Vakbonden bij SHELL kijk eens bij GM.

Als er in de loop van vandaag op onderhandelingsgebied niets bijzonders meer gebeurt dan wordt er vanaf 18.00u gestaakt bij SHELL en NAM. Reden: 'voor het eerst sinds jaren betaalt SHELL de pensioenpremies van haar medewerkers niet meer'. Misschien is het raadzaam dat vakbondsvertegenwoordigers en SHELL medewerkers eerst eens hun licht opsteken bij General Motors.
De voorgenomen stakingen bij SHELL en NAM  in Pernis en Moerdijk leveren wellicht prijsstijgingen op, zeker als het langere tijd gaat duren, maar dat is volgens mij niet de grootste zorg.

Als reden voor deze actie geeft SHELL aan: 'Toekomstige kostenbeheersing.' en daar is toch niets mis mee? Continuïteit, denk ik dan.

Als u, net als de vakbonden, nu denkt dat er wel 'iets' mis is met dit besluit van SHELL, dan is het wellicht raadzaam dat u zich verdiept in de problemen waarmee General Motors momenteel kampt.

'Ooit' besloot GM om de ziektekosten van haar werknemers voor haar rekening te nemen. Momenteel belopen deze kosten € 5,6 miljard / jaar of wel: enkele duizende dollars per nieuw afgeleverde auto. Dat kan geen enkel bedrijf volhouden. Daarom zitten de vakbonden aan de overzijde van de oceaan vandaag ook om tafel maar wel met een andere reden.....

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Pierre Pieterse
Pro-lid
Ik krijg bij dit soort berichten altijd een dubbel gevoel. Aan de ene kant weet je dat bedrijven soms aan hun tax zitten, en gwoon niet meer kunnen afdragen (hoewel dit voor Shell natuurlijk niet aan de orde is), aan de andere kant heeft het iets doemerigs. De rekening wordt weer eens gelegd bij mensen die geen penthouse heebn in St Tropez. Los hiervan: de overheid vertelt nu ook al maanden dat wao, ww, ziektekosten, aow op termijn niet meer betaalbaar zullen zijn. Ingrepen zijn noodzakelijk. De rekening gaat onverwijdelijk weer gelegd worden bij die mensen die.....Ho, ho, denk je dan. Is er mogelijkheid tot het maken van keuzes? Waarom wel geld voor X, en nu opeens niet voor Y? En los van dit alles gaat het vergelijk net GM niet op. De VS is iets anders georganiseerd wat zekerheden betreft.
Björn van Vliet
Beste Willem: appels en peren! (Shell in NL en GM in de VS.)Ik kan er op dit moment niks meer van maken. Dat is het enige wat bij mij naar boven komt....... Jouw standpunt is duidelijk en een interessante voor discussie, daarom zou ik graag nog wat meer onderbouwing lezen alvorens ik mijn eigen reactie tracht te onderbouwen =) Ik ben benieuwd..........
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Nou... Björn, 'Appels & Peren', de Wereld is een stuk kleiner geworden sinds de Gouden Eeuw hoor!
Daarnaast, vandaag komt Putin naar ons land en Neerlands' CEO's stonden te trappelen-van-ongeduld om hem een handje te mogen schudden (ook die van SHELL & NAM). Intussen 'pompen' de raffinaderijen in 'Moedertje Rusland' gewoon door; dit in tegenstelling tot die in Pernis en Moerdijk .... Dat kan geen toeval zijn!

Alle-gekheid-op-een-stokje: In het komende decennium verandert de Nederlandse, zelfs West-Europese, arbeidsmarkt zodanig dat de uitgaven, of kosten, voor werknemersverzekeringen door organisaties niet meer zijn op te brengen anders dan dat dit ten koste zal gaan van de continuïteit. Helaas kan ik er niets anders van maken. Alternatieven zijn nodig en de ons omringende landen zoals de Verenigde Staten maar ook Rusland, zijn 'mooie voorbeelden'.
Janine
Ronduit belachelijk die hele staking bij Shell! Bij bijna alle bedrijven betalen mensen een gedeelte pensioenpremie. Het is niet meer van deze tijd dat we met 60 jaar met pensioen kunnen en dat bedrijven dit allemaal bekostigen. Buiten dat, houden Shell werknemers hun opgebouwde rechten en betalen ze een minieme premie (voor de meesten rond de E20 per maand). Ik hoop dat deze verwende werknemers snel tot het besef komen dat ze met de nieuwe regeling nog steeds riant zitten! (Trouwens de meeste Shell medewerkers staken niet!).
Pierre Pieterse
Pro-lid
Willem

