Quote me: Women on Top!

'I'm proud to be quoted!' zeggen Neelie Kroes en Heleen Mees vrijdag jl. in hun FD Optiek-artikel 'Dwing Vrouwen aan Top af'. Wil ik graag doen, hen trots maken door ze te quoten. Hoop wel dat ze dan niet alleen trots op zichzelf zijn.

Nu is er ook voldoende te quoten uit dit artikel want hoe interessant, opportuun, nieuwswaardig en actueel hun Optiek ook is, de inhoud van het artikel rammelt. Het levert voor mij dan ook niet dé onderbouwing die het op zich waardevolle advies aan organisaties voor 'meer vrouwen aan de Top' ondersteunt.

Sterker nog: als je niet uitkijkt dan doet het artikel er juist afbreuk aan..... (& is dat, dames, juist niet wat de old boyzzz willen?)

Het begint al met de quote 'I'm proud to be quoted'. Deze tekst stamt uit Noorwegen, momenteel hét Europese voorbeeld als we spreken over (verplicht) Women on Top in het kader van het Noorse gender-beleid. Met trots dragen Noorse Zakenvrouwen aan de Top daar de button met deze tekst. Toch (b)lijkt dit niet te kloppen.

Uit andere bron, namelijk het SER bulletin van januari dit jaar, blijkt dat de tekst op de button is: 'I'm quoted and I'm proud of it'. Lijkt een kleinigheidje, deze omissie, maar taaltechnisch is het dat niet.

Gaan we verder. In het artikel stellen Kroes & Mees: 'Nederland bezet samen met Pakistan, het land waar tot op de dag van vandaag groepsverkrachting wordt gezien als een acceptabele straf voor een vrouw die is beschuldigd van overspel, de allerlaatste plaats op een internationale ranglijst als het gaat om vrouwen in de top van het bedrijfsleven.'

Voor een Europees Commissaris vind ik dit een bedenkelijke uitspraak; vooruit, voor deze keer. Nog even los van het feit of het nu echt couleur locale is (sic.), dat wat beide topvrouwen hier opmerken, gaat de vergelijking Pakistan - Nederland mank. De verschillen, cultureel en economisch, zijn gewoon te groot.

Nee, neem dan Japan. Daarmee is Nederland beter te vergelijken en, warempel, in het welvarende Japan zijn er zelfs nog minder Vrouwen aan de Top dan in Nederland! Het Grant Thornton International Business Report 2007 laat zien dat de participatie van vrouwen in het Japanse Top Management 25% is, in Nederland bedraagt dat 27%. (nb; bij SHELL 7,2% vrouwen in de Top, UNILEVER 8%, DSM 6% en bij AKZO 'een handje vol'. Gelukkig dat de Familiebedrijven het Nl. gemiddelde nog omhoog halen .....).

Het hoogst in het Thornton onderzoek scoren de Filipijnen met een participatiegraad van maar liefst 98%! 'Zeg, hoe staat het daar eigenlijk met de mannen??' Zo weinig als ik me hierover voor kan stellen bij Pakistan, kan ik dat nu ook bij de Filipijnen... Los daarvan is die 98% natuurlijk een interessante benchmark voor ons.

Een ander citaat van Kroes & Mees komt uit het McKinsey rapport Women Matter; gender diversity a corporate performance driver. K&M in hun Optiek: 'Volgens het managementadviesbureau McKinsey doen ondernemingen met vrouwen in het senior management het aanzienlijk beter dan ondernemingen zonder vrouwen aan de top. Bedrijven met minimaal twee vrouwen in het ondernemingsbestuur behalen gemiddeld 48% meer winst dan andere bedrijven.' Beide dames leggen zo een opmerkelijk causaal verband: 'Bij u geen vrouwen in de Top? Dan 2 erbij en omhoog gaat uw winst!'.

Het rapport zelf stelt (pg. 16): 'These statistically significant studies show that companies with a higher proportion of women on their management committees are also the companies that have the best performance. While these studies do not demonstrate a causal link, they do, however, give us a factual snapshot that can only argue in favour of greater gender diversity.' McKinsey houdt dus 'opties open'.

Als je dit rapport leest dan zou het zo maar kunnen zijn dat de betrokken, hoog renderende organisaties, naast de Strategie voor meer vrouwen aan hun Top, ook andere Strategieën hanteren die gezamenlijk & getotaliseerd dit resultaat opleveren! & Dat zou mij niet verbazen: organisaties die diversiteit (hoog) in het vaandel hebben staan, hebben het ook op andere organisatiegebieden goed voor elkaar! Vooruitstrevende ondernemingen, dus.

Overigens, & saillant 'in dit kader': CATALYST 'Expanding opportunities for women and business', meldt op dit moment dat binnen de Board of Directors bij de (ook succesvolle) FORTUNE 500 organisaties 14% van de bestuursstoelen wordt bezet door: vrouwen. ( nb; wellicht is die 14% een benchmark voor SHELL, UNILEVER, DSM & AKZO? )

Neelie Kroes en Heleen Mees zijn zeker niet de minsten. Dat zij met deze Optiek onze Overheid en andere diversiteits initiatieven zoals Women on Top willen steunen, valt te prijzen. Alleen schiet het op deze manier haar doel voorbij & da's jammer.

Hoe dan wel? Mijn ervaring leert:

  • Een Nederlandse oplossing is hier (helaas) niet panklaar; past niet binnen onze cultuur.
  • Vrouwen aan de Top zal voor ons Nederlanders toch vooral een Ontwikkeling zijn en geen drift. & U mag mij quoten! ;-)

TIPS voor potential Women on Top:

  • => ben geCommitteerd aan dat wat je wil bereiken & succes ligt op de loer!
  • => contracteer een goede coach, die kan hierbij & -voor heel zinvol zijn!

'Ondanks alles' kunnen we toch tevreden zijn want veel van dat waarover John Lennon in 1972 zong is, Globaal gezien, al aan zo'n positieve Ontwikkeling bezig.

{Ook degenen die me quoten kunnen zich aansluiten bij de ManagementPro Group!}

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Dan maar naar een prostituee!
[...] zegt Heleen Mees in het NRC van vorige week vrijdag. Nu was ik over een eerdere publicatie van Mees niet zo te spreken, deze keer sluit ik me bij haar aan: het is voortaan zo ver met de dienstverlening van de [...]