http://www.youtube.com/watch?v=nQs04rhh0c0
Gisteravond gaf ik een korte inleiding voor de leden van de SPIder People CMM Workgroup. De avond stond in het teken van career development.
Het mag dan 'crisis' zijn (nb; 'zijn' want je bent met die double dip niet zeker of de 'crisis' nu ook écht voorbij is) maar werken aan je carrière kan nooit geen kwaad; goed onderwerp dus.
Morgen plaats ik in het IiP-blog een entry over de 'overeenkomsten en verschillen' van het People - Capability Maturity Model en het Investors in People Model, vandaag geef ik voor zowel de deelnemers van gisteren als voor de lezers van vandaag & morgen (& overmorgen, & volgende week, & ooit dus) links naar onderwerpen die ik ook 'voorbij liet komen' in mijn inleiding; 'ter leringhe ende vermaeck' dus.
Zo was daar het Organisatie Groeimodel van Greiner en 'wat dat betekent voor je carrière?'. Eenvoudig voorbeeld: je begint als metselaar bij een kleine zelfstandige. Deze kleine zelfstandige weet zijn bedrijf uit te bouwen tot een beursgenoteerde onderneming. Metselde jij voorheen garages voor particulieren, nu lever je je bijdrage aan kantoorkolossen aan de Zuidas. Feitelijk is je carrière ook veranderd, zelfs al ben je nog steeds een 'metselaar'. (nb; niet iedereen kan omhoog in de hierarchie, dan wordt het daar bovenin héél druk & wat te denken van het verdelen van de bonussen, zo wordt de spoeling wel héél erg dun ;-) )
Voor carrières is ook de focus op diversiteit cruciaal. 'Behandelen we onze mensen gelijk of behandelen we hen divers?' Als jij nu al weet dat je 'divers' wordt behandeld dan is het waarschijnlijk handig voor je carrière om deze uitdaging aan je voorbij te laten gaan. Overigens laten we eerst de salarisverschillen gelijk trekken, dan zijn we ook prima op weg met het diversiteitsbeleid & dus ook met de career development.
Dan kwamen we op Reichheld's Net Promoter Score, een prachtig alternatief voor die ellenlange vragenlijsten aan klanten & medewerkers 'of zij misschien toch niet een heel klein beetje tevreden willen zijn'. Zo'n hoeveelheid vragen kan daarvoor een handig middel zijn (sic.). Daarom: gebruik voortaan NPS! Met die enkele vraag neem je je medewerkers serieuzer en m.n. dat laatste is weer goed voor de beleving van de carrière.
Binnen dit netwerk van software specialisten kwam ik ook nog op het gemak van digitale hulpmiddelen, zelfs het notuleren door de secretaresse of pa is nu overbodig. Dat geeft ook aan haar carrière een mooie wending.
Voor nu tot slot, zoals gezegd 'morgen meer', kwam communicatie nog voorbij of zoals één van deelnemers opmerkte 'Eigenlijk draait daar toch alles om.' Mee eens. Toch leek het voor sommigen nog een verrassing dat je NIET Niet kan Communiceren! (nb; zelfs als je er een dagje niet bent communiceer je....). Communicatie is dan ook essentieel voor je verdere carrière.
Daarom voor de liefhebbers nog maar eens mijn communciatie formule: De Kwaliteit van Communicatie in de Organisatie: C = (V x L)¹ + G²
'En dat Commitment dan?' zeg je? Rustig, rustig, morgen meer. :-)
Hier is ie dan de entry uit het IiP-blog P-CMM & IiP-Profile over Career Development.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Nogmaals dank voor de inspirerende en tegelijk nuchtere bijdrage in onze werkgroep over het Investors in People. En goed om te zien dat er raakvlakken zijn met het P-CMM, en gebieden waar de twee frameworks elkaar versterken!
Zie verder ook het verslag op de website van de P-CMM werkgroep: <a href="http://www.linkedin.com/e/-noo55c-gdcysv56-5z/plh/http%3A%2F%2Fwww.workforcematurity.nl%2Findex.php%2Fworkgroup-meetings/DQtK/" rel="nofollow">http://www.workforcematurity.nl/index.php/workgroup-meetings</a> Ben Linders