Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Daarnaast, vandaag komt Putin naar ons land en Neerlands' CEO's stonden te trappelen-van-ongeduld om hem een handje te mogen schudden (ook die van SHELL & NAM). Intussen 'pompen' de raffinaderijen in 'Moedertje Rusland' gewoon door; dit in tegenstelling tot die in Pernis en Moerdijk .... Dat kan geen toeval zijn!
Alle-gekheid-op-een-stokje: In het komende decennium verandert de Nederlandse, zelfs West-Europese, arbeidsmarkt zodanig dat de uitgaven, of kosten, voor werknemersverzekeringen door organisaties niet meer zijn op te brengen anders dan dat dit ten koste zal gaan van de continuïteit. Helaas kan ik er niets anders van maken. Alternatieven zijn nodig en de ons omringende landen zoals de Verenigde Staten maar ook Rusland, zijn 'mooie voorbeelden'.
Ik snap het even niet: aan de ene kant zeg je dat wereld een dorp is en dat bedrijven als Shell GM achterna gaan (als we niet uitkijken), en dat de werknemers dat goed moeten beseffen. Aan de andere kant zeg dat Europa dan wel één is, maar dat dat niet ten koste mag gaan van bijvoorbeeld jouw boterham (zie: http://www.managementpro.nl/2005/10/30/de-moraal-van-west-europese-of-oost-europese-arbeid/). Het is volgens of/of, en niet en/of.
En Janine: al gaat het maar om 20 euro, je zal ze maar nodig hebben. Zo riant zijn de salarissen door de bank genomen ook niet. Los van dit alles: het is een recht, een afspraak, en ie kun je niet zomaar eenzijdig opzeggen (hoezeer ik ook tegen stakingen ben en tegen zeurende werknemers waar in dit land bijna alles goed voor is geregeld).
Wat betreft 'beseffen' dat er in rap tempo uitdagingen aankomen (nb: want dat is voor mij de keerzijde van een 'bedreiging'), dat geldt voor mij voor alle inwoners in het (rijke) Westen en niet alleen voor werknemers.
Hartstikke leuk uitgedrukt, maar nog steeds geen argumenten. Ik vind het in deze fundamentele discussie absoluut noodzakelijk dat er wat fatsoenlijke argumenten naar voren worden gebracht. De wereld mag dan wel kleiner zijn geworden, maar daarmee ook een stuk complexer! Gewoon geld afpakken is vast en zeker niet de enige oplossing.
En Janine, "verwende werknemers"...... klinkt nogal gefrustreerd. Ik snap je bezwaren maar op deze manier overtuig je in ieder geval mij niet. De verwende werknemers hebben toch een essentiele bijdrage geleverd aan de gezonde financiele situatie van Shell. De weg van de geleidelijkheid is ook een optie voor de hoge heren bij Shell.
Als jullie je er een beetje in vediept hebben weten jullie dat de eigen bijdrage pas geldt bij een salaris van E60000 of meer.
Het heeft niks te maken met gefrustreerd zijn, maar met de realiteit. De arbeidskosten in Nederland worden gewoon te hoog en dat bedrijven dat wat proberen in te perken op een zeer fatsoenlijke manier, kan ik alleen maar begrijpen.
Ik ben het met je eens dat de arbeidskosten in Nederland te hoog zijn, maar hoe komt dat? Ik kan me nog goed mijn eerste baan herinneren: jubelend ging ik naar huis, na de salarisbesprekingen, en moedeloos zeeg ik ineen toen ik het eerste salarisstrookje ontving. En dat wordt alleen maar erger: recent is mijn vrouw heringetreden, en gelukkig waren we beiden gewaarschuwd, maar toch. Toen dat salarisstrookje openging, en we cde bottom line zagen, was onze eerste reactie: doen we het daarvoor? Al dat geregel met de kinderen. De weekenden die geen weekenden meer zijn.
Los van dit alles: natuurlijk kan men ook bij Shell zelf wat bijdragen, zeker als het salaris op 60000 ligt. Maar er blijft het onderliggende argument: het is een afspraak.
(waarbij ik, overigens, een voortgaande discussie op deze pagina niemand wil ontmoedigen!)