Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Dit gedrag komt voor uit cultuur, en die is niet vergelijkbaar over de jaren heen.
Vooral in de laatste eeuw is het ego groter geworden door culturele veranderingen en individualisering die daaruit voorkomt.
Onze cultuur heeft last van angst. Veel mensen kiezen niet voor liefde uit angst.
De mens heeft geen schuld, maar machtigen beschuldigen in het verleden altijd het volk.
"Cursus in wonderen" legt dit goed uit en ook boeken die hierna geschreven werden zijn verhelderend. kies liefde in plats van angst.
Ik geloof er namelijk in dat bijna alle mensen mogelijkheden hebben tot het 'goede' (maar ook tot het 'slechte'). (dit bij elke zinvolle invulling van wat 'goed' en 'slecht' dan ook precies zijn.) Volgens mij bewijst de geschiedenis der mensheid dat wel.
En daarbij staat er niet voor niets: BIJNA ALLE; want de diversiteit van de mens is misschien wel zijn meest opvallende eigenschap. Dus er zijn ook mensen, die ondanks alle mogelijke aandacht wellicht (in onze samenleving) niet tot 'het goede' in staat zijn. Dat zijn mensen die we moeilijk vrij in onze samenleving kunnen laten rondlopen en dat voorkomen we dan ook zoveel mogelijk.
Met de meeste mensen kun je (ook in mijn eigen ervaring) prima kersen eten, als je de omstandigheden een beetje prettig maakt.
Dus: Engelfriet heeft in dit stuk gelijk, dat het ontkrachten van iets niet het bewijs van het tegendeel is. Maar de kern van Bregman: DE MEESTE MENSEN DEUGEN, verdwijnt ook met die constatering niet.
T.a.v. het wel gevoelde gebrek aan vertrouwen is het in de huidige bureaucratische wereld niet heel erg moeilijk om daar voorbeelden van te vinden. (De toeslagen-regeling van de Belastingdienst is een mooie uitzondering, die ik koester.) In het beleid en de politiek lijkt het wantrouwen vaak leidend en dat is waar ik aanneem, dat Bregmans schets van het ongewenste heden op is gebaseerd.
In het boek geeft Bregman, aan de hand van bestaande theorieën en uitkomsten van vele onderzoeken, redenen waarom we juist wat positiever tegenover de mens moeten staan. Hij stelt, dat de mens, in plaats van een wezen die vooral tot slechte daden geneigd is, juist geneigd is tot positief handelen. Een mooie en hoopgevende gedachte. Vond ik. Met mij vele andere anderen.
Maar Bregman’s boek leidt ook tot kritiek. En niet alleen van dhr Engelfriet. Bregman zou de slechte daden van de mens teveel negeren en de echte helden te dicht plaatsen naast de slechte mens. Een misdadiger is, volgens hen, toch niet alleen een misleidt of geïndoctrineerd mens. Het zijn niet alleen de omstandigheden die mensen tot slechte daden leidt, de mens is toch ook soms echt slecht. Denk aan de oorlogsmisdaden, dat valt toch niet alleen weg te schrijven aan slechte invloed of omstandigheden?
Naar mijn mening ontkent Bregman ook niet dat er intens slechte mensen zijn. Bregman benadrukt alleen dat de ‘meeste’ mensen deugen. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar dat is mijn ervaring ook wel. Natuurlijk zijn er rotte appels, maar is het niet juist fijn om hen soms even geen aandacht te geven. Is dat niet precies wat Bregman doet? Verlegt hij niet even de aandacht van de horror uit het dagelijkse nieuws, naar het goede van de mens? Misschien als wij deugende mensen eens wat vaker worden geconfronteerd met de prachtige dingen die wij met z’n allen dagelijks doen, we ook vanzelf een mooier mensbeeld krijgen. Ik kan dhr Engelfriet dan ook niet zo goed volgen in zijn reactie: Hoe kunnen de meeste mensen deugen, als ze in meerderheid een verdorven mensbeeld hebben? Dat is hetzelfde als zeggen dat de spin niet deugt, omdat de meerderheid van de mensen een hekel aan de spinnen heeft. Die gedachte maakt de spin noch degene die het denkt slecht of ondeugdzaam. Hooguit onwetend.
Daarom besluit ik Bregman te geloven. Ik wil hem geloven, omdat het me milder maakt. En daar heeft de wereld niet direct heel veel aan, maar dat is voor de mensen in mijn directe omgeving wel prettiger. En als mijn mildheid er toe leidt dat een ander ook met meer openheid kan luisteren, dan is dat mooi meegenomen. Of mijn mildheid nu wel of niet op waarheid is gebouwd doet er voor mij eigenlijk niet toe, ..het gaat soms om het effect en dat zal iedereen die er baat bij heeft beamen.
ook helemaal eens met Daphne's comments !