Topsalaris voor Topambtenaar?

'Ruim 1.200 topinkomens bij de (semi)overheid.' Vandaag publiceert het CBS de cijfers over Topinkomens. De titel van het persbericht zegt al voldoende om nu al te weten waarmee de kranten morgenochtend 'koppen'. Menig goed betaald manager zal zich vervolgens in de handen wrijven en denken 'Zie je wel dan ben ik toch niet de enige, ze doen er zelf ook aan mee!' Maar dekt de titel de lading? Nee dus.
In 2004, want over dat jaar spreken we (nb: het betekent waarschijnlijk dat de genoemde getallen inmiddels hoger zijn.), waren er bij de Overheid en de gesubsidieerde sector 1.200 banen met een jaarloon van ten minste EU 158.000, het gemiddeld salaris van een Minister, inclusief onkostenvergoedingen. Als we dan ook nog het volgende weten: 'Van de ruim 1 miljoen banen in de overheidssector zijn er bijna 400 met een topinkomen. Bijna 70 procent hiervan is te vinden bij de academische ziekenhuizen. De rest zit grotendeels bij de universiteiten, de rijksoverheid en de gemeenten. In de gesubsidieerde sector kwamen iets meer dan 800 banen met een topinkomen voor. Ook dit zijn voor het belangrijkste deel banen in de gezondheidszorg.' Dat het merendeel van deze topverdieners werkzaam zijn in de gezondheidssector, dat mag geen probleem zijn denk ik. Hun beroep gaat tenslotte om en over ons leven, niet waar? (nb: Voor het gemak vertrouw ik er op dat alle topverdieners in Nederland hun werk goed doen, anders zaten zij niet meer in hun functie...... toch?) Wat interessanter is, is het getal van 400 topverdienende ambtenaren. Dit is namelijk slechts 0,04%(!) van het totaal aantal ambtenaren. Waar hebben we het dus over? Dit % staat in schril contrast met andere beroepsgroepen. 

Wat te denken van onze 'reguliere' beroepsbevolking? 'Regulier' d.i. ex overheid en ex gezondheidszorg. Van die ca. 5.000.000 zijn er 14.000 met een jaarsalaris van EU 158.000 of meer. 'Het merendeel van deze banen, bijna 13 duizend, komt voor in de particuliere sector. Het gaat vooral om topbanen bij de groothandel, de banken, het luchtvervoer, het speur- en ontwikkelingswerk en de overige zakelijke dienstverlening.' Die 14.000 topverdieners in de reguliere sector, dat is altijd nog 0,28%(!) van het totaal aan aldaar werkenden. Dat is toch 0,24% meer dan de ambtenaren. De titel van de krantenkoppen morgenochtend kan dus ook zijn: 'Te weinig topinkomens bij de (semi)overheid' gevolgd door: 'Salarisverhogingen voorgesteld binnen Overheidssector.'

Dat laatste zal waarschijnlijk niet gebeuren. Het lastige is ook: hoe meet je nu de resultaten van een (top)ambtenaar? In de reguliere sector kun je nog stellen dat een organisatie met haar team winst maakt, dat er een omzetstijging is, dat er rendement wordt behaald, dat aandeelhouders tevreden zijn! Maar hoe zit dat met de (semi)overheidssector? Goed, het MT van een ziekenhuis kan Top verdienen omdat de overlevingsratio in hun ziekenhuis hoog is, maar kan dat ook gelden voor de afzet van paspoorten? Twijfelachtig. Hoe dan ook, het is raadzaam dat er eenduidige en meetbare beloningscriteria komen zowel binnen de (semi)overheid als in het reguliere bedrijfsleven. Dit om te voorkomen dat de hele discussie over verdienen éénrichtingsverkeer wordt; morgen is er ongetwijfeld een reprise.....

 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro