Oplossingsgericht werken en denken!

Als mens hebben wij de neiging om ons veel meer te laten leiden door negatieve gedachten en gebeurtenissen. De meeste mensen staan er niet eens bij stil, het is een normale levenswijze geworden. De medische psychologie laat zien dat de meesten van ons minstens drie positieve gedachten per dag hebben. Daar tegenover staat dat we waarschijnlijk zes keer zoveel negatieve gedachten hebben. Hierdoor staan we vaker stil bij onze fouten, dan dat we trots zijn op onze successen. En dat is het niet alleen … deze negatieve gedachten zorgen ervoor dat we niet in actie komen en vaak niet meer doen wat we écht belangrijk vinden. Dat is best jammer toch? ….. Goed nieuws! Hier kun je zelf iets in veranderen door oplossingsgericht te denken en te werken.

Steve de Shazer en Insoo Kim Berg hebben rond 1980, aan het Brief Family Therapy Center (BFTC) in Milwaukee, de methode oplossingsgericht denken en werken ontwikkeld. In haar boek ‘Oplossingsgericht Coachen” stelt Insoo Kim Berg dat mensen zelf het vermogen bezitten om te ontdekken wat goed voor hen is en wat ze willen bereiken. De methode heeft aangetoond dat zelfs de meest ingewikkelde problemen in korte tijd opgelost kunnen worden, als men bereid is buiten de kaders te treden. Daarbij wordt de nadruk gelegd op positieve gedachten en de behaalde successen.

In 2016 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met oplossingsgericht werken. In de afgelopen jaren heb ik deze methode regelmatig ingezet in mijn gesprekken. Het mooiste aan deze methode vind ik dat het je laat inzien dat jij zelf in staat bent je knelpunten zelfstandig op te lossen. Regelmatig zie ik bij het eerste gesprek al dat mensen hun negatieve gedachten veranderen naar positieve gedachten. Door ons samen te richten op welke successen er al zijn bereikt, weke competenties er aanwezig zijn en welke mogelijkheden er binnen handbereik liggen, geeft hen zelfvertrouwen die ze direct uitstralen. En omdat kleine veranderingen in het denkproces direct te merken zijn, pas is deze methode vaak toe in mijn gesprekken.

Deze verandering zag ik ook bij een vrouw van 58 jaar die niet meer wist welke kant ze op wilde. Ze zat vast in haar werk en was onzeker over wat ze verder wilde. Ze zei: “Eigenlijk wil ik wat anders doen, maar ik denk dat geen werkgever mij wil hebben vanwege mijn leeftijd”. Ze zat vast in haar negatieve gedachten en onzekerheden. Na een paar gesprekken zag ik dat ze meer zelfvertrouwen kreeg en ze kwam steeds meer in actie. Later zei ze: “Eigenlijk had ik dit eerder moeten doen!” Deze opmerking maakte mij nieuwsgierig en ik stelde haar vervolgens de oplossingsgerichte vraag: Waaraan merk je dat het nu anders voor je is? Uiteindelijk heeft deze vrouw gesolliciteerd op haar droombaan en werkt ze hier al een tijdje met veel plezier.

Een belangrijk verschil met de reguliere therapie is, dat oplossingsgericht werken zich niet richt op de problemen maar op de oplossingen. Terecht zei Steve de Shazer: “Praten over problemen, creëert problemen, en praten over oplossingen creëert oplossingen.” Een ander belangrijk verschil is dat deze methode ervan uit gaat dat mensen al beschikken over vaardigheden, ideeën en andere gereedschappen waar ze al ervaring mee hebben opgedaan, in plaats van zich te richten op de tekortkomingen waardoor verbetering niet tot stand komen.

Oplossingsgericht coachen werkt bij mensen die zich bewust zijn van hun negatieve gedachten en knelpunten, én die bereid zijn om het te veranderen. Is dit niet het geval, dan kun je beter kiezen voor een andere methode, zoals de Motiverende Gespreksvoering.

Wil je meer over weten over dit onderwerp of loop je zelf ergens vast, neem dan contact met mij op via MiSa Coaching & Advies, email: misa.advies@gmail.com of volg mijn linkedin pagina MiSa Coaching & Advies.

Mila Sahadew Lall

Meer over Oplossingsgericht managen