Over presenteren is weinig wetenschappelijke literatuur voorhanden, maar dat het voor velen een nachtmerrie is, dat is duidelijk. Bruskin Associates onderzocht in 1973 waar Amerikanen het meest bang voor waren. Spreken in het openbaar scoorde hoger dan de dood. Nederlanders zijn banger voor spreken in het openbaar dan voor een terroristische aanslag bleek uit een onderzoek van de Presentatiegroep uit 2004 onder 4000 Nederlanders.
In universitaire kringen wordt vrees voor spreken in groepen door zowel studenten als docenten onderschat en is met schaamte beladen, aldus de universiteit van Leiden op haar eigen website. Toch is presenteren een noodzakelijke vaardigheid in een werkend leven. Zeker als directeur of manager zult u geregeld, zo niet dagelijks, een groep medewerkers, klanten of sha...
Managen is presenteren
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Een ander nadeel van de be-amer is, dat de aandacht veelal van de spreker wordt afgeleid. Als de spreker een boodschap heeft is dat niet de goede manier. Heeft hij/ zij niet echt een boodschap en moeten we dat non-verhaal ook nog eens op dia's bekijken dan is het helemaal vervelend.
Uit ervaring kan ik zeggen dat een mindmap heel goed in beeld blijft als deze er niet letterlijk is. Onze geest werkt met beelden, en dat merk je goed als je een mindmap maakt en gebruikt.
M vr gr
Els
http://www.speechen.nl/mindmap.htm
U kunt ook een mail sturen naar roeland@speechen.nl
Vriendelijke groet,
roeland schweitzer
Vraag bij dezen de mindmap aan.
Groet
AM
Dank voor je nuttige tips. Ik merkte dat ik bij het lezen constant ja zat te knikken.
Ik heb nog een tip 10: Durf! Want hoewel ik als consultant al je punten herken en regelmatig toepas merk ik (ook bij mezelf) dat je snel de neiging hebt om de veiligheid opzoekt van de powerpointsheetmachine. Ik merk ook dat het publiek zich vaak instelt op een presentatie met veel inhoud, tekst en grafieken. Je moet dan de moed hebben om door dat verwachtingspatroon heen te breken.
Groeten,
Edwin Lambregts
Tip: lees www.innovatieforganiseren.nl
Groet roeland schweitzer
Wat ik meestal doe is een aantal kernwoorden op Powerpoint, en een aantal plaatjes. Laatste keer had ik een algemeen verhaal over ICT in Europa binnen ons bedrijf, en heb gezocht naar een onderwerp wat ik aan het einde van de presentatie kon voegen met grafische impact. Blijken we een soort elektronische microscoop te hebben ontwikkeld, inzoomen en ondertussen het publiek meenemen op ontdekkingstocht van druppel bloed naar virus cellen door in te zoomen, het enthousiasme werkte en dit breng je altijd over.
Wat ik het ergste vindt is dat ik meestal presenteer aan 100+ collega's in de VS (waaronder mijn baas, en zijn baas...) terwijl ik aan de telefoon zit en iemand anders de powerpoints bedient in de VS met 5 seconden vertraging, en geen zicht op publiek. Mijn truuk is (zoals in het artikel) iets in de presentatie zoeken waar ik enthousiast over ben, en dit draag je altijd over. En (hoe kinderachtig ook) oefenen (mijn twee jaar oude zoontje kent ondertussen het merendeel van mijn presentaties :-)
Succes allemaal, en bedenk voor ons zijn er honderden met commentaar die zelf onder geen beding presenteren!
Eduard
Kunt u mij de mindmap presenteren toesturen?
Met vriendelijke groet,
R. Klei