De Nationale Ombudsman zet de Belastingdienst aan de schandpaal: 3.300 consumentenklachten in 2006 en 'still going strong'. Maar: de Belastingdienst is een snelle leerling dus vanaf deze maand kunt u met al uw vragen ook op zaterdag terecht bij de Belastingdienst!
Met de Politie is het veel minder goed gesteld. Komt de Politiebond met de resultaten uit een onderzoek en concludeert zij zelf: 'Omgangsvormen binnen Nederlandse Politie verbeterd.', meldden de media over datzelfde onderzoek: 'Machocultuur floreert: sexuele intimidatie.'. (nb: Opvallend, dat 'verschil in inzicht'.)
Wordt het eentonig? Ik weet het niet maar ik deel toch maar weer 2 klappen uit met mijn IiP-hamer: 1x raak en 1x mis!
De Belastingdienst heeft het tij zeker niet mee: wil je de Nederlander op een enthousiaste en vrolijke manier zijn/haar 'bijdragen' laten betalen aan de Staat, zijn ze nog ontevreden ook die Nederlandse belastingbetalers. Dat de Belastingdienst nu op zaterdag ook openstellingstijden kent is een prima zaak. Toch is dit waarschijnlijk nog niet dé oplossing om vervolgens ook tevreden klanten te kunnen krijgen, sterker nog: tevreden belastingbetalers!
Mijn tip aan De Belastingdienst is dan ook: wordt een Investor in People, resultaat verzekerd! (namelijk: de gewenste en zo broodnodige Klanttevredenheid), leren ons ook best practices. Slaan met die IiP-hamer dus en: Raak!
Natuurlijk vraagt u zich nu af: 'Die Investors in People - erkenning is dat nu dé oplossing voor alles? Een 'one size fits all' zo gezegd. Is dat misschien 'Haarlemmerolie'?' Nee hoor niets is minder waar (volg de Haarlemmerolie link) en dat leert ons ook de praktijk bij de Politie.
De Politiebond maakte zich, al enige tijd, zorgen over de omgangsvormen binnen de Politie-organisatie. Nu de resultaten uit dit onderzoek bekend zijn is de Nederlandse Politie Bond best tevreden 'Omgangsvormen binnen Nederlandse Politie verbeterd.' meldden zij en ze voegen er aan toe: "De manier waarop politiemensen op de werkvloer met elkaar omgaan is de laatste jaren duidelijk verbeterd, al komen seksuele intimidatie en pesten richting vrouwen gemiddeld nog altijd vaker voor dan in het bedrijfsleven." 'Dus waar hebben we het nu eigenlijk over?' zou je bijna gaan denken.....
Hoe anders de media, die staan n.a.v. de resultaten uit dit zelfde onderzoek bol van openingszinnen als 'Machocultuur floreert', 'Sexuele intimidatie op de werkvloer' etc. (nb: We hebben het toch wel over hetzelfde onderzoek?)
'Iets anders': recent zijn door The Sunday Times in Groot Brittannië de '100 Best Companies to work for; 2007' bekend gemaakt. Het lijstje van bestpractices, waarom juist deze 100 'de beste werkgevers' zijn, is (ook) in dit kader interessant. Wederzijds Respect is de 1e best practice. Nagenoeg alle 100 organisaties zijn IiP-er of hanteren de IiP-principes. Ergo: Politie wordt IiP-er en je problemen op de werkvloer zijn opgelost! Respect voor elkaar i.p.v. sexuele intimidatie. Het kan, het is goed mogelijke dat IiP hiervoor de oplossing biedt, maar voorlopig niet bij de Politie.
Reden: uit het rapport en de uit reacties blijkt dat het 'probleem rondom omgangsvormen' zich tot in de top van de organisatie voordoet. 'Vervangen dan maar', zou je zeggen, om dit probleem op te lossen. Het recente verleden heeft ons juist geleerd dat 'mensen van buiten' niet worden geaccepteerd bij de Politie.
Daarin schuilt het probleem waarom IiP op korte termijn bij de Politie geen succes wordt: Investors in People vraagt om Commitment van de Top, om 100% Commitment aan de ontwikkeling van je organisatie (nb: waarbinnen intimidatie dus geen rol heeft) en dat 100% commitment is nu binnen de Politie blijkbaar ver te zoeken. Overigens, de conclusie van de Poltiebond op het onderzoek draagt hier ook al niet aan bij. M.a.w.: slaan met die IiP-hamer en:..... Mis!
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro