog
Ben het eens met eerdere opmerkingen dat bezuinigen op ambtenaren een loze kreet is. Wellicht dat het absoluut verminderen van de totale loonsom voor ambtenaren op alle ministeries een optie is. Bovendien mag de loonsom niet weer stijgen door externe krachten in te huren. Ook zou de politiek vooraf keiharde stellingen dienen te verkondigen waarop ze willen bezuinigen. Ook dan nog blijft het fenomeen politieke ongeloofwaardigheid als een spook rondwaren. Ook zouden voordat de kandidatenlijsten definitief worden dit en andere issues aan de kandidaten dienen te worden voorgelegd. Meer bottum up garanties eisen van potentiele kandidaten per regio en bij het congres de afspraken formaliseren in een besluit van het congres. Wie weet worden er ggeloofwaardige besluiten genomen en wordt er gekozen.

Meer over Bureaucratie