NL Risico op Griekenland, hoe groot is dat eigenlijk? (plaatje)

http://www.youtube.com/watch?v=ia34kknFpk0

'Geen cent meer naar Griekenland!' riep de Tweede Kamer voor het zomerreces (nb; het leek op een verkeerde variant van de oude slogan 'geen cent teveel éh!'). Die strijdkreet om Griekenland niet meer te helpen gebeurde dan wel niet 'in politiek koor' maar de toon was weer gezet. De indruk die zo ontstond bij het publiek was dat wij door 'onze' steun dan wel heel snel 'aan de bedelstaf zouden geraken' na al dat feesten & partijen van de Griekse buren.

Vraag die dat dan weer bij mij oproept (nb; zoals het dat eerder deed bij de stakende schoonmakers) waarover hebben het hier eigenlijk? Vandaag kan ik voor het antwoord putten uit 2 bronnen: Het Financieele Dagblad die de thesaurier-generaal van Financiën citeert en een rooted map van Pankaj Ghemawat. Over hem & zijn rooted maps later meer, eerst maar ff een plaatje.

We zien hier een rooted map met daarin de financiële belangen van in Nederland gevestigde banken. Als je goed kijkt (klikken) dan zie je dat het financiële belang in Griekenland <1% is......

'Risicospreiding' noemen we dat ook wel. Je ziet in de rooted map nog enkele geel gekleurde 'risico' landen. Voor de volledigheid: het belang van onze banken in de overige PIGSCI's: Cyprus, de jongste loot aan de risico-stam: <1%, Portugal <1%, Ierland 1%, Italië 4%, Spanje zou je wellicht een 'risico' kunnen noemen: 6%! Komt waarschijnlijk door het onroerend goed voor/van de pensionada's.

De thesaurier-generaal van Financiën Hans Vijlbrief weet in Het FD over de mogelijke(!) staats-risico's te melden "Het gaat daarbij vooral om de risico’s die Nederland loopt op de bijdragen aan het steunfonds (EFSF) en op een eventuele extra garantie voor de Europese Centrale Bank (ECB), van naar verluidt in totaal € 35 mrd."

NB: De totale leencapaciteit van het EFSF is € 440 miljard. Ons risico maakt daarvan 8% uit, wat we kwijt zijn als de hele pot op is; een 'eenvoudige analyse', ik weet net. Maar in complexe tijden kan eenvoudig ook handig zijn, toch? Of je nu rustig kan gaan slapen, dan laat ik graag aan jezelf over. (nb; als je droomt vergeet dan niet dat onze economie intussen 'gewoon' doorgaat & wie weet met een beetje slimmigheid de goede kant op.....)

Nog even over professor Pankaj Ghemawat, een interessant onderzoeker en auteur. In 2008 besteedde ik hier een 1e entry aan hem. Hij had toen al verschillende publicaties op zijn naam staan, publicaties waarin de globale c.q. wereldeconomie centraal staat. Zo schreef hij voor de Harvard Business Review 13 artikelen waaronder 'Finding Your Strategy in the New Landscape': landbouw, productie, handel en dienstverlening vindt nu meer dan ooit plaats over de gehele Globe, de wereld verkleint op die manier (wat hij in beeld brengt met zijn 'rooted maps') . Ben je bewust van deze ontwikkeling & pas de Strategie van je organisatie daarop aan. (het is weer eens iets anders dan Porter). Vervolgens kan iedere wereldburger meeprofiteren van deze nieuwe Strategie, economische aanpak! (alternatief voor de Hoorn van Afrika? 't zou mooi zijn)

Een meer recent artikel van hem is 'The Cosmopolitan Corporation': de 'grens' van je organisatie (zelfs al behoor je tot het MKB) houdt niet op bij de grens van je land, de onderlinge belangen zijn veel groter, (ver) grensoverschrijdend.

Ghemawat noemt dit WORLD 3.0: 'This is the reality of what I call World 3.0, a world that is neither a set of distinct nation-states (World 1.0) nor the stateless ideal (World 2.0) that seems implicit in the strategies of so many companies.' Zij meest recente boek behandelt dit thema World 3.0: Global Prosperity and How to Achieve It.

Dan nog ff over de rooted maps (slecht) vrij vertaald: 'gewortelde kaarten', hoewel.... Niet de geografie speelt bij de opmaak de doorslaggevende rol maar de onderlinge verhoudingen/belangen. Bestudeer je ons land op Ghemawat's kaarten dan zie je dat de plaats van NL op deze rooted maps steeds groter is/lijkt dan onze feitelijke landsgrenzen; weer een zorg minder.... ;-)

* VID: een voorbeeld van rooted: Neerland's maestro speelt Grieks' trots op Brits' bodem....

110811

HFD komt vandaag met dit bericht: Minister Jan Kees de Jager wordt slapend rijk: 'De crisis heeft vreemde bijeffecten. Minister De Jager hoeft steeds minder rente te betalen, omdat Nederlandse staatsobligaties gelden als veilige haven voor angstige beleggers.' Zie je, we kikkeren al op.

180811

Terwijl de Tweede Kamer nog steeds niet weet wat de gevolgen zijn van het Griekse Plan (ze hebben dit blijkbaar nog niet gelezen ;-)) heeft The Economist een interessante interactieve kaart Strong core, pain on the periphery. Hoe gekt het (misschien) ook klinkt: het valt voor ons nog best mee. Kunnen we ons misschien richten op dat wat goed gaat & beter kan?

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

H Liebregts
Tja tot dat blijkt dat we onze uitgeleende pensioengelden niet terugkrijgen (vraag maar eens aan Lubbers) en dan zijn we met z'n alle mooi "d'n aap gelogeerd".
Bindi
Ok, misschien ben ik hier te blond voor maar, we zijn nu een Unie, dat houdt meestal in samenwerken, eenheid enzo. Nu dat er landen zijn die het economisch moeilijk hebben is de eerste reactie die ik via de media verneem dat die eenheid een wassen neus is.
When the going gets tough, we all stand together and make burdens lighter? Nee, we knallen de landen die het moeilijk hebben met arrogante oordelen om de oren. (Dat doen kinderen nog niet eens met iemand die hulp nodig heeft!) Natuurlijk moeten alle landen hun best doen om de balans goed te houden, maar zit Spanje, of Griekenland o ed dan express onderuit te zakken?

Blijkbaar is het denken vanuit Eenheid, EU"pure lip service" en is geld belangrijker! Laat dan maar instorten.
Sneu!