Ik snap het even niet: aan de ene kant zeg je dat wereld een dorp is en dat bedrijven als Shell GM achterna gaan (als we niet uitkijken), en dat de werknemers dat goed moeten beseffen. Aan de andere kant zeg dat Europa dan wel één is, maar dat dat niet ten koste mag gaan van bijvoorbeeld jouw boterham (zie: http://www.managementpro.nl/2005/10/30/de-moraal-van-west-europese-of-oost-europese-arbeid/). Het is volgens of/of, en niet en/of.
En Janine: al gaat het maar om 20 euro, je zal ze maar nodig hebben. Zo riant zijn de salarissen door de bank genomen ook niet. Los van dit alles: het is een recht, een afspraak, en ie kun je niet zomaar eenzijdig opzeggen (hoezeer ik ook tegen stakingen ben en tegen zeurende werknemers waar in dit land bijna alles goed voor is geregeld).
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Je hebt, deels, een punt Pierre. Ik kies voor West Europese leveranciers daar voel ik me zelf goed bij maar misschien is het (kostentechnisch)naief? Wie het weet die mag het zeggen.
Wat betreft 'beseffen' dat er in rap tempo uitdagingen aankomen (nb: want dat is voor mij de keerzijde van een 'bedreiging'), dat geldt voor mij voor alle inwoners in het (rijke) Westen en niet alleen voor werknemers.
Björn van Vliet
"Nou… Björn, ‘Appels & Peren’, de Wereld is een stuk kleiner geworden sinds de Gouden Eeuw hoor! "

Hartstikke leuk uitgedrukt, maar nog steeds geen argumenten. Ik vind het in deze fundamentele discussie absoluut noodzakelijk dat er wat fatsoenlijke argumenten naar voren worden gebracht. De wereld mag dan wel kleiner zijn geworden, maar daarmee ook een stuk complexer! Gewoon geld afpakken is vast en zeker niet de enige oplossing.

En Janine, "verwende werknemers"...... klinkt nogal gefrustreerd. Ik snap je bezwaren maar op deze manier overtuig je in ieder geval mij niet. De verwende werknemers hebben toch een essentiele bijdrage geleverd aan de gezonde financiele situatie van Shell. De weg van de geleidelijkheid is ook een optie voor de hoge heren bij Shell.
Janine
Beste Bjorn en Pierre,

Als jullie je er een beetje in vediept hebben weten jullie dat de eigen bijdrage pas geldt bij een salaris van E60000 of meer.
Het heeft niks te maken met gefrustreerd zijn, maar met de realiteit. De arbeidskosten in Nederland worden gewoon te hoog en dat bedrijven dat wat proberen in te perken op een zeer fatsoenlijke manier, kan ik alleen maar begrijpen.
Pierre Pieterse
Pro-lid
dag Janine

Ik ben het met je eens dat de arbeidskosten in Nederland te hoog zijn, maar hoe komt dat? Ik kan me nog goed mijn eerste baan herinneren: jubelend ging ik naar huis, na de salarisbesprekingen, en moedeloos zeeg ik ineen toen ik het eerste salarisstrookje ontving. En dat wordt alleen maar erger: recent is mijn vrouw heringetreden, en gelukkig waren we beiden gewaarschuwd, maar toch. Toen dat salarisstrookje openging, en we cde bottom line zagen, was onze eerste reactie: doen we het daarvoor? Al dat geregel met de kinderen. De weekenden die geen weekenden meer zijn.
Los van dit alles: natuurlijk kan men ook bij Shell zelf wat bijdragen, zeker als het salaris op 60000 ligt. Maar er blijft het onderliggende argument: het is een afspraak.
Björn van Vliet
Beste Janine; wat is de fatsoenlijk(st)e manier. Daar komen mensen mensen met tegengestelde belangen helaas waarschijnlijk nooit uit...... Zeker niet als de verschillen tussen mensen en wat ze verdienen zo groot zijn. Zoals ik al zei, WAAROM je de veranderingen voor ogen hebt en WAT je voor ogen hebt kan ik nog enigszins begrijpen, maar HOE er over gepraat wordt stuit mij tegen de borst en waarschijnlijk tegen die van heel veel anderen, de 'verwende werknemers', zeg maar. De toon mag wel veranderen, anders zal het niet lukken, vrees ik.........
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Er ontstaat een levendige discussie! Prima zaak, da's m.i. de intentie van een blog-entry: 'iets los maken' en dat terwijl de medewerkers van SHELL en NAM morgen weer 'gewoon aan het werk gaan' en waarschijnlijk geen idee hebben van deze discussie ..... Dit alles dankzij een nieuwe afspraak tussen werkgever en werknemers waarbij 'in ieder geval de meesten van de medewerkers' (aldus de vakbondsbestuurder zojuist) 'gewoon' op hun 60e met pensioen kunnen gaan (hoeveel is trouwens 'meesten'?) Nu ben ik wel benieuwd naar de voorwaarden van e.e.a. maar omdat deze uitdaging nu (voorlopig?) is opgelost wordt het wellicht tijd voor een nieuwe entry, ergo: Nieuwe Ronde, Nieuwe Kansen!
(waarbij ik, overigens, een voortgaande discussie op deze pagina niemand wil ontmoedigen!)