Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Het komt mij voor dat die activiteiten van de heer Stapel veeleer door sommige kennistheoretische opvattingen binnen de Rooms-Katholieke theologie dan door die van de huidige natuurwetenschappen geïnspireerd zijn. Ik heb elders op die relatie opmerkzaam gemaakt ((2) en (3)), en daar ook de vraag aan de orde gesteld naar de geloofwaardigheid van de afkeuring van die activiteiten door de heer Levelt en anderen, zonder dat zij de – naar huidige kennistheoretische maatstaven – nauwelijks serieuzer theologische research van hun collegae in de betrokken faculteiten in die afkeuring betrokken.
Besef van de traditie waarin de betrokken methoden van de heer Stapel thuishoren past, lijkt me, bij een pleidooi voor bezinning op de historie van de 'menswetenschappen' zoals dat door de heer Engelen c.s. meer in het bijzonder voor economie is gehouden (4). Volgens verscheidene hedendaagse schrijvers schijnt er in die historie weinig van belang te zijn gepresteerd in de periode tussen Aristoteles en Adam Smith. Bestudering van wat er in het kader van éen van de succesvolste organisaties in West-Europa van het laatste millennium – de Rooms-Katholieke kerk - is geschreven leek niet te passen in door 'de Verlichting' en (in Nederland) het latijnvrije HBS-curriculum bepaalde denkkaders.
Eerherstel voor "meer kwalitatieve methoden, op basis van casemateriaal" (1) lijkt nauwelijks nodig voor wie beseft dat zo'n methode sinds plm. AD 1200 vrijwel zonder onderbreking in universiteiten op het West-Europese continent is gebezigd nadat zij omstreeks 1140 in Bologna voor de opleiding van en gebruik door juristen in het kader van die organisatie was ontwikkeld (5). Dat gebeurde door Gratianus (6), geboren waarschijnlijk nog tijdens het leven van éen van de voorbeelden van de heer Stapel, te weten, Anselm of Canterbury (1034-1109). Deze methode lag mede ten grondslag aan de opleiding van de heer Ph. Eijlander, de (voormalige) collega van de heer Stapel in Tilburg.
(1) W. Mastenbroek, http://www.managementsite.nl/23406/kennismanagement/affaire-stapel.html
(2) C. Gutter, http://www.sociusnet.eu/Teacher/Papers/Judging_Stapel.pdf
(3) C. Gutter, http://www.sociusnet.eu/Teacher/Papers/Judging_Stapel_continued.pdf
(4) E. Engelen c.s., http://www.mejudice.nl/artikel/459/stop-de-bonentellers-aan-de-uva
(5) W. Ullmann, "A Short History of the Papacy in the Middle Ages" (1974) p. 179-181.
(6) Gratianus, "Concordia discordantium canonum." (plm.1140).