http://www.youtube.com/watch?v=Kpi80Zg4e88
We zitten nog maar in week 2 van het jaar 2013 & het CPB krijgt nu al op veel punten gelijk: 2013 wordt het volgende crisisjaar!
Zo lazen we in het weekeinde dat de industriële sector kampt met een enorm tekort aan technisch personeel: 63.000 and counting. Maandag kwam CapGemini met het voorstel minder presterende medewerkers te demoveren. Gisteren kwam het bericht dat de werkloosheid in de EU verder oploopt. Dit alles gevolgd door het bericht later die dag dat de functionaris in de publieke sector steeds vaker een toploon verdient. (Nb; Crisis?)
Zo voelt in hectische tijden de kamer van de publieke-sector-coryfee zich als een oase van rust. Sterker nog: de feestsigaar kan nu al branden want de verwachting is dat 2013 opnieuw een Topjaar wordt, v.w.b. je persoonlijke beloning that is.
Je vraagt je dan toch af aan welke uitzonderlijke economische/maatschappelijke bijdragen, zeker in deze tijd van crisis, deze van belastinggeld betaalde coryfeeën dat te danken hebben?
De brief die Minister Plasterk gisteren over de 'Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens' aan de Tweede Kamer stuurde maakt veel duidelijk, maar over dat wat al die (semi)publieke topverdieners nu bijdragen aan het economisch herstel van ons land: geen woord. Sterker nog: de info van zijn Ministerie is niet eens volledig.....
"Zo komen noch DNB noch de NMa, waar respectievelijk Nout Wellink en Pieter Kalbfleisch tot medio 2011 aan het roer stonden, op de lijst voor." meldt Het Financieele Dagblad. "Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zijn zij buiten de lijst gehouden omdat zij in een omgeving opereren waar hogere salarissen gangbaar zijn. De bezoldiging van Kalbfleisch bedroeg volgens de WOPT €480.000, en ook Wellink zat boven de norm."
'Zij opereren in een omgeving waar hogere salarissen gangbaar zijn.' is dat niet dezelfde sector die door belastinggeld uit de problemen is geholpen?
In de lijst komen bekende 'coryfeeën' voor als Erik Staal, Nurten Albayrak, bestuurders als die van Amarantis etc. Het FD concludeert opvallende zaken zoals de beloning van de bestuurder van Woningcorporatie Van Alckmaer, zij staat 'met stip op Nr. 2'. Dat terwijl recent in het huisorgaan van deze corporatie melding werd gemaakt 'van het nut van schuldhulpverlening'. Als het niet zo cynisch was, dan was het humor....
Nu kun je niet van iedere semi-publieke veelverdiener verwachten dat zij ons uit de malaise halen. Zo heeft Paul de Leeuw het al moeilijk genoeg om zich in het publieke geweld staande te houden. Van Pauw & Witteman mag je veel verwachten maar niet dat zij de banken uit de problemen houden. Net zo min als dat je van Matthijs van Nieuwkerk kan verwachten dat hij een oplossing weet voor de 63.000 techneuten die onze economie dringend nodig heeft. Nee, van hen mag je zeker kunnen bepalen wat hun bijdrage aan onze maatschappij nu feitelijk is, prestatie indicatoren, maar die bijdragen mag je niet verwachten in de oplossing van de crisis. Daarvoor kunnen we beter andere topverdieners aanspreken in de lijst. Wat te denken van prestatiegericht belonen &, als je dat als toezichthouder (helaas) niet lukt, een clawback regeling? (vid.)
Ondanks dat ook in de semi-publieke sector de ene coryfee de beloning van de ander bepaalt (....), lijkt het er nu toch op dat het in het crisisjaar 2013 eens tijd wordt voor een "Maatregel". Balkenende is al lang uit zicht verdwenen maar zijn geest waart nog steeds rond; helaas.
=========
270113
De hiervoor aangehaalde lijst met Topinkomens uit de Publieke Sector blijkt 'bij nader inzien' nog iets groter te zijn, meldt o.m. Het FD Lijst topinkomens onjuist en onvolledig. Leuk maar toch jammer dat nog steeds niet duidelijk is wat er voor die beloning wordt gepresteerd. Komt dat ook nog?
130313
Het is de 13e vandaag, dat zal het zijn.... We zitten nog maar net in de 3e maand van 2013 & er is alweer een bericht over Tekort Technisch Personeel in de Brabantse media, nu met de oproep om te komen tot een 'DELTAPLAN!'. Op zich een prima idee, mijn TIP, je raadt 't al: leg daarvoor dan een stevige basis zoals in de Zeeuwse Delta met: je accreditatie als "Investor in People"!
Het bericht is voor mij i.i.g. een aanleiding om een vervolg te geven aan de informatie die ik betrokken werkgevers vorige maand zond. Investors in People, 't is geen "Haarlemmerolie"maar het Werkt Wel! ;-)
161213
N.a.v. het jongste ROA rapport “De Arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2018″ meldt Het Financieele Dagblad ‘Plotseling geen tekort meer aan ingenieurs’. Da’s mooi, zeker als je weet dat we nog geen jaar geleden schreeuwden om dat zelfde technisch personeel!
Maar wat schrijft onderzoeker ROA nu feitelijk? “Deze ontwikkelingen in arbeidsvraag en -aanbod zorgen ervoor dat er gemiddeld genomen geen spanning wordt verwacht in de techniek voor de periode tot 2018. Echter, voor een aantal technische opleidingen geldt nog steeds dat er grote tot zeer grote knelpunten in de personeelsvoorziening voor werkgevers worden verwacht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor werktuigbouwkunde op MBO-, HBO- en WO-niveau, of voor opleidingen als HBO civiele techniek en WO elektrotechniek.”
Kortom: blijf Investeren in Medewerkers!
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro