http://www.youtube.com/watch?v=QEZO3DcB2MM
"Welke factoren beïnvloeden het concurrentievermogen van een economie? (....) In de empirische literatuur worden veel verschillende variabelen gebruikt om groeiverschillen te verklaren waaronder exotische, zoals het percentage boeddhisten in een land." Toch een opmerkelijke zinsnede in een NOTA OVER DE TOESTAND VAN ’S RIJKS FINANCIËN opgesteld samen met een gedoogpartner die de grenzen voor antipoden bij voorkeur potdicht houdt.
Hoe dan ook, het staat in de 'Miljoenennota 2012' & wel op pagina 33. Los van die mijmering bij onze beleidsmakers komt men ook tot het volgende: "Uit veel van de studies blijkt dat goede investeringen in fysiek en menselijk kapitaal (onderwijs) en in Research & Development positief bij dragen aan de economische groei. De uitkomsten suggereren dat de economische structuur versterkt kan worden door effectief en goed onderwijs, onderzoek en innovatie en een hoogwaardige fysieke infrastructuur." Mee eens, interessant is nog deze opmerking: "Ook openheid draagt bij aan de economische groei, wat het belang van een versterking van de interne markt nog eens onderstreept."
Het laatste getuigt alweer van 'iets' meer realiteitszin alleen lijken de financiële middelen om ons concurrentievermogen te versterken, nog te ontbreken want € 500.000.000 fiscaliteit is vooral een administratieve oefening....
Dat er in de Miljoennota boeddhisten worden aangehaald heeft, naar ik vermoed, vooral te maken met het Bruto Nationaal Geluk gedachtengoed van een land als Bhutan.
Weer iets serieuzer lezen we op pg. 34: "Onderzoek en innovatie leveren een belangrijke bijdrage aan de concurrentiekracht en daarmee onze welvaart." (ook) Mee eens. Vervolgens lezen we: "Bedrijven investeren uit zichzelf minder in innovatie dan maatschappelijk gezien optimaal is. Zij nemen in hun afweging niet mee dat ook andere bedrijven en de economie als geheel meeprofiteren van de toegenomen kennis. Daarom stimuleert het kabinet bedrijven om op zo effectief mogelijke wijze om te investeren in Research & Development. Het Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor een nieuwe fiscale aftrek voor Research & Development, zodat het fiscaal aantrekkelijker wordt om te investeren in innovatie." Helpt dit om de inhoud van de 1e zin te ontkrachten? Ik betwijfel het.
De Miljoennota citeert daarna uit de Kansrijk Kennisbeleid nota van het CPB: "Volgens het CPB ligt het maatschappelijke rendement van extra uitgaven aan innovatie maar liefst 50 tot 100 procent boven het private rendement." Deze investering zou dus 'zo maar' de redding kunnen zijn voor onze economie!
Dat het toch allemaal niet zo ingewikkeld is, dit specifieke investeren om in 1e instantie economische vooruitgang te boeken voor de eigen organisatie, laat een persbericht zien dat gisteren verscheen: "Investors in People-Zilver voor Rabobank Bergeijk." RABO-directeur Stef Bense merkt daarin op: "Ervan overtuigd te zijn dat mensen voor de Rabobank het verschil maken tussen marktleider blijven of afzakken en op den duur in de achterhoede belanden. Daarom schenkt hij veel aandacht aan een voortdurende ontwikkeling van zijn mensen. Rabo Bergeijk doet dat al vanaf 2005 met succes.
Harde resultaten
De organisatie behaalde al in 2005 de eerste Investors in People erkenning. De toegevoegde waarde voor de bank uitte zich in 2007 in een verbeterde omzet, winst en afzet, meer beweging in de door- en uitstroom van medewerkers, een afname van het ziekteverzuim van 4,5 (in 2005) naar 2,5 procent, meer resultaatgericht werken en meer motivatie, betrokkenheid en vertrouwen onder medewerkers. Een uitstekend resultaat, waarna de organisatie gewoon doorging met het realiseren van verbeterpunten."
Zouden wij dat nu niet met z'n allen dienen te gaan doen, boeddhist of niet: investeren in onze mensen?
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro